Niels Meekes, poseert zonder moves... en zonder Grolsch. Foto: Roel Tomassen
Niels Meekes, poseert zonder moves... en zonder Grolsch. Foto: Roel Tomassen

Op de bijvelden deel 2: Grol 7

Algemeen

Amateurvoetbal is veel meer dan het eerste elftal van een club. Op het allerlaagste niveau proef je pas echt waar het om draait in de voetbalsport. 'Op de bijvelden' laat je de kelderklasse beleven. Het is een rubriek in de krant Stad Doetinchem. In deel twee Grol 7. Daarom verschijnt deze aflevering ook in de Groenlose Gids.

Door Roel Tomassen

Wie Grol 7 volgt, kent ongetwijfeld de move van Niels Meekes. Daarmee maakte de 26-jarige spits dit seizoen furore. Niet op het veld, maar wel erbuiten. De targetman van het zevende van de club uit Groenlo groeide door twee video's op Facebook uit tot een likekanon, zoals hij zelf zegt.

In de eerste video viert Meekes uitbundig de nederlaag van KSV 3 uit Vragender, de koploper in de reserve zesde klasse. Dat doet hij door op de klanken van 'Take Me Home, Country Roads' rap zijn rechterarm rond te draaien en een overwinningskreet eruit te gooien. Meekes: "We waren na een wedstrijd bij een optreden van Boi Foi Toch. Ineens schreeuwde een teamgenoot tegen mij: 'Doe je move!' Dus ik doe mijn befaamde move, waarbij het net lijkt of mijn schouder uit de kom schiet. Even later stond die video op Facebook en werd ik een bonkige spits genoemd."

Meekes werd op het sociale medium volop getagd. "Ik ben niet zo van de aandacht, maar het was geen verkeerd filmpje, dus ik kon ermee leven", meldt de aanvaller. Meekes wist toen nog niet dat hij ruim een maand later dankzij een geniale vervolgvideo online pas echt ging scoren. "Vijf weken later spelen we tegen KSV en raak ik al na drie minuten geblesseerd. Terwijl ik balend naar de kant loop, zie ik iemand op de tribune en een wisselspeler van hun, nota bene een oud-klasgenoot van mij, mijn move doen. Daarmee namen ze mij in het ootje. Ik moet toegeven, een briljante actie."

Of de duvel ermee speelde, werd Meekes' hilarische wissel op beeld vastgelegd. "Mijn medespelers wisten direct, dit wordt deel twee. Deze video was helemaal een 'likekanon' op Facebook", blikt de spits terug. Intussen zijn er plannen voor een trilogie, maar Meekes vindt het mooi zo. "Te gemaakt wordt het dan. Het moet exclusief blijven."

Onder de jeugdspelers van Grol is de targetman een fenomeen. "Als ik op het sportpark kom, staat de plaatselijke jeugd mijn move te imiteren", reageert Meekes, die bezig is aan zijn tweede seizoen in Grol 7, een subtopper in de reserve zesde klasse die liever niet promoveert. "Twaalf van de twintig spelers zitten samen in een vrienden- en carnavalsgroep. Daarnaast zijn wat ouderen erbij gebleven. Onze leeftijden variëren van twintig tot 55 jaar. Die diversiteit maakt het zo leuk."

Meekes verhaalt over de familie Brockotter. "Een vader en drie zoons spelen in ons elftal. Extra leuk is dat ze alledrie in de laatste linie staan. Zo is Rick Brockotter onze linksback. Hij zegt in de rust vaak dat de rechtsbuiten van de tegenstander, oftewel zijn directe opponent, de beste van het veld is. Waarschijnlijk blinken die spelers uit doordat Rick faalt."

In de winterstop is er een 'tussenfeest', dat Grol 7 in het leven heeft geroepen omdat een eindfeest zo ver weg is. In de 'derde helft', waarvoor de donkerbruine kantine bij Grol zich volgens Meekes 'perfect leent', is Grolsch heilig. "Sta je met Heineken ofzo op de foto, word je voor 24 uur uit de groepsapp gegooid. Je krijgt dan niks mee van alle onzin."

Sportief heeft Grol 7 slechts één doel, Grol 5 aftroeven. "Voor ons draait het om de duels tegen het vijfde. Normaal trainen de recreantenteams op donderdag samen. We hebben dan twintig à dertig man, veertig bij mooi weer. Spelen we tegen Grol 5, dan trainen beide teams apart", vertelt Meekes, die met zevende twee punten boven het vijfde is geëindigd. "Ons strijdlied 'wij staan boven vijf, wij staan boven vijf' kan weer klinken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant