Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

De Torenwachter vraagt zich af of de toeristenbelasting een 'belasting' voor iedereen is

Welaan, beste Grollenaren; vlak voor de zomervakantie werden we 'getrakteerd' op een zomerse rel. De toeristenbelasting wordt met 25% verhoogd - dat is althans het plan - en dat schoot vooral bij Marveld nou niet echt lekker in het juiste keelgat, zal ik maar zeggen. Er was helemaal niet over gecommuniceerd, hoewel communicatie bij de gemeenten nu juist een speerpunt van beleid is. De betreffende wethouder liet zich niet uit de tent lokken en zei: ik communiceer niet via de pers. Dat was een heel subtiel zinnetje want je kunt die zin desgewenst in een aantal onderdelen knippen. Het kan zijn: ik communiceer, of ik communiceer niet of ik communiceer niet via de pers. Doorhalen wat niet verlangd wordt.

Ja, die toeristenbelasting, dat is op zich een raar ding. De gemeente heft die belasting, maar laat de inning over aan de ondernemer die op die manier een onbezoldigd (özen veur nop) ambtenaar wordt. Of in kringen van de ondernemers dit gratis ambtenarenschap ook wordt toegejuicht waag ik te betwijfelen. En dan de hoogte van die belasting; ja, de toerist betaalt, de ondernemer heft en de gemeente int. Het is hartstikke mooi, op zichzelf, op zichzelf. De toerist betaalt maar weet hij veel. Maar wordt het te hoog dan komt de concurrentiepositie in het geding. In het algemeen is het zo dat gemeenten die toeristenbelasting heffen de tarieven een beetje op elkaar afstemmen. Er is vaak 'gemeen overleg' tussen de buurtgemeenten en dan heb je toch eindelijk een leuk onderwerp waar niet de principes spelen maar de afstemming. Maar nu blijkt dat we hier te duur zijn; duur voor de toeristen dan, niet voor onszelf. Hoe meer er (via de ondernemer) wordt geïnd hoe beter het ons gaat toch? Of zie ik dit nu ook al weer verkeerd?

De kamikazeactie van de gemeente viel hier niet goed: over en weer zijn de stellingen betrokken en met krasse uitspraken en aangekondigde acties kwamen we in een loopgravenoorlog terecht, zoiets. Maar zoals het ook in een echte oorlog gaat is er natuurlijk toch altijd op de een of andere manier overleg. En dat dan onder het bezielende motto: we hebben elkaar toch nodig. Als me ergens de broek van afzakt dan is het wel van dit zinnetje. Je ziet dat vaak bij echtparen; we willen zo graag uit elkaar maar we hebben elkaar nodig om die vervloekte hypotheek te kunnen betalen.

Komt het hier nog allemaal goed met de toeristenbelasting en met Marveld? Dat hoop ik natuurlijk, er zal heel wat trekken en duwen nodig zijn om weer in een rustig vaarwater te komen. Ik sprak onlangs met een geleerd econoom en voor zover ik hem kon volgen zei hij dat de gemeente toch door allerlei aangebrachte voorzieningen vanzelf meer toeristen krijgt en dus mee toeristenbelasting zonder de tarieven te verhogen. Een mooie gedachte maar het gaat naar ik meen om overnachtingen, dus als die duvelse toeristen 's nachts weer op hoes angoat dan werkt dat niet.

Omdat we nu naar feestelijke dagen gaan is misschien het volgende nog interessant. Belastingen hebben altijd de aandacht, iedereen is er tegen enzovoort. U kent dat allemaal.

Ooit was er een deskundige die voorstelde belasting te heffen op de schoonheid van de vrouw. Dan zou elke man met plezier betalen en hij zou misschien zelfs bezwaar maken als hij weinig belasting zou moeten betalen.

Misschien iets voor in de tent: ie bunt mien wal wat extra belasting weerd!


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant