Hennie Wildenborg wijst naar de slechte staat van de visplaats voor gehandicapten, nabij de Wilhelminabank. Foto: Henri Walterbos
Hennie Wildenborg wijst naar de slechte staat van de visplaats voor gehandicapten, nabij de Wilhelminabank. Foto: Henri Walterbos

Zorgelijke situatie langs gracht

Algemeen

GROENLO - De foto's op social media van een rondje Groenlo over de gracht met een fluisterboot zien er meestal gezellig uit. Fraaie plaatjes en alledaagse plekjes van Groenlo van een geheel andere kant gezien. Een absolute aanrader voor velen, maar het rondje gracht levert niet alleen maar mooie plaatjes op. Als er met een kritisch oog gekeken wordt, dan valt er zelfs heel wat op te merken. Zorgwekkend wordt het op sommige plekken genoemd. Als het rondje begonnen wordt bij de aanlegsteiger Welgelegen valt direct een krakkemikkig, in deplorabele staat verkerend, uitbouwsel op. Niet echt een mooi uitzicht vanaf de vlonder van het boothuis.

Door Henri Walterbos

'Groenlose Gids'
Als een ware bootsman en 'Groenlose Gids' loodst Hennie Wildenborg de fluisterboot door de Grolse gracht. Regelmatig komen meerkoetjes, volgens Hennie Surinaamse eenden, langs dobberen in de relaxmodus. Hennie is een bekende op het water. "Gewone eenden zie je bijna niet meer. Die zitten nu vooral op de Slinge. Waarom dat is, dat weet ik niet." Ter hoogte van de Molenberg begint Hennie te vertellen over het voormalige gasthuis waar de zusters vroeger de minder bedeelden opvingen en verzorgden en dat tegenwoordig dienstdoet als verzorgingshuis. Iets verderop, nabij de brug op Schralenstein, een prachtige pluktuin met wilde bloemen en een in bloei staande bramenstruik, die enkel in de boot zittend te bereiken is. "Omdat er niemand bij kan komen blijft dit mooi."

Geen reclame
Ter hoogte van de Maliebaan wijst Hennie naar een boom die al decennia over het water hangt. "Dat dinge stond d'r al toen ik nog ne koatem van 6 joar old was." Dan worden de verhalen minder enthousiast, valt er veel op te merken en neemt het verhaal een geheel andere wending, als het roer begint te pruttelen. Verschrikt kijk ik Hennie aan. "Oh gottegot, wi-j goat onder," lacht Hennie knipogend. Het blijkt eendenkroost te zijn dat in de schroef is gekomen. Hennie haalt het er uit en tuft verder. "Als men daar niets aan doet groeit op die plekken de hele gracht ermee dicht. Ok veur de vissers neet jofel." Diverse keren doemt rotzooi in het water op, als flessen en lege verpakkingen. "Dat is iets van de jeugd. Zeker de laatste weken wordt het alleen maar meer. As ze Pokemons an 't zeuken bunt, nemt ze wat te zoepen met. De fleskes mietert sommigen dan in 't majem, en as de scholen weer begint is 't mangs nog ne groteren kroam," stelt Hennie vast in het onvervalst Grols dialect.
Het baart de geboren en getogen Grollenaar zichtbaar zorgen, de staat van de gracht, en dan met name de begroeiing op de wal en de beschoeiing, die op sommige plekken zelfs gevaarlijke situaties oplevert. "Toeristen zien het ook. Die vinden het ook jammer. Da's gin reclame veur Grolle."Hennie kent door het frequent op het water verkeren, en zijn rondjes Groenlo op de fiets, inmiddels alle mooie plekjes, maar ook die plekken die zorgen baren. "Hier kijk," wijst hij naar visplek voor gehandicapten, bij de Wilhelminabank. "Het is gevaarlijk om daar als gehandicapte te vissen, omdat er onder de tegels zand wegspoelt vanwege de kapotte beschoeiing. Ook de verhoogde wegrottende houten afscheiding op deze invalidenvisplaats is hard aan vervanging toe. De beschoeiing onder langs het hertenkamp is zo slecht dat men een groot deel ervan tijdens viswedstrijden niet meer gebruikt. De slechte beschoeiing kan het zomaar begeven."

Rotzooi
Op diverse plekken ligt rotzooi op de wal. "Klopt," knikt Hennie. "Vlak voor de wedstrijd 'Vrije slag om Grolle' zijn duikers het water in geweest. Hebben ze er de nodige rotzooi uitgehaald," weet Hennie, "maar van alles ligt er nog. Van grote takken, tot een uit het water geviste vuilnisbak. Half mei was er een koppelwedstrijd van de GHV (Groenlose Hengelsport Vereniging). Lag er een dikke laag bloeisel van de bomen in het water. Met man en macht zijn leden van de GHV in de weer geweest om die dikke drab van het water te halen. Vooral in het gedeelte bij het Ravelijn. Er was iemand die met de gemeente zou regelen dat het weggehaald zou worden, maar helaas ligt het er nog steeds."

Jodenkerkhof
De situatie rondom het Jodenkerkhof vraagt om snelle actie. De begroeiing op de kant, waaronder het nodige onkruid, is inmiddels al bijna net zo hoog gegroeid als de muren om het Jodenkerkhof heen. "Oudjes die er langs heen lopen kunnen niets meer zien," weet Hennie uit de eerste hand. Ook dat er blauwalg is geconstateerd in het water weet hij inmiddels. "Het Waterschap heeft monsters genomen. Het is weer raak dit jaar. Hebben we weer geen Grolsch spelspektakel in de gracht, met de kermis. Jammer."

GHV
Erik Mentink, voorzitter van de GHV, herkent zich in het verhaal. "De GHV deelt de bevindingen van Hennie Wildenborg. We hopen dat de door de gemeente toegezegde vervanging van de beschoeiing dit jaar ook gerealiseerd wordt," laat hij in een reactie weten.

'Wordt aan gewerkt'
De gemeente Oost Gelre reageert middels Wethouder René Hoijtink. "Afgelopen vrijdag hebben we de tocht over de gracht nog gedaan met het college van Horst aan de Maas. Zij waren diep onder de indruk van wat er allemaal gebeurd is, hoe het er allemaal uitziet. Wij zijn er ons van bewust dat ondanks dat er al veel gebeurd is, er nog wel het één en ander moet gebeuren. Daar wordt aan gewerkt. De haag is in tussentijd geschoren en heeft de uitstraling die we hebben afgesproken, namelijk dat ze verbeeldt hoe de glacis (flauw aflopende taluds bij een vestingwerk, ME) er aan de binnenstadrand hebben uitgezien. Het bestek voor de beschoeiing wordt op het ogenblik geschreven zodat met de uitvoer begonnen kan worden. De bouwvallige steigers hebben ook onze aandacht, maar wij kunnen daar niets afdwingen. We zijn dus op de medewerking van de bewoners aangewezen. Daarnaast wachten we de concrete plannen af rondom villa Adriana, waaronder als het om de beschoeiing langs de tuin gaat.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant