Een beeld van de eerste voorstelling het UCK in De Oude Calixtus. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de eerste voorstelling het UCK in De Oude Calixtus. Foto: Theo Huijskes

Utrechts Centrum voor de Kunsten in Oude Calixtus

Algemeen

Drie theatervoorstellingen voor leerlingen Marianum

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Oude Calixtuskerk levert steeds vaker het bewijs dat deze locatie in hartje Groenlo uitermate geschikt is voor multifunctioneel gebruik. Zo maakte het Utrechts Centrum voor de Kunsten van deze historische kerk gebruik om een drietal theatervoorstellingen te verzorgen ten behoeve van leerlingen van Scholengemeenschap Marianum. Het betrof hier in totaal een 90-tal leerlingen, eerste- en tweedejaars onderbouw, tijdelijke locatie Wheme in Groenlo.

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten is een vooropleiding voor studenten uit het gehele land, die aan de toneelschool of de kleinkunstacademie een vervolgstudie willen gaan volgen. De voorstellingen ten behoeve van de leerlingen in Groenlo, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, werden verzorgd in het kader van de culturele en kunstzinnige vorming. De zeven toneelspelers waren speciaal door Marianum uitgenodigd om in Groenlo hun 'kunsten' te vertonen. Volgens theatermaker Jan van Rossum uit Utrecht een buitenkansje. "Ze zitten alle zeven nog in de vooropleiding en zijn verguld met dit uitstapje naar Groenlo. Zeker omdat hun klasgenoten gewoon achterblijven en in de les zitten."
Centraal in het theaterstuk van de cursisten van het Utrechts Centrum voor de Kunsten stond de Gelderse Achterhoek, toegespitst op de cultuur, mentaliteit en dientengevolge met name de gedragsgewoonten van de Achterhoeker zelf.
Regisseur Jan van Rossum vertelt dat daarom gekozen is voor de titel 'De Heilige Groll'. "Met het kijken en luisteren naar dit toneelstuk worden de nog jeugdige leerlingen rechtstreeks en heel duidelijk geconfronteerd met het gegeven dat ze Achterhoeker zijn. Het is eigenlijk een boodschap richting de leerlingen om hun eigenheid te behouden."
Voorafgaande aan de drie voorstellingen waren de zeven spelers, en dat op uitnodiging van Marianum, reeds enkele dagen in Groenlo en omgeving. In het toneelstuk komen typische Achterhoekse zaken, gewoontes, uitspraken en dergelijke aan de orde. Zo wordt in spel en woord ingegaan op de tolerantie van de Achterhoeker, de hier aanwezige identiteit, de eigenwijsheid, de standvastigheid en zeker ook de trots. Dit laatste wordt weer vertaald naar zaken als sport, gezelligheid en feesten. Zo kwamen personen en aangelegenheden voorbij als De Spekvos, Tante Rikie en de Zwarte Cross, Lange Aol, de Superboeren van De Graafschap, voetbaltrainer Guus Hiddink en vanzelfsprekend 'Duivel van de Heilige Groll'. Vanwege het interactieve karakter dat aan de voorstellingen wordt meegegeven, ontstaat er een samenspel dat tot veel hilariteit, maar ook veel vermaak leidt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant