Stef Hoitink ruimt tijdens het sporten zwerfafval op. Foto: PR Helemaal Groen

Stef Hoitink ruimt tijdens het sporten zwerfafval op. Foto: PR Helemaal Groen

Stef, Pliken en HelemaalGroen

Natuur

ZIEUWENT - Stef Hoitink (49) woont met zijn gezin in Zieuwent. Vier jaar geleden begon hij met het rapen van zwerfafval. Ongelooflijk wat mensen allemaal om zich heen gooien vanuit auto en vrachtwagen en vanaf de fiets. Blik en plastic vormen de hoofdmoot. Blik zorgt voor onnodig dierenleed (scherp in) als het in veevoer terecht komt. Mensen die blik in de wei smijten hebben geen idee wat voor ellende ze koe en boer bezorgen. Losse stukjes plastic noemt Stef ‘windplastic’, het materiaal belandt door de wind op de raarste plekken.

Hij maakt sport van zwerfafval rapen vanaf zijn ATB en noemt dit Pliken, een verbastering van plastic, blik en biken. Alle afval gaat in zijn rugzak tot die vol is. Bij de afvalbak maakte hij de eerste jaren een GPS-foto voordat alles erin ging. Hij schat de opgeraapte stukken in die tijd op 12.000 stuks. Sinds twee jaar gebruikt hij Litterati, een app waarin ieder individueel stuk zwerfafval wordt gefotografeerd. Hij komt op zo’n 10.000 stuks per jaar. Sinds het statiegeld op plastic flesjes vindt hij die minder, nu de blikjes nog. 

Zakken voor zwerfafval, handschoenen en een grijper kreeg hij van de gemeente. Zelfs rekeningen voor het onderhoud van zijn ATB kan hij aan de gemeente voorleggen, ook stuurt hij zijn jaarlijkse data daar naartoe. Grote bijplaatsingen of dumpingen meldt hij, waarna alles netjes wordt opgeruimd. De samenwerking is volgens hem top.

Stef vindt het prettig dat er mensen zijn die een vorm van registratie bedacht hebben voor het opruimen van zwerfafval. Bijvoorbeeld Jaap de Boer uit Geesteren met het burgerinitiatief HelemaalGroen. Regelmatig komt hij wandelende zwerfvuilrapers tegen die deze app gebruiken. Prima initiatief waar vooral mee moet worden doorgegaan, alle beetjes helpen immers. Bovendien kan niet iedereen Pliken op de manier zoals de superactieve Stef dit doet. Wens van Stef: “Fabrikanten en winkeliers graag andere, duurzame verpakkings-materialen gebruiken. Zijn bedrijven niet medeverantwoordelijk voor het schoonhouden van onze leefomgeving?”

Hoe werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 10.157 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.

Dit jaar is al 160.000 kilometer geregistreerd opgeschoond in Nederland. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Oost Gelre telt 71 deelnemers bij ANBI stichting HelemaalGroen, zij maakten 1078 km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt ruim 1% van alle inwoners (479) de app en is al 17.000 km geregistreerd opgeschoond. 


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant