De Ni-je Veste, locatie Wheme, straks geen onderwijsvoorziening meer? Foto: Theo Huijskes
De Ni-je Veste, locatie Wheme, straks geen onderwijsvoorziening meer? Foto: Theo Huijskes

Voorzitter Ruud Beekhuizen van Schoolbestuur Delta: 'Basisonderwijs in Groenlo op termijn in minder gebouwen!'

Algemeen

Groenlo - In de afgelopen maanden hebben veel berichten de ronde gedaan dat het aantal basisscholen in Groenlo, mede als gevolg van de terugloop van het aantal leerlingen, omlaag gaat. Met name zou de versterkende demografische krimp reeds op korte termijn gevolgen hebben voor de basisschool De Ni'je Veste, locatie Wheme in Groenlo. Vragen in onder andere de gemeenteraad van Oost Gelre, en dat bij herhaling, brachten de ouders van de kinderen in grote onzekerheid. Dit laatste vooral toen er werd geroepen dat de school nabij de Maliebaan in hartje Groenlo reeds aan het begin van het schooljaar 2016-2017 de deuren zou moeten sluiten.

Door Theo Huijskes

In de afgelopen week hebben er enkele belangrijke gesprekken plaatsgevonden. Zo heeft Ruud Beekhuizen, voorzitter van het college van het overkoepelende schoolbestuur Delta, op donderdag 19 november jl. aan tafel gezeten met de directeuren van de Groenlose basisscholen. Een gesprek dat naar de beleving van Beekhuizen in ieder geval voor de nodige duidelijkheid heeft gezorgd.
"Laat ik voorop stellen dat het een informatiebijeenkomst betrof, die op verzoek van de directeuren heeft plaatsgevonden. Aanleiding voor dat initiatief was de ontstane ruis met betrekking tot het bestuurlijke standpunt van Delta over de toekomst van de basisscholen c.q. de schoolgebouwen in Groenlo", aldus Beekhuizen.

Behoorlijke krimp
Beekhuizen draait er desgevraagd niet omheen dat er in de komende jaren als gevolg van de krimp het nodige gaat veranderen.
"Inmiddels kan vastgesteld worden dat er sprake is van behoorlijke krimp. Vanaf 2013 gerekend, kan ik daarvoor reeds een percentage van 30% noemen. Die krimp is niet onverwacht op komen zetten. Sedert 2013 participeert ons bestuur reeds in een gemeentelijke werkgroep, die overigens op initiatief van de gemeente Oost Gelre in het leven is geroepen. In die werkgroep is met name gesproken over het thema van de ongewenste leegstand, die door de krimp is ontstaan en vervolgens in nog grotere vormen gaat ontstaan. Een en ander heeft tot gevolg gehad dat er gesproken is over herschikkingen van onderwijsvoorzieningen." Wat heeft dit expliciet voor Groenlo tot gevolg?
"Voor de stad Groenlo is als lange termijnvisie naar voren gekomen dat het vanuit de gedachte dat de kwaliteit van het onderwijs voorop moet staan, het wenselijk is om het onderwijs over een aantal jaren geconcentreerd en dus in minder gebouwen te realiseren. Die gebouwen zouden dan eigentijds, kwalitatief hoogwaardig en flexibel inzetbaar moeten zijn, alsmede afgestemd op de toekomstige ruimtebehoefte van het onderwijs."

Toekomstige ontwikkelingen
Volgens de woordvoerder van Delta kan de ruimtebehoefte dus niet traditioneel worden vastgesteld. "Er dient in deze situatie geanticipeerd te worden op toekomstige ontwikkelingen. Uiteraard is de toekomst nooit voorspelbaar, maar toekomstige ontwikkelingen impliceren wel dat er voor onderwijsgebouwen meer doelgroepen zijn dan alleen leerlingen van 4-12 jaar, afkomstig van één school. Te denken is dus uitdrukkelijk aan zogenoemde aanpalende organisaties, zoals onder andere collega-scholen en kindvoorzieningen. Bij het doorzetten van de krimp, is er naar verwachting binnen enkele jaren in de stad Groenlo huisvesting nodig voor circa 400 leerlingen. Daarbij wordt er dan, en dat naast de locatie St. Ludgerusschool in Zwolle, serieus aan gedacht om het totale basisonderwijs in Groenlo te concentreren op twee onderwijslocaties. Eén onderwijslocatie ligt daarbij redelijkerwijs vast, te weten De Ni-Je Veste, locatie Buitenschans. De tweede locatie ligt nog niet vast. Wel is het is de bedoeling om ook op de tweede locatie nieuwbouw te realiseren. Dit laatste in de vorm van een 'educatief eiland' voor de scholen van de besturen Delta en PC en eventueel nog OPONOA, alsmede voor kindvoorzieningen. Uiteraard moet het daarvoor bedoelde gebouw veilig bereikbaar zijn."

Overleg met college van b&w
"Op maandag 16 november heeft er een overleg plaatsgevonden met portefeuillehouder onderwijs, wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre.
Ruus Beekhuizen: "Daarbij is met de wethouder afgesproken dat hij vanuit het college van burgemeester en wethouders een ambtelijke opdracht zal laten uitgaan met betrekking tot een planvorming voor integrale nieuwbouw en dat in de lijn van het collegeakkoord. De doorlooptijd van zo'n project ligt zeker tussen de vijf en tien jaar. In de tussentijd achten wij het als bestuur van Delta niet verstandig om in de huisvestingssituatie van onze scholen ingrijpend te herschikken. Herschikking is alleen aan de orde wanneer daar zeer dringende redenen voor zijn. Het bekostigingsvraagstuk is voor Delta namelijk niet leidend. Ook de opheffingsnorm van 75 leerlingen speelt in Groenlo, als gevolg van de schaalgrootte, voor Delta voorlopig geen enkele rol. Voorop staat de kwaliteit van het onderwijs en de werkbaarheid voor het team. Indien deze zaken in het gedrang komen, zullen we kijken hoe daarop moet worden geanticipeerd. Uiteraard staat bij krimp de beschikbare formatie wel steeds onder druk. Wij zijn van mening dat min of meer overhaaste concentratie, dat vanuit de optimaliseringsgedachte, gericht op het jaarstofklassensysteem, daar niet het enige antwoord op moet zijn. Concentratie zou meer moeten opleveren dan dat. En een besluit tot concentratie verdient brede afweging en vereist ook nog eens de wettelijk bepaalde betrokkenheid van de medezeggenschapsraden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant