Het prinselijk gezelschap van de Noamelkers die vrijdag opvolgers krijgen. Foto: Ferry Broshuis
Het prinselijk gezelschap van de Noamelkers die vrijdag opvolgers krijgen. Foto: Ferry Broshuis

Noamelkers met dijk van een programma

Algemeen

ZWOLLE - Je hoeft vorst Wijnand Reijerink maar één vraag te stellen over de Noamelkers en hij raakt meteen in vuur en vlam. Enthousiast over de Noamelkers, dat is-ie. De Zwolse narren hebben al sinds jaren een dijk van een programma en het ziet ernaar uit dat er dit jaar zelfs nog een schep bovenop wordt gedaan.

Door Ferry Broshuis

Het begint allemaal op vrijdag 5 februari als 's middags op de Ludgerusschool het schoolcarnaval wordt gevierd. Dan wordt ook het nieuwe jeugdprinsenpaar gekozen als opvolgers van jeugdprinses Britt Reijerink en jeugdadjudant Lotte Banning. Altijd een hartstikke leuk evenement en het is een mooie opmaat naar de avond als in het City Lido in de nabijgelegen stad Grol het grote carnaval voor Zwolle wordt gehouden. Ook daar eerst aandacht voor de prins- en adjudantwisseling. Na een voortreffelijke regeerperiode leggen prins Jurgen Huurneman en adjudant Jaap Bus hun functies neer. Wie het nieuwe prinsenpaar worden blijft geheim tot het allerlaatste moment.

Er is op die avond ook veel te genieten van de Minimarietjes en de Grensmarietjes en van het duo Jeroen Meekes en Raymond te Brake, Dat duo staat al een aantal jaren in de noaletonne en weet de Zwollenaren uitzonderlijk goed te vermaken met natuurlijk dingen over Zwolle die iedereen kent. Ook het bekende duo uit Groenlo, Martijn Gelinck en Joost Frank, komt die avond extra aangenaam maken.

De zaterdag is in Zwolle carnavalistisch gezien gewoon een topdag. Het begint 's middags om 13.00 uur met steekzetten bij de nieuwe, net gekozen hoogheden. Daar doen inmiddels wel zo'n 150 mensen aan mee. "Het is net of d'r geen ene in hoes kan blieven," aldus vorst Wijnand. Het is echt een hartstikke mooie dag, maar om 17.00 uur moet het wel gedaan zijn want 's avonds stomen de jongeren weer op naar het City Lido voor weer een geweldige avond. De organisatie is dan in handen van 't Ni'je e Vleus en er kan weer hartelijk gelachen worden over subtiele grappen en mooie voordrachten enzovoort. Als het dan zondagmorgen is dan zijn de Zwolse Noamelkers eigenlijk wat uitgefeest en dat is ook begrijpelijk na enkele intensieve dagen. Intensief en attractief, dat is het carnaval in Zwolle, maar het kan ook weer niet te lang duren. Maar er zijn natuurlijk altijd Zwolse carnavalisten die zondag toch nog even Groenlo aandoen, want daar is dan de grote optocht en het grote carnavalsfestijn van de Knunnekes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant