Veel belangstelling van omwonenden voor de plannen voor de megastallen in Zieuwent/Harreveld.
Veel belangstelling van omwonenden voor de plannen voor de megastallen in Zieuwent/Harreveld.

Nog geen beslissing over megastallen Zieuwent/Harreveld

Algemeen

Buurtbewoners vechten voor behoud woongenot

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Er moeten extra stoelen worden neergezet voor de 250 belangstellenden die dinsdagavond de raadsvergadering bijwonen. Omdat er al rekening werd gehouden met een grote opkomst, is het agendapunt megastallen verplaatst naar de oude Calixtuskerk.

Het gaat om de nieuwvestiging van twee intensieve veehouderijen. Eén voor 12.000 varkens en één voor 240.000 kippen. Allebei in het gebied tussen Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde. Een schrikbeeld voor de massaal aanwezige buurtbewoners. Eigenlijk zijn de plannen al in een vergevorderd stadium maar gezien de maatschappelijke discussie wil het college toch de raad om advies vragen. "Wij hechten waarde aan uw mening", zegt wethouder Van Uem. Er hebben zich vijf insprekers gemeld voor dit agendapunt.

Zorgen
Carol Temming uit het Harreveldse Broek trapt af: "Megastallen op een megafoute locatie. De flora en fauna zal verstoord hebben en wij hebben recht op een gezond leefklimaat. Bovendien wordt de verkeerssituatie levensgevaarlijk voor onze schoolgaande jeugd. Zeker met de aanstaande fusie van de kleine scholen en de fusie van het jeugdvoetbal in dit gebied. Waarom worden deze megastallen niet op een industrieterrein geplaatst? Bezint eer gij begint!" De tweede spreker, Siegfried Krabbenborg uit Mariënvelde, zegt niet graag in het openbaar te spreken maar voor deze gelegenheid graag een uitzondering te willen maken. "Het is goed dat de plannen ter discussie worden gesteld. Wij vrezen namelijk dat het hier niet bij blijft. Wij zeggen nee tegen de geplande megastallen. We hebben niets tegen de agrarische sector maar voor deze bedrijven is er geen ruimte. Het is nog niet te laat!" Dat vindt ook de derde spreker, Cindy Spekschoor. Zij wijst op de onderzoeksrapporten van de GGD waaruit blijkt dat omwonenden van megastallen meer kans hebben op verschillende ziektes. Ook vraagt Spekschoor zich af of de kinderen straks nog veilig buiten kunnen spelen en hoe het gaat als ze moeten fietsen op wegen die vollopen met vrachtverkeer. "We maken ons zorgen, vooral voor onze kinderen."

Nico Domhof spreekt namens bewonersgroep 't Silver. "Wij zijn géén activisten maar burgers en boeren. We begrijpen de lastige situatie van de gemeente; je kunt het nooit goed doen. Maar inzichten veranderen, kijk naar de auto's, het roken en nu de megastallen. In Zieuwent en Harreveld zijn de wegen in het centrum prachtig opgeknapt maar toch niet met de bedoeling dat er straks vrachtverkeer doorheen kan? We vragen om stopzetting van deze projecten en willen graag meedenken over andere oplossing. Wij hopen op veel wijsheid en leefgenot."

Initiatiefnemers
De vier sprekers kunnen rekenen op een groot applaus, ondanks de waarschuwing van burgemeester Bronsvoort aan het publiek om geen mening te ventileren. Dat applaus is er niet voor de laatste spreker: Barry Wopereis van Van Westreenen die namens de twee initiatiefnemers (Riphagen en Schotman) spreekt. "Het bestemmingsplan is in 2011 vastgesteld na uitgebreid onderzoek én herbevestigd in 2016. De twee initiatiefnemers voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving. Daarbij gaat het om gespecialiseerde bedrijven met de best bestaande technieken die werken volgens de laatste regels op het gebied van dierenwelzijn. Uiteraard wordt de overlast straks zoveel mogelijk beperkt. De GGD zal advies uitbrengen bij de verdere besluitvorming. Bestaande bedrijven worden niet belemmerd bij hun bedrijfsvoering of eventuele uitbreiding." Wopereis gaat er dan ook vanuit dat de gegeven toestemming gehandhaafd blijft en de initiatiefnemers verder kunnen met de voorbereidingen.

Motie haalt het niet
OOG dient vervolgens een motie in met de plannen te stoppen en wordt hierbij gesteund door de PvdA. Peter Baks van de laatstgenoemde partij spreekt over een 'planologisch gedrocht' en zegt: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." CDA, VVD, D'66 en de Nieuwe Liberalen steunen de motie niet. Volgens Niek Bragt van het CDA valt nu stoppen met de plannen niet onder behoorlijk bestuur. Bart Porskamp van de VVD vindt dat er nu valse hoop wordt gewekt voor de tegenstanders van de plannen. "Dit had allemaal beter gemanaged moeten worden."

Hoe nu verder? De initiatiefnemers zijn nog bezig met wat onderzoeken, daarna zal er een wijzigingsplan worden vastgesteld. Dan kunnen ook de omwonenden zienswijzen indienen. Ook moet er nog een omgevingsvergunning worden vastgesteld. Voorlopig blijft het dus onduidelijk voor alle partijen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant