Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

De Torenwachter: het wordt in eigen gebied rennen van festival naar evenement

Welaan, beste Grollenaren, je kunt merken dat de zomerse activiteiten gaan losbarsten. Ik neem aan dat u de afgelopen week ook een brochure met de fraaie titel 'CultuurZomer 2018' heeft ontvangen. Ik ga er tenminste niet vanuit dat die alleen bij mij thuis is bezorgd omdat die Torenwachter nu ineens zo'n aardige man blijkt te zijn. Dacht het niet. Die CultuurZomer bevat een overzicht van zomerse festivals & evenementen in de Achterhoek. Het is best een leuke bijlage, maar als je al die festivals & evenementen wilt bezoeken dan is er verdorie helemaal geen tijd meer over om nog verder van huis te gaan! Maar toen kwam ik plots op een lumineus idee, al zeg ik het zelf. Ik begon gewoon boven mezelf uit te stijgen. Verdomd als het niet waar is. Ik bedacht ineens dat wij door gebrek aan tijd weliswaar andere gebieden niet meer kunnen bezoeken, maar dat in al die andere gebieden ze waarschijnlijk ook zo'n folder hebben. Dus de mensen die daar wonen, blijven ook mooi thuis. En dat leidt dan tot de verrukkelijke conclusie dat als ieder gebied zo'n folder heeft de bevolking in alle gebieden gewoon lekker thuis blijft.Het is de oplossing voor alle verkeersproblemen. Ik neem aan dat vervoersdieren en bewegingsexperts dit scenario nog niet in hun statistieken en prognoses hebben meegenomen. En ook op regeringsniveau zal dit nog niet voorzien zijn. Ik ben heel blij dat ik als eerste deze nieuwe trend heb 'gezien' en dat jullie Grollenaren dus ook als eerste hiervan horen. Dan liggen we toch weer een mooi stuk voor op de rest. Of neet dan!

Het grote probleem van deze tijd is dat alle wegen overvol zijn, alle vliegvelden uitpuilen van vertrekkende en arriverende reizigers en ook in de treinen hangen ze er met de benen uit, om nog niet eens te spreken van voortrazende auto's en touringcars op grote autobanen. Kijk, daar moet je dan als overheid wat aan doen en de vraag is: wat ga je dan doen? Meer wegen aanleggen, meer vliegvelden realiseren en treinen langer maken. Zo lang maken dat je door de trein lopend vanzelf bij het eindpunt komt. Het zijn eigenlijk allemaal treurige scenario's. Zonder vervoer staat alles stil, zeggen ze. Zeggen ze. Maar nu ineens is er de mogelijkheid in je eigen gebied volledig uit je dak te gaan, je te verwonderen, het naar je zin te hebben en daarbij blijf je dus gewoon thuis. Ik neem aan dat de opstellers van de door mij al geprezen CultuurZomer niet meteen aan dit scenario en de consequenties daarvan gedacht hebben.

Ik kan me voorstelen dat je als promotor van festivals en evenementen mikt op bezoekers uit ander gebieden; dat je probeert die stroom op gang te krijgen. Maar juist door het feit dat iedereen dat doet valt de stroom stil. Asjeblieft.

En wij hebben dat hier als eerste in de smiezen. Ik wil niet zo kinderachtig zijn om te zeggen dat ik de allereerste was. Maar het is wel zo. Ik ga me dan opstellen als het beste jongetje van de klas wat ik nooit geweest bent en de kans dat dit alsnog gebeurt, is verwaarloosbaar klein. Nee, ik stel me dienstbaar op aan de stad Grol en de Achterhoek.

En dan komen ze straks van heinde en verre om te kijken waar dit unieke idee toch is uitgedacht. Overal zijn alleen eigen inwoners te zien, maar hier wemelt het van de hotemetoten en andere deskundigen.

Hebben we toch weer een uitzonderingspositie.

Graag gedaan.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant