Manuel Kuijk (rechts) dolblij na de kwalificatie voor de WK Zaalvoetbal/Futsal in Oezbekistan, van 14 september tot en met 6 oktober 2024.
Manuel Kuijk (rechts) dolblij na de kwalificatie voor de WK Zaalvoetbal/Futsal in Oezbekistan, van 14 september tot en met 6 oktober 2024. KNVB Media

‘Het bereiken van het WK is waanzinnig mooi’

Sport

Manuel Kuijk vertolkt hoofdrol in kwalificatie voor WK Nederlands zaalvoetbalteam

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Voor het eerst in 24 jaar komt het Nederlands zaalvoetbalteam uit op een Wereldkampioenschap, dat dit jaar plaatsvindt van 14 september tot en met 6 oktober in Oezbekistan. De laatste keer dat een team bestaande uit de beste zaalvoetballers/futsallers van Nederland op een WK uitkwam was in 2000. 

Het team van bondscoach Miguel Andrés was in Vantaa (net boven Helsinki) na strafschoppen te sterk voor thuisland Finland. De wedstrijd was een ‘onwaarschijnlijke thriller’, aldus aanwezigen. Na de reguliere speeltijd was de eindstand 3-3. Nederland gaf een 2-0 voorsprong weg. De Finnen kwamen niet alleen langszij maar gingen zelfs met 3-2 aan de leiding. Zes seconden voor tijd maakte Nederland gelijk, waarna de verlenging volgde. In de verlenging onderscheidde doelman en aanvoerder Manuel Kuijk uit Lichtenvoorde zich met enkele katachtige reddingen. Weer ging Nederland aan de leiding, maar 1 seconde(!) voor tijd werd de stand toch weer gelijkgetrokken door de Finnen.

Strafschoppenserie
Strafschoppen dienden de beslissing te brengen. Oranje benutte alle vijf de penalty’s. Voor Finland miste alleen Justus Kunnas. Wel cruciaal. Hij stuitte hierbij op doelman Manuel Kuijk. Een knappe prestatie van het Nederlands team, dat in het tweeluik thuis al 1-1 gelijk had gespeeld tegen Finland. Een moeilijke opgave dus, maar het lukte!

Manuel Kuijk is enorm trots op de teamprestatie en zegt uit te zien naar het allerhoogste podium om op uit te mogen komen. “Het bereiken van het WK is waanzinnig mooi. En dan de manier waarop, natuurlijk sensationeel. Alles wat je kunt zien tijdens een futsal-wedstrijd zat erin. Van 2-0 voor naar 2-3 achter, scoren 6 seconden voor tijd. En dan in de verlenging weer op voorsprong komen om vervolgens in de allerlaatste seconden de 4-4 tegen te krijgen. Tijdens het duel mistten zij ook nog eens drie keer een tien meter-trap. Die worden toegekend ná iedere vijfde overtredingen. Daarvan wist ik er twee te stoppen en ging er een op de lat. Uiteindelijk is het mooi dat ik ook nog belangrijk kon zijn tijdens de strafschoppen en er één kan stoppen. Overigens was die strafschop van de jongen die al die die twee 10-meter-trappen miste. Dus misschien was ik in z’n hoofd gekropen. Al met al hebben we een fantastische reeks neergezet met ons team. We mogen ontzettend trots zijn op onszelf. Als je je weet te plaatsen ten koste van andere landen waarbij alleen maar professionals spelen, dan is dat zo knap. Nu mag ons team zich klaar maken voor het allerhoogste podium.”

Grootmacht
Nederland was in de beginjaren van de zaalvoetbalsport een grootmacht. Op het eerste WK in 1989 werd Oranje tweede, na een nederlaag in de finale tegen Brazilië. Twee jaar geleden was Nederland als gastland van de partij op het EK. De eerste ronde was toen het eindstation.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant