Koning Bertus en Koningin Marga tijdens de Koningsdans. Foto: Henri Walterbos
Koning Bertus en Koningin Marga tijdens de Koningsdans. Foto: Henri Walterbos

Eefsele beleeft warme kermis

Algemeen

Bertus Wolters na 59 jaar Koning van Eefsele

Door Henri Walterbos

GROENLO - In de tent klinkt gezang, bij de visboer doen in een goede stemming verkerende kermisvierders zich te goed aan vis, kinderen vermaken zich op het terrein, vanuit de fietsenstalling komt Frans Stortelder aanrijden met een groot stuk hout onder zijn snelbinders. "Ik heb vandaag bij het vogelschieten de hals er af geschoten. Als ik thuis kom heb ik bewijs", lacht hij en fietst naar huis. In de tent is het feest groot en worden Koning Bertus Wolters en Koningin Marga Ottink verzocht op de dansvloer te komen voor het koningsdansen. Als de muziek 'Sierra Madre' inzet, de aanwezigen met de handen boven hun hoofd heen en weer 'schunkeln' en het gelegenheidspaar rondjes draait, zitten beiden bij het tweede couplet al volledig ingepakt in serpentines. Zowel Koning als Koningin genieten met volle teugen. Uiteraard wordt er in de beste Achterhoekse traditie aansluitend 'hoog geleefd.' Ook Jeugdkoning Tim Harbers en Jeugdkoningin Dewi Asschert mogen delen in de feestvreugde en gaan hoog in de lucht door de goed gevulde feesttent. Lacht Bertus Wolters alleen maar meer als hij op handen door de tent heen wordt gedragen, Koningin Marga kijkt zeer angstig in de stevig heen en weer zwalkende stoel, met onder zich vier lachende en zingende sterke Eefselse mannen.

'Brommers kieken'
Als allen veilig geland zijn zet de band 'Brommers kieken' van Jovink & The Voederbietels in, zoeken Koning Bertus en Koningin gezamenlijk de buitenlucht op, een al even goed team vormend als Willem Alexander en Maxima, zoals onze Koning de band met zijn vrouw, ons aller Koningin, omschreef op de Nederlandse tv, afgelopen vrijdagavond tijdens het jaarlijkse zomer-pers-momentje. Om geen onderscheid te maken ook een persmomentje voor het Eefseler Koningspaar, zij het in iets bescheidener omvang.
De glimlach die Bertus (78) al op zijn gelaat heeft sinds hij de vogel naar beneden haalde eerder deze warme zaterdagmiddag, is nog steeds niet verdwenen. Hij is dolgelukkig. "Ik doe vandaag voor de 59ste keer mee maar ben nog nooit koning geweest. Ik vind het geweldig. Mijn vrouw Fien is al wel drie keer Koningin geweest." Bertus kreeg de titel niet voor niets echter. Liefst zes rondes diende er geschoten te worden op de taaie kermisvogel. Na 429 schoten boog het beestje uiteindelijk zijn hoofd. De klok gaf inmiddels 14.30 uur aan. "Volkomen onverwacht ook nog", kijkt Bertus terug naar het 'moment suprême'. Voorzitter Ronnie Papen knikt en lacht. "Ik heb de vogel gemaakt. We hebben dit jaar een andere kogelvanger. Die van Zwolle. Dan zit de vogel op de pin. In Zwolle zijn ze beter in 'op de pinne' schieten dan wij. We hebben de vogel vier keer verzet, ook nog. Op het moment dat we dachten dat de romp en staart nog knettervast zaten, kwam het laatste stuk toch naar beneden."

Koningin Sara
Marga Ottink hoort het aan en is al net zo blij met haar bekroning tot Koningin. "Ik heb altijd gezegd dat als ik Sara heb gezien ik dan nog wel Koningin zou willen worden. Afgelopen jaar ben ik 50 geworden. En dan direct daarna Koningin is mooi natuurlijk. Ik schrok wel trouwens. Ik weet al niet eens meer of ik met links of rechts gegooid heb."


Uitslagen Kermis

Volleybal: 1. Kaarters, 2. DVV, 3. Noamatters 1, Bij de jeugd: 1. Lievelder Meisters.

Vogelschieten Heren: Bart Toebes (rechter vleugel), Frank Harbers (linker vleugel), Frans Stortelder (hals), Bertus Wolters (romp en staart, Koning).

Vogelgooien Dames: Marga Ottink (staart, romp, hals, vleugels, Koningin).

Vogelgooien Meisjes: Mayke Elschot (linker- en rechtervleugel), Marlien Schuurmans (hals), Dirkje Lubbers (staart), Dewi Asschert (Romp, Jeugdkoningin).

Vogelschieten Jongens: Sjoerd Harbers (rechtervleugel), Luuk Ottink (linkervleugel), Jorik Schuurmans (hals), Jarno Stapelbroek (staart), Tim Harbers (romp, Jeugdkoning).

Fladderschieten Heren: 1. Tonnie Schuurman, 2. Herman Bengfort, 3. Frans Groot Zevert.

Fladderschieten Dames: 1. Sandra Klein Gunnewiek, 2. Joyce Klein Gunnewiek, 3. Rian van der Heijden.

Kinderspelen
Meisjes 6-7-8 jaar: 1. Marlou Reijerink, 2. Maud Wolters, 3. Lisa Papen.
Meisjes 9-10-11 jaar: 1. Anouk Wolters, 2. Iris Papen, 3. Tess Papen.
Jongens 6-7-8- jaar: 1. Siem Pasman, 2. Daan Papen, 3. Daan groot Severt.
Sterrit kinderen: 1. Myke en Lieke de Bont, 2. Anouk en Moud Wolters, 3. Alle kinderen familie Wolters.
Sterrit volwassenen: 1. Ronald en Esther Wolters, 2. Ronny en Sandra Stapelbroek, 3. Marcel en Yvonne Bomers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant