Hans Beernink (links) en Frans van Gorkum, voorvechters van Achterhoeks dialect.
Hans Beernink (links) en Frans van Gorkum, voorvechters van Achterhoeks dialect.

Tien Achterhoekse liederen strijden om Gelderse Kleiroze 2015

Algemeen

ACHTERHOEK - "Het dialect willen we levend houden. Muziek is daar een mooi middel voor. Er worden bovendien erg mooie liedjes in het Achterhoeks gemaakt." Aan het woord Hans Beernink, juryvoorzitter van de Gelderse Kleiroze, de prijs voor streektaalmuziek uit Achterhoek en Liemers, die voor het 3e achtereenvolgende jaar uitgereikt wordt tijdens dialectfestival Plat Gespöld. Dit jaar op 19 maart bij Erve Kots in Lievelde. De organisatie is in handen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, in samenwerking met Hans Beernink, Frans van Gorkum, Stichting Vrienden van de Streektaal en Dialectkring Achterhoek en Liemers.

Door: Henri Walterbos

Door Henri Walterbos

Volop ideeën
Met Liemers troubadour en verhalenverteller Frans van Gorkum, winnaar van de 1e Kleiroze, zit Beernink bij de Gouden Leeuw in Hummelo onder een Achterhoekse schouw om aanstonds met zielsverwanten te vergaderen over allerlei zaken die op stapel staan om het dialect in de schijnwerpers te zetten en te houden. Zo is het streektaaldictee aanstaande, staat er een kinderliedjes cd in dialect op stapel. Terecht waardering voor het dialect. De mannen hebben nog volop ideeën. Zo ontstond 3 jaar geleden ook de verkiezing van de Gelderse Kleiroze, een aanmoedigingsprijs en schouderklopje. De Gelderse Roos is een bekende bloem, klei is typisch Achterhoeks, aldus de lezing van de bedenkers, radiomakers uit de Achterhoek, allen hartstochtelijk dialect liefhebbers.

Toenemende belangstelling
Was de aandacht het eerste jaar nog niet bijzonder groot, afgelopen jaar steeg de belangstelling explosief, met liefst ruim 1500 stemmen die uitgebracht werden. Winnaar van zowel de juryprijs als publieksprijs afgelopen jaar werd Joop Boxstart met 'De Fles'. De toenemende belangstelling doet Hans en Frans deugd. Frans weet wat het winnen van de prijs te weeg kan brengen. "Ik heb de eerste editie gewonnen. Sta ik een dag later groot en breed uitgemeten in de krant, zonder dat ik het wist. Ik werk bij de gemeente Doetinchem. Kreeg ik een telefoontje van toenmalig Burgemeester Herman Kaiser. 'Wat he'j gemaakt Frans? Ie stoat met ow kop nog groter in de krant as ik,' lacht Frans, die samen met Hans het duo vormt

Jury
Het gehele jaar door verzamelen de 8 Achterhoekse radiomakers, waaronder Eric van den Berg van Omroep Gelderland, en Wilfried Poorthuis van RTV Oost, dialectliedjes. "Iedereen maakt zijn eigen top 3 met liedjes die in 2015 zijn uitgekomen. Met elkaar bespreken we de liedjes. Soms wordt een cd voorgedragen maar dan kiezen we daar gezamenlijk een liedje van dat representatief is voor de cd. We kijken zo breed mogelijk," legt Hans de werkwijze uit. Criteria zijn originaliteit, verstaanbaarheid, taalgebruik, begeleiding, of het een cover is, of vernieuwend. "

Erve Kots
Tijdens het dialectfestival Plat Gespöld zaterdagavond 19 maart in Erve Kots te Lievelde, van 19.30 tot 22.15 uur, wordt de winnaar van de Gelderse Kleiroze bekend gemaakt. De prijs is een beeld gemaakt door cliënten van Elver Zorg in 't Brewinc te Doetinchem. De jury heeft inmiddels haar keus bepaald, het publiek kan nog stemmen uitbrengen voor de winnaar van de publieksprijs. Stemmen kan tot en met 16 maart op www.omroepgelderland.nl/kleiroze. Door te stemmen maakt men tevens kans op het winnen van 2 toegangskaarten voor het liedjesfestival. Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre zal De Gelderse Kleiroze uitreiken aan zowel de winnaar van de vakjuryprijs als de publieksprijs.

Genomineerden
Er kan gestemd worden op: Peter Groot Kormelink -'Dat land, dee leu', Ferdi Jolij (Old Ni-js) -'Hol ow', Jan Ottink Band -'Maak mie wakker', Hans Venneman – 'Ik hol van ow', Reinhard ten Brink -'Loat goan', Vals plat – 'Van durp noar durp', Boh Foi Toch -'Honderd en ene', Jan Willem Tolkamp – 'Toevallig', Joop Boxstart 'Naar plekje', Kiek Now Us – 'Witte wieven'.

Plat Gespöld
Naast een optreden van de winnaar op 19 maart nog veel meer Achterhoekse liederen en entertainment: Duo Niet Normaal, MidLive Parrots (Victor Vet en Robert van der Meulen) die kleinkunstliedjes ten gehore brengen in de 'Twentse sproake,' Alles Andès, Streektaalband Bonne Route. De presentatie is in handen van columnist Joop Hekkelman. Zie ook Facebook/Plat Gespöld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant