De groenvoorziening zal een belangrijk aandachtspunt zijn in de uitvoering van de plannen. Foto: Henri Walterbos
De groenvoorziening zal een belangrijk aandachtspunt zijn in de uitvoering van de plannen. Foto: Henri Walterbos

Welstandscommissie akkoord met brouwerij

Algemeen

Makelaar: 'Geen enkele partij heeft een optie op het pand'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Villa Adriana is na ruim vijf jaar leegstand ineens een zeer gewild object. Grote vraag die voorligt: kijkt de Grollenaar over anderhalf jaar aan tegen een 28 appartementen tellend zorgappartementencomplex of een nieuwe brouwerij aan? De voorkeur van de Grollenaren lijkt volgens de meeste media-uitingen overduidelijk, de meerderheid lijkt te gaan voor een nieuwe brouwerij. Ook het zorgappartementencomplex kan echter wel degelijk op sympathie rekenen in de Veste. Het is dan ook nog geen gelopen koers. Het college van Oost Gelre wees de plannen voor het zorgappartementencomplex al af voordat er naar buiten gebracht werd dat ook de oud-Grollenaren Frans en Andries de Groen en Jos Oostendorp grootse plannen hadden met dezelfde villa en hetzelfde perceel. De lezing van het college is dat er geen behoefte is aan zorgappartementen. De plannen voor de nieuwe brouwerij worden wel omarmd door het college, dat zelfs al steun toezegde om te proberen de plannen te realiseren. Het uiteindelijke woord is echter aan de gemeenteraad op 20 september. Namens de verkopende partij, JPR Advocaten met vestigingen in Deventer en Doetinchem, zegt Hans Doest van Scheers en Roes Makelaars in Groenlo dat alles nog steeds mogelijk is. "Met geen enkele partij is er al overeenstemming bereikt over de verkoop. Geen enkele partij heeft een optie op het pand. Het kan alle kanten nog op. Binnen enkele weken verwacht ik echter wel dat het duidelijk is allemaal." Jos Oostendorp, één van de initiators van de nieuwe brouwerij, en tevens 'het gezicht' ervan straks, zegt hoopvol te zijn dat de plannen doorgaan. "Het lijkt erop dat we steeds dichter bij elkaar komen. Ik ben hoopvol gestemd dat we eruit gaan komen. We gaan gewoon door met onze onderzoeken en andere voorbereidingen."

Reacties overwegend positief
De reacties die de gemeente binnenkreeg naar aanleiding van de inloopavond over de brouwerij zijn overwegend positief, laat woordvoerder Brandt Keegstra weten. Inmiddels hebben de vragenstellers antwoord gehad en heeft de gemeenteraad hiervan de samenvatting ontvangen. Zorgen die geuit werden betroffen vooral de grootte van 'het gebouw aan de noordwestkant,' de groenvoorziening en de mogelijke groei van Stadsbrouwerij Groenlo, zoals de brouwerij gaat heten. "De netto toevoeging van bebouwing is vrij beperkt, mede doordat de bestaande bebouwing gesloopt wordt," stelt de gemeente Oost Gelre. "Door de lage goothoogte en de bouwhoogte, die lager is dan de huidige villa, heeft het gebouw ons inziens een bescheiden uitstraling. Het gebouw wordt gesitueerd in een parkachtige omgeving en volledig in hout uitgevoerd, waardoor het geheel, ons inziens, past aan de gracht. Het merendeel van het terrein wordt openbaar groen. Welstand en adviseur cultuurhistorie zijn enthousiast over het plan en akkoord met de bouwplannen." Ook over de te verdwijnen en nieuw te realiseren groenvoorziening heeft de gemeente haar standpunt ingenomen. "Het totale plan voorziet in forse uitbreiding van de openbare groenstructuur en wordt dan ook openbaar toegankelijk. Meer dan 5000 vierkante wordt openbaar groen, dat eigendom wordt van de gemeente. In een nog uit te werken groenplan wordt gekeken welke bomen kunnen blijven en op welke plekken aanplant wenselijk is. Bij de groenuitwerking worden partijen zoals Bomenwacht en Stichting. Mooi Groenlo betrokken. Een flora- en faunaonderzoek wordt zeker nog uitgevoerd. De oude beuk blijft overigens sowieso staan."

Wat de grootte betreft antwoordt de gemeente dat de stadsbrouwerij kleinschalig blijft. "Het plan wordt niet groter dan nu voorgesteld. De productie en bebouwingsmogelijkheden worden gemaximaliseerd. Daarnaast hebben de initiatiefnemers aangegeven het plan niet groter te willen maken op deze locatie. Mocht dit ooit spelen, dan wordt een soortgelijke constructie gekozen als bijvoorbeeld bij de Jopenbrouwerij in een kerk in Haarlem. Een gedeelte van de productie en opslag is daar verplaatst naar een bedrijventerrein, terwijl de kleinschalige bierbrouwerij nog steeds in de kerk gevestigd is."

'Verklaring van geen bedenkingen'
Op haar besluitenlijst van 16 augustus jongstleden stelt het college van B en W de gemeenteraad voor de initiators een 'Verklaring van geen bedenkingen' af te geven om de ambachtelijke stadsbrouwerij mogelijk te maken. Op basis daarvan kan het college de procedure voor de vergunningverlening starten. Aanstaande dinsdag, 6 september, wordt het plan behandeld in de raadscommissie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant