Schrijfster Annemarie Damveld bij één van haar gedichten. Foto: Kyra Broshuis
Schrijfster Annemarie Damveld bij één van haar gedichten. Foto: Kyra Broshuis

Grolse schrijfster publiceert werk op groeipapier

Algemeen

GROENLO - Ze schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Verhalen en gedichten. Eerder altijd in het Nederlands maar de laatste tijd vooral in het dialect. In het 'Nedersaksisch', zoals ze zelf zegt.

Door Kyra Broshuis

Geen afval achterlaten
De 46-jarige Annemarie Damveld uit Groenlo hangt haar gedichten op op mooie plekjes in Groenlo. En niet op geplastificeerd papier. "Ik ben een groot natuurliefhebber en ik wil absoluut geen afval achterlaten in de natuur. Daarom print ik mijn gedichten op groeipapier; papier dat 100% biologisch afbreekbaar is én vol zit met bloemzaden. Zo worden mijn woorden uiteindelijk bloemen."

Combinatie van Twents en Achterhoeks
Damveld volgde vorig jaar een schrijfcursus bij de Dialectkring Achterhoek en besloot daarna om ook in het dialect te gaan schrijven. Omdat ze afkomstig is uit Diepenheim, maar al 22 jaar in Groenlo woont, is het een mengelmoes van Twents en Achterhoeks dialect. Damveld werkt als postbezorger, maar stopt hier binnenkort mee. "Als dank wil ik, in 'mijn' wijk, een gedichtje ophangen. Maar dat zou uiteindelijk afval worden en dat wil ik absoluut niet. Een paar dagen later kreeg ik een bedankkaartje van Natuurmomenten, een kaartje van groeipapier. Dat was de oplossing voor mijn probleem. Het maakt niets stuk in de natuur maar voegt alleen iets toe. Precies wat ik wil. Mijn eerste gedicht op groeipapier heb ik cadeau gedaan aan mijn vader. Het gedicht hangt nu in de vlindertuin in Diepenheim. Prachtig."

Dialect levend houden
Inmiddels hangen er ook drie gedichten van Damveld in Groenlo. Eén aan de Slinge, "op de plek waar ik het geschreven heb", één in de Grolse Weiden en één bij het dierenpark. En er komt nog meer, zo belooft ze. "Er zijn in Groenlo zoveel mooie plekken en die wil ik graag nog iets mooier maken. We hebben hier natuurlijk al de permanente muurgedichten en dit is een mooie aanvulling daarop. Ik wil het dialect graag levend houden en meer onder de aandacht brengen. Ik heb twee grote passies, de natuur en schrijven en dat valt met deze gedichten op groeipapier heel mooi samen."

Het volgende gedicht is te lezen op het bankje bij het dierenpark.

Bänkske in ut park

Oonder miene veute knispert ut greend op ut pad
Bie disse banke zet ik mien dale op mien gat
Ik slute de oogn en luuster hoo de weend blös
Deur de hoge beume en ut lange grös
De zunne schient en dat dut mien good
De imkes zoemt gemeudelijk um mien hood
Ik kom wier in de bene en go staon
Ut is tied om wieter te goan

Meer werk van Damveld is onder de naam Merakels Plat te vinden op Facebook en Instagram.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant