Afbeelding

Opnieuw kritische kanttekeningen op plan brouwerij in Adriana

Algemeen

Met de aankoop van villa Adriana zou de indruk gewekt kunnen zijn dat de ontwikkeling van een ambachtelijke brouwerij in de achtertuin nu een feit is. Niets is minder waar, want nu zal immers de hele procedure van de vergunningsaanvraag doorlopen moeten worden.

Onze zorgen over een industriële activiteit in de stadskern en de precedentwerking die daarvan uitgaat, zijn niet weggenomen. Integendeel, helaas is ook gebleken dat het huidige gemeentebestuur niet ontvankelijk is voor onze bedenkingen. Dit is op zich niet zo verwonderlijk, want dit gemeentebestuur heeft het brouwerijproject immers zelf bedacht en hiervoor de heren de Groen enthousiast gemaakt.

Op dit moment zijn de eerste stappen van de procedure in gang gezet. Er is aangekondigd dat er een ontwerp komt voor de herinrichting van de tuin van Villa Adriana. Volgens het plan gaat de gemeente de tuin aankopen, inrichten en onderhouden. Waarom worden we als burgers niet geïnformeerd over de financiële consequenties van dit alles? Is dat eigenlijk niet een verkapte vorm van bedrijfssubsidie?

Ondertussen zijn we enige tijd geleden in gesprek gegaan met de uitvoerders van het plan, de heren de Groen en Oostendorp. Het doel van deze bespreking was om samen tot goede afspraken te komen zodat onze grootste zorgen worden weggenomen.
De mogelijke geur-, stank-, geluids- en verkeersoverlast die een industriële activiteit met zich meebrengt, zouden we graag vastgelegd zien in een aantal harde afspraken.
Tot nu toe wordt in de pers van alles beloofd en geroepen, maar wij als burgers zijn meer gebaat bij garanties die zwart op wit staan. De heren hebben toegezegd over ons voorstel na te denken, maar blijkbaar is onze vraag niet zo simpel want wij wachten nog steeds op een inhoudelijke reactie.

Het is in het belang van alle partijen dat in de fase van de vergunningsaanvragen alle mogelijke problemen op voorhand goed in kaart worden gebracht. Achteraf klagen en/of procederen tegen een industrie die al operationeel is, dat is immers voor iedereen frustrerend.
In dit kader verwijzen we naar de al meer dan tien jaar aanslepende geur- en stankproblemen bij de nieuwe Grolsch-vestiging in Boekelo.

Het zou spijtig zijn als we niet op korte termijn samen een compromis kunnen vinden, want opnieuw bier gaan brouwen in Groenlo, dat blijft natuurlijk wel een fantastisch idee!


Een bezorgde buurtbewoner,
Rob Bongers

Mail uw reacties naar: villaadrianaplannen@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant