Annelies Porskamp, 'de moeder' van S.V. Grol en het Sportcafé ontvangt één van de eerste jubileumboeken uit handen van Theo Huijskes.
Annelies Porskamp, 'de moeder' van S.V. Grol en het Sportcafé ontvangt één van de eerste jubileumboeken uit handen van Theo Huijskes.

Jubileumboek SV Grol enthousiast ontvangen

Algemeen

GROENLO – Vorige week is het jubileumboek over 100 jaar s.v. Grol officieel voor het voetlicht gebracht. Dat gebeurde door Theo Huijskes, die zelf de (eind)redactie van het omvangrijke boekwerk heeft gedaan. Hij bracht dank aan de velen die hebben geholpen deze mammoetklus te klaren. En een grote klus was het zeker. Voorzitter Hans Scheinck van s.v. Grol vatte het dinsdagavond zo kernachtig samen: "Je weet niet wat je ziet!"

Door Ferry Broshuis

Het boek telt 400 pagina's en is verlucht met buitengewoon veel en fraaie foto's. Voor de vormgeving heeft Grol-man John Ligtenberg van John Ligtenberg Vormgeving Groenlo getekend en het is een werkelijk prachtig resultaat geworden, daarover is bijna iedereen het eens. Het boek is gedrukt door Print2Pack uit Vorden en heeft een dikte van maar liefst vier centimeter en het weegt drie kilogram. Het is dus voor de bezitters van dit boek straks raadzaam een extra versteviging in de boekenkast aan te brengen!

Al lezende ontrolt de geschiedenis van de honderdjarige zich als het ware. Heel veel karakteristieke Grol-mensen - en dat zijn er nogal wat - komen aan het woord en geven hun visie op 'hun club'. Het zal niemand verbazen dat daar heel veel clubliefde in doorklinkt. De Grol is een echte en een hechte familie met veel compassie voor elkaar.

Humor
Er zit natuurlijk ook veel humor in. De verhalen zijn vaak doorspekt met anekdotes die soms wel en misschien soms ook niet hebben plaatsgevonden, maar die in totaal een prachtig beeld opleveren van hoe de leden zich associëren met hun zo geliefde club. Het mooie is dat elke Grol-man of Grol-vrouw zich in dit boek wel op de een of andere manier herkent.

Namen
Overigens komen alle namen van de thans bijna 1400 leden in het boek voor, dus niemand kan zeggen dat hij niet is genoemd, zo vat eindredacteur Theo Huijskes dat samen.
De groei, de ontwikkeling en de uitbreiding van de Grol komen goed tot uiting in het hoofdstuk 'Van een (voetbal)weiland in 1918 tot het sportpark den Elshof anno 2018'. De wordingsgeschiedenis dus eigenlijk.
Iedereen die een beetje verstand heeft van het maken van dergelijke boeken, zal beseffen dat hier enorm veel werk voor moet worden verzet. In de wandelgangen zei Theo Huijskes desgevraagd dat het inderdaad monnikenwerk is geweest.
Maar er ligt nu, zoals dat in vaktermen heet, een gereed product dat er zijn mag; daar kan de Grol de komende honderd jaar mee verder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant