Afbeelding

Minder raadsleden met een betere vergoeding

Algemeen

Zij zullen er niet door in een juichstemming zijn geraakt, maar de gemeenteraadsleden in dit land krijgen sedert 1 januari 2017 een verhoging van hun maandelijkse vergoeding. Als gevolg van een nieuwe indexering bedraagt die verhoging 4,9%. Raadsleden ontvangen voor hun politieke werk ten behoeve van de gemeenschap een aan het aantal inwoners in hun gemeente gerelateerde vergoeding. Die vergoeding bedraagt op maandbasis 250 euro voor de allerkleinste gemeenten tot 2.352 euro voor raadsleden van de grootste gemeenten. Let wel, het gaat hier om bruto bedragen. Naast deze vergoeding krijgt ieder raadslid ook nog een onkostenvergoeding ten bedrage van circa 168 euro per maand, in dit geval in gemeenten tot 100 duizend inwoners.

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag, die bij u beste lezers mogelijk op de lippen brandt, wat krijgt een raadslid in de gemeente Oost Gelre maandelijks overgemaakt? Dat is een vergoeding van 959 euro en een compensatie voor onkosten ten bedrage van 168 euro of in totaal 1.127 euro bruto per maand. Een schijntje of een leuke schnabbel? De meningen zijn daarover verdeeld. Persoonlijk ben ik van mening dat deze bijverdienste in geen verhouding staat tot het aantal uren dat een raadslid in zijn of haar politieke werk, inclusief alle vertegenwoordigende activiteiten, moet investeren. Dit geldt in mijn beleving met name voor raadsleden in zeer kleine gemeenten, alsmede voor raadsleden die een kleine fractie of zelfs een eenmansfractie vertegenwoordigen. Zij komen er bijzonder bekaaid af.

Neem in dat geval een kleine gemeente als Rozendaal bij Arnhem als voorbeeld. Een weliswaar prachtige, in alle opzichten uitnodigende gemeente met slechts 1.500 inwoners. De negen raadsleden in deze gemeente moeten op basis van dezelfde wetten, regelgevingen, voorschriften en ga zo maar door hun werk doen, maar krijgen daarvoor als vergoeding slechts 419 euro bruto op maandbasis, ook nog eens inclusief de onkostenvergoeding. En wat de te denken van een eenmansfractie, zoals deze gemeente er met de partij D66 eentje kent. Daar waar in Oost Gelre een fractie als het CDA het raadswerk, met daarbij zaken als verantwoording en representatie, kan verdelen onder een zevental personen, komt dat alles bij de fractie van D66 op het conto van één persoon.

Dit alles verplaatst mij andermaal naar mijn stokpaardje, daar waar ik in dit land op de eerste plaats streef naar veel minder politieke partijen. Het is toch een meer dan absurde situatie dat er zich ten behoeve van de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart jl maar liefst 81 politieke partijen hebben laten registreren, waarvan nog steeds een veel te groot aantal van 27 aan de verkiezingen mocht deelnemen. Over effectief en efficiënt, alsmede over kostenbesparend politiek bedrijven en besturen gesproken. Dientengevolge heb ik in deze kolommen ooit al eens de stelling opgeworpen, beter gezegd de vraag gesteld of het niet mogelijk is om in dit land het aantal leden van niet alleen Eerste en Tweede Kamer, maar op provinciaal terrein ook het aantal leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten te halveren. Dichter bij huis denk ik daar exact hetzelfde over wanneer het gaat om het aantal raadsleden binnen een gemeente. Oost Gelre telt op dit moment 21 raadsleden. Er is echter nog niemand geweest, die mij heeft kunnen uitleggen oftewel mij aan de hand van praktische voorbeelden heeft kunnen overtuigen dat dit aantal ook echt noodzakelijk is. Ik besef mij terdege dat een forse inkrimping van het aantal politieke partijen een voorwaarde is om het aantal politieke ambtsdragers, op welk niveau dan ook, te kunnen halveren.

Kijkende naar onze eigen gemeentelijke huishouding, ben ik er helemaal van overtuigd dat wij in Oost Gelre met 11 goed onderlegde raadsleden in plaats van de huidige 21, daarbij verdeeld over maximaal vier in plaats van zes politieke partijen, goed uit de voeten kunnen. Los van het gegeven dat er dan professioneler en sneller vergaderd kan worden, krijgt ieder raadslid dan ook een betere financiële vergoeding, hetgeen geen obstakel mag zijn. Immers kwaliteit kost geld en mag wat mij betreft ook geld kosten!                

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant