Het pand Lepelstraat 1, destijds bewoond door de familie Philip. Nu woont de familie Huijskes-Sijbers er. Foto: PR
Het pand Lepelstraat 1, destijds bewoond door de familie Philip. Nu woont de familie Huijskes-Sijbers er. Foto: PR

Open Joodse Huizenroute

Algemeen

GROENLO - In Groenlo wordt op zaterdag 29 april voor het eerst een Open Joodse Huizenroute gehouden. Dit is een landelijk initiatief waar Groenlo nu bij aansluit. Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en (joodse) mensen worden opgehaald.

Tijdens Open Joodse Huizen komt de geschiedenis tot leven. Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen verhalen over vervolging, verzet en bevrijding aan de hand van foto's, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.
Elke bijeenkomst begint met het noemen van de namen van de mensen die op het bewuste adres worden herdacht. Vervolgens vertelt iemand in vijftien tot twintig minuten zijn/haar levensverhaal en licht zijn/haar persoonlijke motivatie toe om dit verhaal te vertellen. Hierna hebben de bezoekers ook vijftien tot twintig minuten om te reageren, vragen te stellen of op een andere manier bij te dragen aan de herdenking. Na maximaal 45 minuten wordt de bijeenkomst afgerond, zodat bezoekers op tijd op een volgend adres kunnen zijn.

Stichting Stolperstenen organiseert in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam de OJH. Met het leggen van de stolperstenen zijn er heel veel verhalen, foto's en soms ook nog films tevoorschijn gekomen. Deze willen zij graag delen met iedereen die hierin geïnteresseerd is. Het is een manier om de geschiedenis van een huis met zijn joodse bewoners in een wijk en stad heel dichtbij te brengen.

In het centrum van Groenlo worden vier huizen opengesteld door de gezinnen die er nu wonen. De bezoeken worden in drie sessies gehouden: om 10.30 uur, 12 uur en 13.30 uur. De bezoekers kunnen bij de Stadsboerderij in de Notenboomstraat een flyer halen (kosteloos). Hierop staan de vier locaties vermeld die deze dag meedoen. De bezoekers kunnen bij de huizen naar binnen, het gaat vooral om de informele sfeer.
De bewoners van het huis bepalen hoeveel gasten er naar binnen kunnen, dan gaat de deur dicht. Daarna zijn er nog twee andere rondes om dit huis te kunnen bezoeken. Iedereen bepaalt zelf waar men graag naar binnen wil om daar het verhaal te horen van de joodse bewoners die er ooit woonden. Dit verhaal wordt aan de hand van foto's verteld door een familielid of andere naaste van het joodse gezin dat er in de oorlog woonde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant