ValsPlat: vlnr Marcel Elsinghorst, Hans Rooks, Peter van Rijsel en Rudi Bomers. Foto: Henri Walterbos
ValsPlat: vlnr Marcel Elsinghorst, Hans Rooks, Peter van Rijsel en Rudi Bomers. Foto: Henri Walterbos

Zwolse Rockers heten voortaan ValsPlat

Algemeen

'We hebben ontzettend zin om weer vaker te gaan spelen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Met vrienden een bandje willen beginnen maar geen van allen een instrument kunnen bespelen. Zo begonnen in 1995 de Zwolse Rockers ooit in een oude schuur te repeteren met als grote voorbeeld Normaal. Helden van Rudi Bomers en Jos Meekes, de initiators toentertijd. Stopte gitarist Jos Meekes er 10 jaar geleden mee, en kwam Marcel Elsinghorst er voor in zijn plaats, ondanks dat hij tien jaar geen gitaar had aangeraakt, Rudi Bomers zit nog steeds achter het drumstel, waar hij min of meer toevallig terecht kwam. "De andere instrumenten waren al verdeeld. Toen moest ik maar drummer worden, want die was er nog niet," lacht Rudi 21 jaar na dato. Covers van Normaal werden gespeeld, met later ook eigen werk. En dat alles onder het motto 'zonder drank, gin klank.' Anno 2016 bestaat de band nog steeds, maar is het roer drastisch omgegaan. De samenstelling is inmiddels alweer een ruim 10 jaar hetzelfde, maar er werd niet fanatiek geoefend en opgetreden, en er werd ook geen ruchtbaarheid aan gegeven. Het kriebelt echter alweer een tijdje als jonge honden bij de vier vijftigers Marcel Elsinghorst (gitaar, zang) uit Meddo, Peter van Rijsel (gitaar) uit Aalten en oud-gedienden van het eerste uur uit Groenlo: Rudi Bomers (drums) en Hans Rooks (basgitaar).

Eigen nummers
"We hebben ontzettend zin om weer vaker te gaan spelen. Speelden we vroeger vooral Normaal en af en toe een eigen nummer, nu spelen we vooral eigen nummers en nog maar een paar van Normaal," vertelt Rudi Bomers, "Hoewel, binnenkort spelen we ergens en willen de mensen dat we alleen maar nummers van Normaal spelen. Dan doen we dat." En omdat de heren hun vleugels ook buiten de eigen contreien uit willen slaan, gaat de band vanaf deze week door het leven als ValsPlat. "We willen ook graag in Twente optreden, dan is een andere naam beter. Laatst werden we nog gebeld om in de dialectweek op te komen treden bij RTV Oost, omdat ze dachten dat we uit stad Zwolle kwamen. Dat schept dan alleen maar verwarring," aldus Rudi. "Dat we bij Taste nog aangekondigd staan als Zwolse Rockers komt omdat we al een half jaar geleden zijn benaderd. Hebben we dat maar zolang gehouden."
De naam 'ValsPlat' komt uit de hoge hoed van Van Rijsel. "Toen ik een keer wielrennen aan het kijken was, had de commentator het over een stukje vals plat. Ik dacht 'hee, dat is een mooie naam voor ons.' We zingen dialect, plat dus, en vals ... dat moet je maar met een knipoog nemen," lacht hij.

Verrassend lekker
Benieuwd naar het repertoire van de band wordt de playlist erbij gehaald die de band al klaar heeft voor haar optreden aanstaande zaterdag bij Rockcafé Taste in Groenlo. Titels als 'Wat een lekker ding,' 'De boerderi-je', 'Ait verdan,' en 't Viefde rad an de wagen' laten weinig te raden over. Enkele nummers staan inmiddels op een in de eigen oefenruimte opgenomen demo-cd. Het resultaat klinkt verrassend lekker. 't Viefde rad an de wagen' had niet misstaan op het repertoire van Boh Foi Toch. "Het zou mooi zijn dat we nog een keer weer een echte cd op kunnen nemen," spreekt Elsinghorst uit. "Nummers hebben we genoeg inmiddels. Cd's kunnen we verkopen maar ook weggeven aan caféhouders, die dan weten wat voor band ValsPlat is. Emily Halleriet gaat met optredens aan de slag. Mooi man!"


Facebook: ValsPlat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant