Er wordt een mausoleum gebouwd bij het Koptisch Orthodox Klooster in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Er wordt een mausoleum gebouwd bij het Koptisch Orthodox Klooster in Lievelde. Foto: Kyra Broshuis

Koptisch klooster Lievelde krijgt eigen mausoleum

Religie

LIEVELDE - Bij het koptisch orthodoxe klooster in Lievelde, voorheen huize Loreto, komt een mausoleum. De gemeente wil hier medewerking aan verlenen. Een mausoleum zoals het hier bedoeld wordt, is een kapel waaronder of waarbij zich een grafkelder voor meerdere graven bevindt. 

Door Kyra Broshuis

Het voormalige Maristenklooster Loreto ging begin 2016 over in andere handen. Het klooster werd gebouwd in 1951 als grootseminarie voor de Paters Maristen en na bijna 70 jaar verkocht aan de Koptische Orthodoxe Kerk. De Paters Maristen zijn voor altijd aan deze regio verbonden omdat zij in 1948 scholengemeenschap Marianum stichtten, destijds een katholieke HBS. 

Begraafplaats voor monniken
De huidige eigenaar van het klooster heeft nu bij de gemeente een verzoek ingediend voor het bouwen van een mausoleum. “Daar willen wij in principe medewerking aan verlenen”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “De eigenaar wil graag een begraafplaats op deze locatie en het gaat om een losstaand gebouw. Een dergelijke mausoleum is noodzakelijk om het klooster officieel te kunnen laten erkennen door het Koptisch Orthodox Patriarchaat van Alexandrië in Egypte. Volgens de regels van het Koptisch Orthodox Patriarchaat moet het klooster over een eigen begraafplaats beschikken. Het gaat hierbij om een begraafplaats voor de monniken.”

Egypte
Het officieel laten erkennen van het klooster is van groot belang voor zowel het klooster zelf als ook voor het Koptisch Orthodox Bisdom van Nederland. Daarnaast brengt de erkenning wezenlijke voordelen met zich mee voor het klooster, waaronder het feit dat de theologische opleiding van nieuw gewijde monniken in het klooster in Nederland kan plaatsvinden in plaats van het moeten opleiden in een van de Koptische kloosters in Egypte. Dit leidt er ook toe dat het klooster in de tijd een groei kan doormaken in het monnikenleven en zich kan profileren als een officieel Koptisch Orthodox klooster.

Alleen vergeving in de kerk 
De Koptische gemeenschap in Nederland bestaat uit, naar eigen zeggen, rond de 10.000 mensen. De kerk verzorgt het geestelijk leven van Orthodoxe Kopten uit Egypte, Sudan, Ethiopie en Eritrea. Ook Nederlanders die door een huwelijk aan de kerk verbonden zijn of die zelfstandig tot het Orthodoxe geloof gekomen zijn behoren tot het werkterrein van de kerk. Er zijn negen koptische parochies in Nederland. Sinds eind jaren ‘90 werken deze parochies samen met andere christelijke gemeenschappen. In 2005 traden ze toe tot de Raad van Kerken. Het bisdom werd ingesteld in 2013. De Koptisch Orthodoxe kerk belijdt dat Christus één natuur heeft, waarin Jezus’ godheid en mensheid samenkomen. Kopten geloven dat je alleen in de kerk vergeving kunt krijgen van je zonden. Wanneer je je zonden belijdt aan de priester, legt hij een kruis op je hoofd en bidt hij voor je.

Het klooster was niet bereikbaar voor een toelichting op de plannen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant