Het aanzien van de huidige twee panden in de Kevelderstraat. Foto: Theo Huijskes
Het aanzien van de huidige twee panden in de Kevelderstraat. Foto: Theo Huijskes

Start plan Kevelderstraat 22-24 in maart

Algemeen

GROENLO - Het had niet langer meer moeten duren of de gebroeders Hans en Jos Klein Gunnewiek hadden er de brui aan gegeven en dan was het bouwplan voor de locatie Kevelderstraat 22-24 niet meer doorgegaan. Het besluit van burgemeester en wethouders van Oost Gelre om groen licht te geven voor het gewijzigde plan waarin het aantal woningen is teruggebracht van vijf naar vier, maakt het nu echter mogelijk dat in maart wordt gestart met de realisatie van woningen en daghoreca in de panden.

Door Theo Huijskes

Woordvoerder Hans Klein Gunnewiek is nog steeds ontstemd over de gang van zaken. Werd op last van de gemeente het gewijzigde plan voor de voormalige panden van Legro en Voerman inmiddels bijna anderhalf jaar geleden gepresenteerd, de vervolgens in gang gezette gemeentelijke procedures zorgden volgens hem voor een zodanige vertraging, dat bijna werd besloten om er een punt achter te zetten en de panden te verkopen. Klein Gunnewiek laat weten dat zij vanwege de vertraging subsidies hebben misgelopen. De VVD heeft aangegeven hier vragen over te zullen stellen.
De mannen willen het gemeentelijk monument in ere herstellen, de benedenverdiepingen geschikt maken voor daghoreca en op beide verdiepingen in totaal vier appartementen realiseren. Op het achterterrein komt ruimte voor terrassen en een parkeerterrein.

"De plannen passen helemaal in het Programma Stad Groenlo, er is bij de wijzigingen rekening gehouden met de uitkomsten van een cultuurhistorisch onderzoek, wat betekent dat de aanwezige gebinten zoveel mogelijk in tact worden gehouden. De in het pand Legro in 1600 gebouwde kelder, uit dezelfde tijd stammend als de kelders onder Grolsch Brouwhuys De Lange Gang en het oude Stadhuis, blijft behouden en krijgt een functie in de nieuwe bestemming", zo concludeerden destijds onder andere de leden van de gemeentelijke monumentencommissie en andere belangenbehartigers.
"Naast dit alles zijn wij ook meegegaan in de wensen van de gemeente om met een aanbouw van een erker met balkon een stukje geschiedenis te laten terugkeren, alsmede om het zogenoemde stegenplan aan te passen", vertelt Hans Klein Gunnewiek. Als gevolg van al deze wijzigingen moest tevens het in beide panden voorbestemde aantal appartementen worden teruggebracht van vijf naar vier. Ook hieraan gaven de gebroeders Klein Gunnewiek gevolg, maar dit wel onder de voorwaarde dat de vrijgekomen wooneenheid zou worden verplaatst naar het ook bij hen in eigendom zijnde pand Borculoseweg 53, dat de gebroeders willen opsplitsen in twee wooneenheden.

Ondanks de volgens de gebroeders Klein Gunnewiek trage en moeizame procedure, is alles er nu op afgestemd om in maart een start te maken met de nieuwbouw. Voor de Slag om Grolle in oktober 2017 moet alles onder dak en glasdicht zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant