Schrijver Alex Boogers en wethouder René Hoijtink 'boksen' de bieb open. Foto: Kyra Broshuis
Schrijver Alex Boogers en wethouder René Hoijtink 'boksen' de bieb open. Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe bibliotheek in Marianum officieel geopend

Algemeen

GROENLO - Sinds 4 juli is de Groenlose bibliotheek gevestigd in het Marianum en vandaag (vrijdag 23 september) wordt de bibliotheek officieel geopend. PR-medewerkster Resy Oonk van de Bibliotheek Oost Achterhoek verwelkomt de genodigden én de leden van de bibliotheek die toevallig aanwezig zijn.

De locatie van de bibliotheek roept mooie herinneringen op bij Resy Oonk. "Zelf zat ik hier ook op school en ik weet nog dat we in deze ruimte moesten zijn voor de roosterwijzigingen die op het bord vermeld stonden. Dat was nog ver voor het digitale tijdperk. Ook zat hier de conciërge die, naast de te-laatbriefjes ook vooral een luisterend oor had."

Grote collectie
Directeur Ton Mengerink van de Bibliotheek Oost Achterhoek vertelt over het traject dat 4 jaar geleden startte tijdens de reorganisatie van de bibliotheek. "Gelukkig zijn we ons toen intensief gaan bezighouden met de samenwerking met het Marianum, iets waar de gemeente gelukkig ook brood in zag. We kregen al snel groen licht. Het Marianum kent een lange traditie van de schoolbibliotheek, het is hier al vele tientallen jaren een begrip. Deze symbiose is dan ook geen zaak van even snel twee collecties bij elkaar voegen. Doordat we deel uitmaken van een landelijke netwerk is er nu ook voor de leerlingen een veel grotere collectie bereikbaar." Mengerink roemt verder het gegeven dat de openingstijden enorm zijn uitgebreid. "We zijn nu 40 uur per week open, een enorme vooruitgang. We willen kwaliteit leveren, ook qua internetmogelijkheden. Door de kostenbesparing is dat nu veel efficiënter voor beide partijen. Het film- en internetcafé, zoals we dat in de vorige vestiging ook hadden, blijft gehandhaafd."

Het aantal bezoekers is flink gestegen sinds de verhuizing. Op de oude locatie telde de bibliotheek zo'n 600 bezoeken per week, afgelopen week waren er dat ruim 1300. Schrijver Alex Boogers, die Groenlo aandoet tijdens de zogenaamde Literatour (de Boekenweek voor jongeren), draagt een mooi gedicht voor over de bibliotheek in zijn jeugd. Zijn gedicht verhaalt over hoe hij vroeger het boek 'De Grootste' over Mohammed Ali stal in de bieb. "Ik kon het niet aan dat ook anderen dat prachtige verhaal zouden lezen."

Voorbereid op de toekomst
"Deze bibliotheek staat voor de verbinding tussen stad en school", vertelt rector Jan Put van het Marianum. "Wij willen onze leerlingen binden aan het geschreven woord. Het alfabet dat we gebruiken blijft gelijk, in het boek en in de digitale wereld. Met het realiseren van deze vernieuwde bibliotheek blijven we het geschreven woord ondersteunen in het belang van de komende generaties. We zijn op de toekomst voorbereid."

Bezuinigingen
Het laatste woord is aan wethouder René Hoijtink die zich, als oud-leerling en oud-docent Duits op het Marianum, helemaal thuis voelt. "Ik dacht even: hé literatur, op z'n Duits, maar helaas. Wel wil ik pleiten voor Duits als verplicht vak in de klassen 1 tot en met 6. Deze bibliotheek is het bewijs dat er uit bezuinigingen ook hele mooie dingen kunnen ontstaan met ook nog eens ruimere openingstijden en een prachtige uitstraling."
Vervolgens mag hij, samen met schrijver Boogers, de bibliotheek officieel 'open boksen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant