De staties in de Stadsboerderij van Groenlo. Foto: PR
De staties in de Stadsboerderij van Groenlo. Foto: PR

Expositie Staties Waterstaatskerk in de Stadsboerderij

Religie

GROENLO - Belangstellenden van de Stadsboerderij in Groenlo in het algemeen en bezoekers van de diverse tentoonstellingen aldaar in het bijzonder, kunnen zich weer vergapen aan een expositie die telkenmale veel belangstelling kent, te weten de Staties in de voormalige Waterstaatskerk.

In 1836 werd in Groenlo begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, de Waterstaatskerk. Zo genoemd omdat het ontwerp van dit type kerkgebouwen afkomstig was van ingenieurs van Rijkswaterstaat. Deze kerk verrees op de plaats van een oude kerkschuur uit 1784 aan de Lange Wal.

In 1751 had paus Benedictus XIV de aanwezigheid van een kruisweg in rooms-katholieke kerken verplicht gesteld. Tijdens de kruisweg, een traditie uit het christendom, trekken gelovigen biddend langs veertien afbeeldingen, staties, die de lijdensweg van Christus uitbeelden. In met name katholieke kerken werden hiertoe langs de binnenmuren schilderijen of beeldhouwwerken geplaatst. Glazenier F. Nicholas, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van glas-in-lood ramen, maakte in die periode daartoe 14 olieverfschilderijen.

De Waterstaatskerk werd in 1842 ingewijd, maar raakte helaas al snel in verval en er werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, de St. Calixtus, die in 1908 in gebruik werd genomen. De Waterstaatskerk werd gesloopt, maar gelukkig zijn de schilderijen bewaard gebleven en in 1936 officieel in bruikleen afgestaan aan het toenmalige Grolsch Museum. Zo zijn deze 14 unieke kruiswegstaties voor Groenlo behouden gebleven. En nu tot en met maandag 10 april 2023, Tweede Paasdag, te bewonderen in de tentoonstellingsruimte van de Stadsboerderij aan de Noteboomstraat in Groenlo.

De Stadsboerderij is van maandag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 16.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant