Jaap Cannegieter wijst de cameraman van Nieuwsuur waar de mestvergister in Groenlo gepland is.
Jaap Cannegieter wijst de cameraman van Nieuwsuur waar de mestvergister in Groenlo gepland is.

Nieuwsuur in Lievelde en Groenlo

Algemeen

Aandacht voor ekoboerderij en mestvergister

Door Kyra Broshuis

GROENLO-Het bekende dagelijkse actualiteitenprogramma Nieuwsuur van de NOS/NTR is deze week in Groenlo neergestreken voor een reportage over de vergaande intensivering in de agrosector en het lokale verzet van burgers hiertegen. Nieuwsuur wil de maatschappelijke discussie die op dit moment gaande is over mestvergisters aanzwengelen. De problemen, overlast en protesten rondom mestfabrieken worden nader in beeld gebracht. Ook zal het programma een aantal voorbeelden laten zien van wat er speelt in het land.

Limburg en Ekoboerderij
Lievelde

De journalisten van Nieuwsuur hebben daarvoor eerst een bezoek gebracht aan een actiegroep uit Limburg die strijdt tegen de stankoverlast van een reeds in bedrijf genomen mestvergister aan de rand van hun dorp. Vervolgens is het redactieteam neergestreken bij de Ekoboerderij van John Arink in Lievelde. Arink geeft daar uitleg over zijn manier van werken en licht zijn visie toe over hoe het volgens hem ook kan. Arink pleit namelijk voor een andere manier van produceren, zonder mestoverschot en met een normaal verdienmodel. Daarin is vooral de zogenaamde gesloten kringloop van belang. Bij Arink lopen de koeien buiten waardoor hij geen mestoverschot heeft. Het voedsel voor de dieren komt grotendeels van zijn eigen land. "Voor onze 60 koeien telen we het voer zelf op onze eigen grond. Daardoor zijn we niet afhankelijk van voerimport uit verre oorden. Achter de manier waarop we de boerderij drijven, zit maar één enkele denkwijze: daar waar het mogelijk is, proberen we zoveel mogelijk een natuurlijk systeem te volgen. De oppervlakte en de veestapel zijn in balans, in die zin dat we genoeg mest hebben voor het land en van dit land weer genoeg voer kunnen halen voor het vee."

'de grootste mestfabriek van Europa'

Megamestvergister
Na de uitleg van Arink vertrekken de journalisten naar Groenlo. Daar hebben ze een afspraak met Jaap Cannegieter, Paul Wallerbos en Henk Adema van de Stichting MegavergisterGroenloNee. Zij vertellen de makers van Nieuwsuur over het waarom van de stichting. "Aan de rand van Groenlo staat de grootste mestfabriek van Europa gepland. Afgezien van het feit dat die fabriek ten koste zal gaan van leefbaarheid in en om Groenlo, zijn we vooral boos en bezorgd omdat het verhaal niet klopt. De megamestvergistingsinstallatie is niet duurzaam, draait op subsidie en levert, in tegenstelling tot wat RMS-Van Westreenen (de initiatiefnemer) beweert, nauwelijks energetisch voordeel op. Mest bestaat voor 95% uit water en voor het indrogen van die mest wordt bijna net zoveel grijze energie verbruikt, als dat het groene energie oplevert. Het rendement op een investering is een zonnepanelenpark is ongeveer zes keer beter dan bij een mestvergister. Bij windenergie spreek je zelfs over een factor twaalf", legt Cannegieter uit. "Stank en 200 mestvrachtwagens per dag die om Groenlo cirkelen, dat willen we toch niet?"
Met betrekking tot de vergister in Groenlo is de stand van zaken als volgt: de aanvraag die RMS heeft ingediend bij de provincie Gelderland, het bevoegd gezag bij deze aanvraag, is nog steeds niet compleet bevonden. Het publiceren van een ontwerp-omgevingsvergunning is dan nog niet aan de orde. Na de zomervakantie wordt hiermee wel verdergegaan.
De uitzending van Nieuwsuur over dit onderwerp is te zien op NPO 2.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant