Afbeelding

Groenlose hardloper (15) blijkt groot talent

Algemeen

'Ibrahim heeft alles in zich om een hele grote te worden'

Door Kyra Broshuis

ZUTPHEN/GROENLO - Hardlooptrainer Herman IJzerman heeft al veel talenten zien komen en gaan, maar Ibrahim Abdi Ali is echt uitzonderlijk, zo vertelt de gerenommeerde trainer uit Ruurlo. Een paar keer per week traint IJzerman het 15-jarige talent uit Groenlo op de atletiekbaan van Hanzesport in Zutphen.

Gouden tip uit Groenlo
"Van Doné Nienhuis van de Lopersvereniging Groenlo kreeg ik de tip over Ibrahim. Hij vertelde dat ze een hele leuke nieuwe loper hadden bij de club. Ik ben toen gaan kijken bij de Kaak Kanonsloop in Groenlo en zag het direct: een enorm talent," zo vertelt IJzerman, die in het verleden trainer was van grootheden als Maarten van den Heuvel en Bram Rouwen. "Ik heb direct contact met Ibrahim gezocht en met zijn ouders om hem te vragen hier te komen trainen. Niets ten nadele van de Lopersvereniging Groenlo, zeker niet, maar hier kunnen we hem meer bieden. Hij traint nu twee keer per week hier en één keer op de Lochemse berg." De 15-jarige scholier heeft de juiste mentaliteit. Zo gaat hij twee keer per week met de bus van Groenlo naar Lievelde, stapt daar op de trein naar Zutphen en loopt dan naar atletiekbaan. "Wij zijn echt doordrongen van zijn talent, daarom is hij hier gratis lid en vergoeden wij zijn reiskosten. Zijn ouders leven, met hun 5 kinderen, van een bijstandsuitkering. Het zou verschrikkelijk zonde zijn als Ibrahim daardoor zijn droom niet waar zou kunnen maken."

Dit is echt wat ik wil
Ibrahim zelf knikt en lacht maar kan eigenlijk niet wachten tot de training begint. Hij woont nu drie jaar in Groenlo en begon samen met broertje Farhaan met voetballen bij de Grolse Boys. "Dat was eigenlijk niets voor mij, maar het lopen vond ik wel erg leuk. Via via kwam ik bij de Lopersvereniging terecht en dat vond ik prachtig. Dit is echt wat ik wil, ik wil graag groeien," zo zegt Ibrahim met een stralende glimlach. "In Somalië heb ik nooit gesport, het was allemaal nieuw voor mij." Ibrahim traint met andere talenten in het zogenaamde Hanzesport Running Top Team (HRTT), in 2007 opgericht door IJzerman. Een team vol talenten met Ibrahim en een 16-jarige Zutphenaar van Ethiopische afkomst als absolute toppers. "Ibrahim is absoluut de snelste. Fysiek is hij perfect maar ook mentaal. Hij traint keihard, is altijd ruim op tijd en gaat als laatste weg. Motivatie is ontzettend belangrijk. Ik zeg altijd: niets is moeilijk voor hen die willen. Dat telt zeker voor Ibrahim, hij wil ontzettend graag én is ook nog eens bijzonder getalenteerd, een gouden combinatie. De belangrijkste voorwaarden voor succes zijn motivatie, discipline en talent."

Nu al bij de Nederlandse top
De resultaten zijn er dan ook naar, Ibrahim hoort bij de Nederlandse top. Bij de 800 meter staat hij op de vijfde plek, bij de 1000 meter op de tweede en bij de 1500 én 3000 meter op de derde plaats. En hij is pas 15 jaar. Ook buiten de trainingen om is Ibrahim volledig gefocust. "Hij is zeven dagen in de week bezig met zijn sport. Hij let goed op zijn voeding, houdt een logboek bij over onder andere zijn nachtrust en houdt zich strikt aan zijn dagelijkse schema," legt IJzerman uit. "Ook zijn broertje Farhaan is een natuurtalent. Heeft dezelfde lange benen en die soepele verende pas. Ik hoop natuurlijk dat hij ook hier komt trainen."

Nog geen Nederlanderschap
Op dit moment mag Ibrahim nog geen NK's lopen omdat hij nog geen Nederlander is. Mogelijk kan hij vanaf volgend jaar het Nederlanderschap verkrijgen. Vanaf de B-junioren, als Ibrahim 16 jaar is, begint het echte werk. Gelukkig is hij tot op heden vrij van blessures. "Ik ben altijd heel voorzichtig," zo zegt hij. Trainer IJzerman moet lachen: "De zaterdag voor de Kanonsloop van twee weken geleden in Groenlo, waar hij eerste werd, liep hij hier mee bij de clubkampioenschappen. Hij liep een persoonlijk record én werd eerste op de 1500 meter. Na afloop zag hij dat de 100 meter ging starten en deed daar ook nog mee. Hij stond voor het eerste in de echte startblokken en won de race. Vervolgens liep hij mee met de 400 meter en won ook die afstand. Voor de gein deed hij ook nog even mee met het hoogspringen en sprong prompt over 1.30 meter. Na de Kanonsloop van de dag erop vertelde hij dat hij een beetje last had van stijve benen …"
Volgens IJzerman kunnen we nog veel verwachten van deze jonge Groenloër. Zijn resultaten zijn te volgen op onder andere www.hrtt.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant