Een gedeelte van de jubilerende FC Heelweg.
Een gedeelte van de jubilerende FC Heelweg. Theo Huijskes

FC Heelweg viert het 40-jarig bestaan in Pelle Arena

Algemeen

BELTRUM - Op Tweede Pinksterdag in 1976 kwamen enkele mannen uit Beltrum en directe omgeving op het idee om een eigen voetbalclubje op te richten. Omdat het eerste balletje werd getrapt op een weiland, gelegen aan de Heelweg in Beltrum, stond de clubnaam niet ter discussie. Dit werd FC Heelweg. Dat het destijds genomen initiatief door de direct betrokkenen nog steeds wordt aangemerkt als lumineus oftewel briljant, blijkt niet overtrokken te zijn. Want de club, met als doelstelling de beoefening van wildvoetbal op een zo'n hoog mogelijk niveau, bestaat inmiddels 40 jaar. En dat jubileum wil men op zaterdag 16 en zondag 17 juli uitgebreid gaan vieren.

Door Theo Huijskes

Aan het woord voorzitter Henk Jan te Velthuis en wedstrijdcoördinator Jürgen Huinink. Tijdens het gesprek blijkt al vrij snel dat het hier gaat om een club, waarbij het gezelligheidsaspect weliswaar hoog in het vaandel staat, maar dat alleen wanneer alle van belang zijnde hoofd- en bijzaken goed geregeld zijn.
"We zijn een officiële, bij notariële akte vastgelegde vereniging. Ons bestuur bestaat uit drie personen met daarin mijn persoon als voorzitter, Bart Ribbers als secretaris en Jeroen Severt als penningmeester en jaarlijks beleggen wij een algemene ledenvergadering, waarbij de jaarverslagen ter goedkeuring worden voorgelegd," aldus Te Velthuis. Om daar direct aan toe te voegen dat de ledenvergadering ieder jaar ook een hoogtepunt is, en dat alleen al vanwege de gezelligheid die met name wordt gevoed door de ingebrachte humor.

Pelle Arena
Het verblijf op een weiland werd in 1976 al vrij snel ingeruild voor een veldje bij Café Bleumink aan de Deventer Kunstweg. Een gouden greep, zo bleek in de jaren daarna."Dit is echt een thuiskomen voor ons," vertelt Jürgen Huinink. "Het waren in eerste instantie Jan en Jo Bleumink en de laatste jaren zoon Theo Bleumink en echtgenote Margreet, die ons als voetbalclubje in de watten leggen. Wat ons zo aanspreekt, is het gegeven dat bij hen het eigen belang niet voorop staat, maar dat in hun ogen het sociale aspect een duidelijke prioriteit moet hebben. Echt bewonderenswaardig. Dat er in deze situatie sprake is van een duidelijke twee-eenheid, moge blijken uit het feit dat wij als wens van betrokkene zelf, Theo Bleumink na zijn dood naar zijn laatste rustplaats hebben gedragen."
Het voetbalveld aan de Deventer Kunstweg heeft door de jaren een ware ontwikkeling ondergaan. "Er is gezorgd voor een goede kleedaccommodatie, het veld zelf ligt er strak bij, er is een heuse veldverlichting aangebracht en dankzij talrijke sponsoren is de omheining voorzien van kleurrijke reclameborden," vertelt Henk Jan te Velthuis.

Ledenbestand
Werd er in 1976 gestart met amper 11 spelers, waarbij na één trainingsavond de helft van het elftal naar de dokter moest, inmiddels telt de club 40 spelende, hoofdzakelijk uit Beltrum afkomstige leden. Ondanks dat het jongste lid de leeftijd van 17 jaar heeft, is er geen leeftijdsgrens ingevoerd, iedereen is welkom. Zo werd er in 2008 afscheid genomen van Frans (Hellebarg) Walterbos, die geen enkele training oversloeg maar wel de leeftijd had van 78 jaar. Overigens loopt de heden ten dage 86-jarige Walterbos nog steeds hard.
"Er wordt nog altijd iedere woensdagavond getraind," vertellen Te Velthuis en Huinink in koor. "De trainingen stonden altijd onder leiding van Leo Koster, maar die heeft helaas vanwege gezondheidsredenen moeten afhaken. Overigens was hij op onze accommodatie ook 25 jaar achtereen een verdienstelijk mollenvanger. Een taak die nu is overgenomen door Theo Beijer, terwijl Harm Rooks fungeert als algemeen technisch directeur. Jouk Bleumink maait het gras. Willemien Huinink wast al 25 jaar de kleding en Thomas Hanselman doet dienst als wedstrijdcoördinator. We trainen we het gehele jaar door, maar de wedstrijden worden in de zomer gespeeld, met de traditionele openingswedstrijd op de woensdag vóór Hemelvaart tegen de wagenbouwgroep van de Dorpsstraat in Beltrum. Ondanks dat met name vrienden- en buurtteams als onze tegenstanders fungeren, zijn ook teams van regionale voetbalclubs hier van harte welkom."

Jubileumweekend
Voor het jubileumfeest in het weekend van 16 en 17 juli in de Pelle Arena is een speciale commissie in het leven geroepen. "Hiervoor hebben we de taken verdeeld, zodat alles goed geregeld wordt. In ieder geval beter dan bij ons tweejaarlijkse uitstapje, dat één keer in de drie jaar plaatsvindt," aldus een lachende voorzitter Te Velthuis.
Op zaterdag 16 juli wordt er in eigen verenigingskring uitvoering gegeven aan een verrassingsprogramma voor onder andere leden en oud-leden. 's Avonds is er een gezellig samenzijn met een optreden van Bas de Stofjas. Het hoofdgerecht van de jubileumviering wordt geserveerd op zondag 17 juli. De meeste aandacht zal dan uitgaan naar het zogenoemde strobalentoernooi, een 5 tegen 5 toernooi, waarbij op kleine veldjes de kalklijnen worden ingeruild voor stroballen. De organisatie verwacht op basis van de nu reeds aan de dag gelegde belangstelling een deelname van minimaal 30 teams uit de gehele regio. Het sportieve gebeuren op die dag begint 's morgens om 11.00 uur. Een stukje muziekentertainment zal worden verzorgd door DJ Miss More oftewel The House DJ from FC Twente. De afterparty ter afsluiting van de tweedaagse wordt verzorgd door Livin' Room en begint 's middags om 16.00 uur.
"Met de aantekening dat met name onze sponsoren nauw bij het jubileum worden betrokken, wordt het zonder enige twijfel een knalfeest, dat eigenlijk niemand mag missen," besluiten Te Velthuis en Huinink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant