De winnares in de voorleesstoel. Ze wordt omringd door de andere deelnemers. Foto: PR
De winnares in de voorleesstoel. Ze wordt omringd door de andere deelnemers. Foto: PR

Maud Schuurmans voorleeskampioen van Groenlo

Algemeen

GROENLO - Maud Schuurmans is in het leescafé van de bibliotheek voorleeskampioen van Groenlo geworden. Zij mag zich in Winterswijk melden voor de halve Gelderse finale.

Zaterdagmorgen 18 februari was het de eerste keer dat in de nieuwe bibliotheek van Groenlo de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd plaatsvond. Het leescafé moest in een korte tijd omgetoverd worden tot een voorleescafé voor de supporters en de deelnemers afkomstig uit Groenlo en Zwolle.

Yannick Scherpenisse van de Willibrordusschool beet het spits af. Hij las voor uit 'De Grote Vriendelijke Reus' (GVR) van Roald Dahl. De andere jongen in het gezelschap was Timo Corts van de Hoeksteen. Ook hij had gekozen voor een boek van Roald Dahl. Hij las met een heel duidelijke stem voor uit 'Sjakie en de chocoladefabriek'.

Fleur Everink van de St. Ludgerusschool was als tweede aan de beurt en las een fragment uit een spannende jeugdthriller van Mell Wallis de Vries, 'Shock'. De jury gaf hierbij als commentaar dat ze zeker het boek wilden gaan lezen.

Ondanks dat ze nog niet helemaal van de griep hersteld was las Rosalie Papen, van de Watermolen, met een grote glimlach op haar gezicht een grappig stukje uit 'Juffrouw Pots' van Tosca Menten voor. De hekkensluiter van de ochtend was Maud Schuurmans van de Ni-je Veste Wheme. Zij las een fragment uit de debuutroman van Iris Stobbelaar, 'Stranders' voor.

De jury, bestaande uit wethouder Marieke Frank, Hannie Wicherink, docent Nederlands aan het Marianum en Fleur Koppelman, de winnaar van vorig jaar, hadden het dit keer ontzettend zwaar. Alle drie hadden ze een andere winnaar op het oog. Dus moest er goed overlegd worden, voor- en tegens tegen elkaar afgewogen worden, alles nog eens goed nageteld tot er uiteindelijk één winnaar uit de bus kwam. Maud Schuurmans werd dé voorleeskampioen van Groenlo.

Het publiek mocht ook een stem uitbrengen en ook hier lagen de stemmen dicht bij elkaar. Er werd echter voor een andere winnaar gekozen. Fleur Everink kreeg van het publiek de meeste stemmen. Zij ontving hiervoor een mooie biebtas. Maud won naast de Ipad-tas van de voorleeswedstrijd ook een boekenbon. Zij mag zich op 11 maart in Winterswijk gaan meten met de anderen kandidaten tijdens de halve Gelderse finale.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant