Het wordt straks veiliger oversteken voor fietsers en voetgangers op de Borculoseweg. Foto: Kyra Broshuis
Het wordt straks veiliger oversteken voor fietsers en voetgangers op de Borculoseweg. Foto: Kyra Broshuis

Borculoseweg wordt nieuw ingericht

Algemeen

GROENLO - Deze week werden de plannen voor de Borculoseweg bekend gemaakt aan de bewoners en andere betrokkenen. Bij een inloopmiddag/avond in de Watermolenschool konden belangstellenden zien hoe de weg er straks, na de herinrichting uit komt te zien.

Door Kyra Broshuis

Meer ruimte voor fietsers
De plannen zijn gemaakt in overleg met een werkgroep waar onder andere bewoners in zitten. Niet alle wensen van de aanwonenden zijn gerealiseerd en her en der zijn nog wat dingen die aangepast moeten worden. Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre geeft de aanwezigen uitleg over de veranderingen. "Er komt meer ruimte voor fietsers en daardoor minder ruimte voor de auto's. Zij zullen daardoor vanzelf hun snelheid gaan minderen." De weg wordt geen 30 kilometerzone, zoals verschillende aanwonenden hadden gevraagd. "Dat kan niet bij deze weg omdat het een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg is. De wijken die hieraan liggen worden wel 30 kilometerzones. We hadden graag meer ruimte gehad voor vrijliggende fietspaden maar dat is helaas niet mogelijk door de bebouwing. We kunnen de weg niet verbreden."

De snelheid eruit
De Borculoseweg wordt aangepakt vanaf de rotonde bij Welgelegen tot aan de brug over de Slinge. Er komt meer groen en bij het kruispunt Emmasingel – Aldi/De Batterij komt een fietsers- en voetgangersoversteekplaats. Dat is niet het geval bij de Emté omdat dat geen kruispunt is. Er zijn regelmatig klachten van gebruikers van de Borculoseweg dat er zo hard gereden wordt. "Met de inrichting zoals we die nu willen doorvoeren, is dat straks verleden tijd. We gaan het zo inrichten dat er gevoelsmatig niet hard gereden kan worden. Door het toevoegen van zoveel mogelijk verticale elementen gaan we de snelheid eruit halen. De Emté blijft inderdaad een lastig punt maar de inrit wordt opgehoogd zodat de auto's straks een veel beter overzicht hebben. Je hoeft daar dan niet meer in de hellingstand te staan maar op een recht vlak."
Ook het riool wordt aangepast. "Het stuk vanaf de brug tot aan de Hartebroekseweg wordt vernieuwd. Vanaf de Hartebroekseweg wordt ook een nieuw regenwaterriool aangelegd tot aan de Emte (straks Jumbo)." De verwachting is dat alle aanpassingen aan de Borculoseweg eind van dit jaar afgerond zullen zijn

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant