Mark Ebbers.
Mark Ebbers.

"Ik laat me altijd verrassen door wat ze er van gemaakt hebben"

Muziek

Groenlo - "Ik kon altijd al wel erg genieten van goede teksten, zoals 'Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben'. Zo'n zin als: 'Ik dacht, ik weet niet wat ik dacht, maar ik denk nu wat is 't goed', prachtig. Het is mooi om met woorden te spelen." Mark is een woordkunstenaar. Niet enkel in songteksten en buuts voor pronkzittingen van carnavalsvereniging De Knunnekes. Niet vreemd dat hij er nu van bestaat met zijn eigen bedrijfje.

Door Henri Walterbos

"Eigenlijk heb ik altijd al wel teksten geschreven. Voor dodenherdenkingen, maar ook voor Jongerenkoor Groenlo, het tegenwoordige Vocales, schreef ik teksten op bestaande liedjes. Ik was best wel eigenwijs en zelfverzekerd en vond dat ik betere teksten schreef dan diegenen die dat daarvoor schreven." Met dat hij het uitspreekt lacht hij om zijn eigen woorden. "Geen teksten waarin de Heer of het woord God voorkwam. Iets luchtiger, maar nog steeds sfeervol voor een kerkdienst." De reacties waren positief.

Gevraagd
Toen broer Tim en enkele vrienden midden jaren 90 de formatie De Gracht formeerden en met het betere coverwerk in Groenlo en omstreken speelden, was het gitarist Onno Zijdel die Mark vroeg of hij een keer enkele teksten wilde schrijven voor de band. Het allereerste werkje dat uit zijn pen stroomde was 'Als ik maar win', snel gevolgd door 'Ik wil de sterren', beide van de cd 'Bevroren jaren' uit 1996. In 2000 volgde de cd 'De Vogelstraat,' met de bijna-hits 'Twee perfecte handen' en 'Niemand zoals jij'. "Eigenlijk is de titel 'Twee perfecte handen' vreemd," lacht hij. "Het heeft in een of ander Twitter-lijstje van een journaliste weleens in de top 10 gestaan van meeste belachelijke titels. Je zegt immers niet snel dat een vrouw twee perfecte handen heeft." Hij kan er mee leven. "Misschien gaat het wel over afwassen. Ik weet waarom ik het geschreven heb."

Vrije hand
Zijn inspiratie haalt Mark uit het alledaagse leven, mensen in zijn omgeving of zomaar iemand uit de kroeg. "Soms gaan liedjes over iemand die in het echt misschien wel twee personen zijn, maar ik zal nooit zeggen wie." Onderwerpen voor een tekst krijgt hij nooit aangedragen vanuit de band. "Ze geven mij altijd volledig de vrije hand. De nummers die op 'De kat en vier muren' staan zijn al vijftien jaar oud. Sommigen zijn al van voor de cd 'De Vogelstraat'. Zij zijn op sommige plekken iets gewijzigd tijdens de opnames, maar steeds weer in overleg met mij."
Songteksten schrijft hij nooit in één keer. "Als ik voor mijn gevoel een tekst nog niet af heb, of dat ik vind dat er nog iets gewijzigd dient te worden, dan worden ze nog niet afgegeven. Een tekst draag ik pas over als ik vind dat ie klaar is. Twee keer heb ik ooit een nummer in één keer geschreven. Dat was met 'Twee perfecte handen' en met 'Heimwee noar Grolle.'" Met 'Heimwee noar Grolle' won hij zowel het lokale als regionale schlagerfestival. Het heeft een ereplaats in de schlagerhistorie van De Knunnekes.

Niet vol clichés
Teksten mogen wat de liedjesschrijver betreft over van alles gaan. "Het moet echter niet vol clichés staan. Als ik teksten hoor van Nick en Simon dan denk ik: laat mij de teksten eerst lezen voordat je ze opneemt. Een gemiddelde offerte is poëtischer." Zelf is Mark liefhebber van teksten van De Dijk, enkele nummers van Bløf en VanDikHout. "Een nummers als Harder dan ik hebben kan, ja, dat is prachtig." Bemoeien de bandleden zich niet met zijn teksten, zo bemoeit Mark zich niet met de muziek onder zijn teksten, verzorgd door Onno Zijdel en Ernesto Oosthuizen. Uptempo of ballads, het is hem om het even. "Ik laat me altijd verrassen wat ze er van gemaakt hebben."

Nog meer nummers
Bijzonder tevreden is Mark over het nieuwe album, maar wat er allemaal uit voortvloeit daar houdt hij zich geenszins mee bezig. "Ik vind het allemaal prima zo. Ik sta er hetzelfde in als mijn broer Tim. Die speelt ook liever in een kroeg voor veertig, vijftig man, met een prima sfeer, dan dat hij een bij een of andere award moet playbacken." Of er een vervolg komt op 'De kat en vier muren,' ook daar houdt hij zich niet mee bezig. "Ik heb ongeveer 55 teksten geschreven waarvan er nu inmiddels zo'n veertig op cd staan. Er kan dus nog een cd gevuld worden. Ja, er liggen nog nummers met titels als Een Mooie Dag (om 18 te zijn), September en Donderdag." Enkele teksten die hij voor de band schreef en nog niet gebruikt werden nam hij zelf als demo op, zichzelf begeleidend op piano of op gitaar. Onder meer 'Een gat in de tijd' en 'In deze stad' die te vinden zijn op YouTube.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant