Met elkaar in gesprek over de verschillende ideeën over 750 jaar Grolle stad. Foto: Henri Walterbos
Met elkaar in gesprek over de verschillende ideeën over 750 jaar Grolle stad. Foto: Henri Walterbos

‘Wie kunnen er nou beter het feestje organiseren dan de Grolsen zelf?’

Cultuur

Ruime belangstelling voor inloopbijeenkomst ‘Vier het Grolse goed’

Door Henri Walterbos

GROENLO - “De vraag die we vandaag moeten beantwoorden met elkaar is ‘Wat wil je nou eigenlijk voor je verjaardag?’ Als eerste denk je dan gewoon ‘leuk dat je allemaal komt, gezellig samen, hapje en drankje erbij. Dat is eigenlijk al het mooiste cadeau. Tuurlijk! Maar soms, als je nou echt de kans hebt om echt iets gaafs te bedenken voor je verjaardag, een activiteit of evenement, dan wil je daar eigenlijk wel heel goed over nadenken, zodat je iets krijgt waar je echt blij of gelukkig van wordt, waar je echt iets aan hebt. Niet de kans dat ergens op het bureau op het gemeentehuis in Lichtenvoorde, door een ambtenaar uit Winterswijk, een compleet uitgedokterd plan komt te liggen. Nee, wij mogen dat zelf met elkaar bedenken; Veur Grolle, deur Grolle.” Zo verwoordde Chiara van Bergen – Monasso, ladyspeaker van de middag, in haar introductie in de grote zaal van de Mattelier de eerste stap in het traject naar de viering van Groenlo 750 jaar Vestingstad in 2027.

Aansluitend Joske Elsinghorst - van Huet van de Werkgroep Promotie Groenlo, samen met Stichting Hart voor Vesting Grolle initiator van ‘Vier het Grolse goed’, ondersteund door de Gemeente Oost Gelre, met daarbij wel de toevoeging dat de gemeente een belangrijke ondersteunende rol in dit project vervult maar zeker niet de kartrekker of organiserende partij zal zijn. “‘Vier het Grolse goed’ is opgezet om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken in de voorbereiding op 2027: Hoe willen we in 2027 onze verjaardag vieren?, Welk(e) cadeau(s) geven wij de stad? Hoe maken we Groenlo nog mooier in aanloop naar dit jubileumjaar?, Welke activiteiten willen we organiseren?, Hoe betrekken we zoveel mogelijk inwoners?, Hoe combineren we talenten, ideeën en budgetten? Wij zijn nu aan zet. Er is nog helemaal niets bedacht. Er zijn wel eens inloopbijeenkomsten waarbij je denkt ‘Goh, het is al zo goed als klaar. Hebben we eigenlijk nog wel wat te zeggen?’ Hier moeten we op nul beginnen. Wij hopen op ideeën van jullie kant. Het is ons feestje!”

Gemeente
“Het is zo dat de gemeente niet organiseert, maar wie kunnen er nou beter het feestje organiseren dan de Grolsen zelf?,” zegt wethouder Bart Porskamp, die ook antwoord geeft op de vraag hoeveel geld de gemeente gereserveerd heeft voor de viering van Groenlo 750 jaar vestingstad. “De gemeente zal in eerste instantie 250.000 euro co-financieren, wat we specifiek hiervoor gereserveerd hebben. In geld dan wel uren. Als gemeente zouden we het wel mooi vinden dat het cadeau aan de stad iets blijvends kan zijn. Dat is ook leuk voor de generaties na ons. In de tussentijd bouwen wij gewoon verder aan Groenlo. Voordat het 2027 is zul je zien dat Groenlo er dan ook nog weer een stukje mooier bijligt.”

Tijdlijn
De initiatiefnemers hebben een duidelijk plan van aanpak voor ogen, met tijdlijn. Joske hierover: “In de komende periode gaan we ook met jongeren aan de slag. We zijn bezig met een basisschoolproject en we hebben bijvoorbeeld een afspraak met wat jongeren van de Tönnekes dat zij mee gaan denken. Ook gaan we een afspraak maken op het Marianum. Op 12 oktober is er wederom een inloopbijeenkomst hier. Dan gaan we de input tot dan delen. Er zijn verschillende momenten waarop we iedereen willen bereiken. In het eerste kwartaal van 2025 willen we de organisatie voor 2027 opstarten.”

Tevreden
De aanwezigen gaan volop met elkaar in gesprek, ansichtkaarten worden ingevuld met ideeën en op de prikborden geplakt. Gerard Nijrolder heeft wel een idee voor een blijvend cadeau aan de stad. “Ik zou graag zien dat er een stadbeeld van Frederik Hendrik in Groenlo geplaatst wordt. Op de Wheme bijvoorbeeld. We hebben heel veel aan hem te danken. Als wij niet door hem waren verlost van de Spanjaarden dan hadden wij nu waarschijnlijk tot Duitsland behoord. Wij waren echt een uithoek.”

Gijs van Dongeren heeft al een idee voor een activiteit. “Mij lijkt het heel vet om in samenwerking met alle culturele disciplines in Groenlo een openlucht musical te maken. Een eigentijds verhaal met een Grols tintje. Iets in de trant van Mamma Mia, maar dan met liedjes van De Gracht. Met 725 jaar is er ook een openluchtspel geweest bij de Muziekkoepel.”

Tevreden
Na afloop enkel tevreden gezichten. “We zijn heel tevreden over de opkomst, 80 mensen hebben de middag bezocht en ideeën ingebracht en met elkaar meegedacht. Sommige mensen kwamen met compleet uitgewerkte ideeën, anderen kregen ter plekke inspiratie. De komende week gaan we alle briefjes en kaarten doornemen en in onze lijst zetten. Vanaf vandaag kan iedereen ook via de website vierhetgrolsegoed.nl een idee inbrengen. Een mailtje naar 750@vierhetgrolsegoed.nl mag natuurlijk ook, vooral als je foto’s of andere bijlagen wilt meesturen. Vanaf deze week worden ook de zuilen met ideekaarten bij de VVV, De Mattelier, het Vincentiushuis/Stadskamer en de Grolkantine geplaatst. Je kunt daar een kaart meenemen en/of inleveren. De zuiltjes zijn ook meteen onze brievenbus. Het was een mooie aftrap van dit proces waarin we samen nadenken over onze aanstaande verjaardag!”

Ruim 80 mensen kwamen op de eerste inloopbijeenkomst af.
Joske Elsinghorst - van Huet (links) en Chiara van Bergen - Monasso leidden de aanwezigen door de middag heen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant