De gelegenheidsformatie Knuffle, in het jubileumjaar te bewonderen op Hemelvaartsdag. Foto: Theo Huijskes
De gelegenheidsformatie Knuffle, in het jubileumjaar te bewonderen op Hemelvaartsdag. Foto: Theo Huijskes

Muziekvereniging Groenlo bestaat 90 jaar

Algemeen

Viering jubileum met voornamelijk muzikale activiteiten

Door Theo Huijskes

GROENLO - Negentig jaar oud, maar tegelijkertijd nog negentig jaar piepjong. Dat kan gezegd worden van Muziekvereniging Groenlo. Het Groenlose muziekgezelschap werd onder de naam RK Leo Harmonie opgericht in september 1927. De 90e verjaardag van de vereniging, waarvan de naamswijziging werd doorgevoerd met ingang van 1 januari 2012, gaat gepaard met een jubileumprogramma, dat helemaal in het teken staat van de muziek.

Het huidige bestuur, onder aanvoering van Kim Stammers (voorzitter), Gerdine Luttikholt (secretaris), Frank Raben (penningmeester), Marieke Ressing (jeugdzaken), alsmede Jan Klein Gunnewiek en Edwin Papen (algemene bestuursleden), is van mening dat aan het 90-jarig bestaan voor jong en oud veel aandacht moet worden besteed. De vereniging bloeit als nooit tevoren en is razend populair. Naast een uit circa 50 leden bestaand A-orkest, dat sedert 2006 onder leiding staat van muziekfanaat Marcel Loff uit Oldenzaal, kent men meerdere jeugdorkesten, een slagwerkafdeling onder de naam Shuffle, het bekende dweil- en carnavalsorkest De Knolle en voor bijzondere gelegenheden de groepsformatie Knuffle, een combinatie van De Knolle en Shuffle.

Jubileumprogramma
Het jubileumprogramma gaat op zaterdag 4 februari van start met een verlaat Nieuwjaarsconcert in de RK Calixtusbasiliek, waaraan naast Muziekvereniging Groenlo ook wordt deelgenomen door de mannenzangvereniging Inter Nos. Vervolgens verzorgt op zaterdag 13 mei het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een concert in sporthal Den Elshof. Op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) neemt de gelegenheidsformatie Knuffle met een speciaal feestprogramma deel aan de 22ste editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap. Een speciaal buitenconcert in het centrum van Groenlo staat geprogrammeerd op zaterdag 1 juli, aan het eind van de middag en het begin van de avond. Zondag 24 september is uitgekozen voor een verenigingsdag. Op die dag wordt ook een aantal jubilarissen gehuldigd, trouwe clubmusici die 25 jaar of langer lid zijn. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een muziekmarathon op zondag 29 oktober. Dit evenement begint om 10.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Een ware marathon dus, die - zo hoopt de Muziekvereniging - officieel wordt geopend door burgemeester Annette Bronsvoort. De marathon wordt afgesloten met een afsluitend gezamenlijk concert in de 'nieuwe' Bron aan de Mattelierstraat.

Jeugd
Dat de jeugd bij ook Muziekvereniging Groenlo de toekomst heeft, blijkt wel uit het gegeven dat de jubileumcommissie, bestaande uit Jan Klein Gunnewiek, Theo Notten, Anouk Spijkers, Hidde de Boer en Bas Raben, nadrukkelijk de jongeren willen betrekken in het feestgedruis. Voor deze doelgroep worden extra activiteiten en festiviteiten georganiseerd. Naast een tweetal jeugdorkesten (Eigenwijs en Muziekfabriek), die beide onder leiding staan van Bas Konings uit Groenlo, gaat de gehele vereniging bijzonder trots op de aanwezigheid van drie jeugd(slagwerk)groepen, te weten Snuffle 1, 2 en 3 met in totaal 32 leden, waarvan Shuffle-regisseur John Sonderen uit Duiven de grote leider is. Al met al een omvangrijke, gezonde muziekvereniging met ruim 110 leden, circa 400 donateurs, diverse sponsoren en een drietal commissarissen (Jan Reukers, Wiljon Wellink en Peter Konings). Een bruisende muziekfamilie, die in Groenlo niet meer is weg te denken.

De gelegenheidsformatie Knuffle, in het jubileumjaar te bewonderen op Hemelvaartsdag. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant