Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Mogelijk stadsbrouwerij in Adriana

Algemeen

College van B&W heeft reeds een positief principebesluit genomen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Er bestaat een grote kans dat er in Villa Adriana aan de Eibergseweg een ambachtelijke stadsbrouwerij wordt gevestigd. De plannen voor dit helemaal in het kader van het Programma Stad Groenlo passende initiatief zijn niet van vandaag of gisteren, maar zijn al geruime tijd bekend bij een select gezelschap Grollenaren. De initiatiefnemers zijn Andries de Groen, Frans de Groen en Jos Oostendorp.

De beide heren De Groen behoeven vanzelfsprekend geen nadere introductie. Immers hun familienaam was, is en blijft onlosmakelijk verbonden met de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij, ongeacht wie zich nu of in de toekomst eigenaar mag noemen van dit inmiddels internationale bierconcern. Jos Oostendorp is van 1989 tot 2012 in diverse functies werkzaam geweest bij Grolsch en heeft in die periode bij de brouwerij met name zijn sporen verdiend in de rol van ontwikkeling en innovatiemanager. Dat de keuze van het drietal initiatiefnemers is gevallen op Villa oftewel Huize Adriana, is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Het betreft hier namelijk het statige herenhuis, waarin de familie De Groen rond 1905 haar intrek nam en waarin onder andere de heden ten dage bij velen nog overbekende Cobus de Groen, destijds directeur van de naastgelegen Grolsch-bierbrouwerij, woonachtig is geweest.

Monumentaal karakter
Zoals zonder enige twijfel menige Grollenaar dat zal vinden, zijn de heren De Groen en Oostendorp van mening dat de locatie Huize Adriana gelet op de ligging, alsmede de omliggende aan de Grolse stadsgracht grenzende tuin en in het bijzonder vanwege de achterliggende historie van de locatie uitermate geschikt is om daar hun droom waar te maken. De bedoeling is er een ambachtelijke stadsbrouwerij te realiseren, die voorziet in alle behoeften op dat terrein. Naast de brouwerij zelf wordt daarbij in de huidige villa gedacht aan een royale ontvangstruimte met mogelijk een soort Grolsch-museum, een proeflokaal inclusief een aantal authentieke bars met daarnaast buiten proeftuinen, wandelpaden in een openbaar park en mogelijk een groot terras met een aanlegsteiger aan de zijde van de stadsgracht. Deze totale gedachtegang is er helemaal op afgestemd dat het monumentale karakter van de villa helemaal intact blijft. Het is de bedoeling om aan de achterzijde van de villa een gebouw te realiseren, dat dienst gaat doen als stadsbrouwerij. De definitieve plannen zijn nog niet afgerond. Volgens insiders wordt daar op dit moment driftig aan gewerkt.

Positief principebesluit
Desgevraagd deelt wethouder Vincent van Uem mee dat het college van B&W een principebesluit heeft genomen, dat verdere uitwerking van de plannen mogelijk maakt. Om daar direct aan toe te voegen dat het college er verder geen mededelingen over doet.
"Het is niet aan ons, maar aan de initiatiefnemers om daarmee naar buiten te treden. Dit laatste heb ik tijdens de raadsvergadering op 28 juni jl. ook geantwoord op vragen van VVD-raadslid Kees Porskamp. Bovendien is dit een idee, een initiatief. Het kan maar zo zijn dat er morgen andere ideeën worden aangedragen, die om welke redenen dan ook voorrang krijgen. Nogmaals het is niet aan ons, maar aan de initiatiefnemers om met nadere mededelingen naar buiten te treden. Dat hebben wij ook zo met elkaar afgesproken."
Neemt niet weg dat in de wandelgangen valt te beluisteren dat de plannen inmiddels een steeds concreter karakter gaan krijgen. Zo zijn er reeds plannen om de buurtbewoners in een vroeg stadium bij de plannen te betrekken. In de ogen van de initiatiefnemers dient deze doelgroep als eerste van het een en ander op de hoogte te worden gesteld. Er zou zelfs al gesproken en toegewerkt zijn naar de datum 15 juli aanstaande, waarop dit staat te gebeuren. Ook valt er links en rechts te beluisteren dat deze aangelegenheid reeds in de eerste raadsvergadering na het zomerreces op dinsdag 20 september aan de orde wordt gesteld.

Geen zorgappartementen
Wethouder Van Uem benadrukt in dit verband nogmaals dat het college van B&W op geen enkele wijze medewerking verleent aan het ter plekke realiseren van zorgappartementen. Het betreft in dit geval, zoals enkele weken geleden in deze krant te lezen, een initiatief van oud-Grollenaar Thomas Weyn Banningh, die blijft vasthouden aan de vestiging van een particulier zorgcomplex in en bij Villa Adriana aan de Eibergseweg. Sterker nog, onlangs geplaatste advertenties met de tekst 'Zorgeloos wonen in Villa Adriana', waarbij belangstellenden voor informatie of inschrijving werden uitgenodigd, wekten min of meer de indruk dat dit al definitief is. Ook de gelanceerde website www.villa-adriana.nl wekt de indruk dat de voorgenomen realisatie van 28 luxe zorgappartementen, te weten 14 in de bestaande bouw en 14 in de aangrenzende nieuwbouw van JPR Advocaten, een kwestie van tijd is. Er zou in het verlengde daarvan al een serieus bod zijn gedaan op het te koop staande pand.
Vincent van Uem daarover: "Welke bestemming de villa ook gaat krijgen, de realisatie van zorgappartementen is in ieder geval ondenkbaar. Daarvoor zijn in Groenlo voldoende andere locaties beschikbaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant