De DITO Theaterweek presenteerde Tarzan. Foto: Mark Ebbers
De DITO Theaterweek presenteerde Tarzan. Foto: Mark Ebbers

Tarzan in De Mattelier

Algemeen

Eerste lustrum DITO Theaterweek

Door Mark Ebbers

GROENLO - DITO had al een aantal voorstellingen vóór kinderen gespeeld, toen zo'n vijf jaar geleden binnen de toneelvereniging het plan werd gelanceerd ook voorstellingen mét kinderen te gaan maken. Het plan werd uitgevoerd en het bleek een succesformule: de DITO Theaterweek werd een blijvertje. Deze week vond de vijfde editie plaats, bekroond met een uitvoering op donderdagmorgen. Het was de eerste Theaterweek-uitvoering in De Mattelier, de vorige vier edities vonden plaats in De Bron, de voorganger van het huidige Sociaal Cultureel Centrum. Na onder andere Pippi Langkous en Belle en het Beest werd dit jaar Tarzan gepresenteerd. Een voor kinderen herschreven versie van de Disney-musical, gebaseerd op het personage van de schrijver Edgar Rice Burroughs. Meer dan 100 kinderen werkten mee aan de voorstelling, die in nauwelijks drie dagdelen tot stand was gekomen. Ouders, grootouders en anderen kwamen in groten getale opdagen om het resultaat te aanschouwen.

Marjan Harbers is een van de vijf mensen achter de DITO Theaterweek 2018, samen met Francis Baak, Gijs van Dongeren, Leonie Giezen en Janine Tops. "In drie keer drie uur ingestudeerd", constateert ze tevreden. "Heel knap. Niet alleen van de kinderen die acteren, maar ook de dansers en degenen die achter de schermen bezig zijn geweest of vandaag zijn." De audities zijn in de week voorafgaand aan de repetities en de voorstelling geweest; er waren veel meer aanmeldingen van acteurs in spe dan dat er rollen waren, maar voor de kinderen die het niet halen, is er altijd wat anders te doen. "Bij de audities maken we de kinderen duidelijk wat er van hen wordt verwacht", vertelt Gijs. "Ook al heb je maar twee regels, het gaat om het overbrengen van emoties." Voor de hoofdrol was de keuze gevallen op Koss van Wees als de jonge Tarzan en Teus Porskamp als de volwassen jungleheld. Koss' moeder Anne ziet het aan en is vol lof over de geoliede machine die de DITO Theaterweek is. Ook zelf is ze als vrijwilliger betrokken geweest bij Tarzan: "Ik was rokjesmaakster, met hulp van een aantal kinderen die zich hadden aangemeld."

"We hebben over het algemeen genoeg vrijwilligers", meldt Marjan. "Maar belangstellenden kunnen zich altijd melden bij DITO. De Theaterweek is in principe elk jaar in de eerste week van de zomervakantie." Janine vult aan: "We krijgen veel hulp. Van ouders van de deelnemende kinderen, van andere vrijwilligers en van sponsoren niet te vergeten. Er wordt heel wat materiaal voor decors en zo beschikbaar gesteld. Ik word daar gelukkig van."

Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant