De Flierefluiters uit Sassenheim met rechtsonder Ewout Claassen. Foto: Theo Huijskes
De Flierefluiters uit Sassenheim met rechtsonder Ewout Claassen. Foto: Theo Huijskes

De Flierefluiters uit Sassenheim omarmen Groenlo

Algemeen

'Groenlo Pre-Party' is een absolute trekpleister

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het vestingstadje Groenlo is mateloos populair, zeg maar gerust zeer geliefd in het Zuid-Hollandse Sassenheim. Dit heeft met name te maken met de deelname door de jaren heen van diverse plaatselijke dweilorkesten aan het jaarlijkse Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap in Groenlo. Zo gaat het Sassenheimse dweilorkest De Flierefluiters in zijn liefde voor Groenlo zelfs zover door voorafgaande aan het muziekfestijn in het vestingstadje Grolle in hun eigen 'Sassem' voor een massaal publiek een 'Groenlo Pre-Party' te organiseren.

Het circa 15 duizend inwoners tellende Sassenheim, voorheen vooral bekend vanwege de bloemenbollenteelt, geniet in het gehele land grote bekendheid vanwege de vele binnen de gemeenschap aanwezige muzikale kwaliteiten. Een centrale functie wordt daarbij bekleed door de Muziekvereniging, tevens Drum- en Showband, Adest Musica, die tal van conservatorium- oftewel professionele musici heeft voortgebracht.
In de beginjaren van de Grolse Dweilorkestendag was het met name de Sassenheimse formatie De Bierleppen, die grote furore maakte in Groenlo. Dit kleurrijke orkest onder aanvoering van trombonist Roy van Dorssen, later actief bij het befaamde orkest 'Kleintje Pils', wist in Groenlo maar liefst vijf maal met de eindoverwinning aan de haal te gaan. Een ander Sassenheims orkest, dat de laatste jaren met succes aan de weg timmert en dat ook in Groenlo, zijn de jongens van De Feesttoeters.
De Groenlo Pre-Party van De Flierefluiters wordt op vrijdag 29 april aanstaande voor het vierde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Ook deze keer is dat circa een week voor het festival in Groenlo, dit jaar op Hemelvaartsdag donderdag 5 mei. De muziekparty, die in het verenigingsgebouw van Adest Musica in Sassenheim wordt gehouden, staat te boek als de laatste officiële repetitie alvorens men, vergezeld van een grote supportersschare, afreist naar Groenlo. In de binnenstad van Grolle, met daarnaast een gastoptreden op het vakantiepark Marveld Recreatie, hebben De Flierefluiters dit jaar weer de zo begeerde titel te verdedigen. Het orkest is reeds vanaf 2006 van de partij, waarbij de laatste drie edities in 2013, 2014 en 2015 in de altijd sterk bezette wedstrijdklasse winnend werden afgesloten. Drievoudig winnaar De Flierefluiters, opgericht op 1 april 2004, bestaat uit vijftien jonge musici, te weten zeven trompettisten, drie trombonisten, twee euphonisten, één sousafonist en twee slagwerkers. Het succes van het orkest heeft ertoe geleid dat men optredens verzorgt in het gehele land en zelfs in het buitenland. Een mooie bijkomstigheid, en dat met name voor het populaire festival in Groenlo, is dat men op de eigen website het officieuze landskampioenschap, in 2013 in de Vestingstad Groenlo behaald, beschouwt als één van de hoogtepunten.

Sterke band
Desgevraagd laat de sympathieke slagwerker Ewout Claassen vanuit Sassenheim weten dat Groenlo op dit moment het summum is in dweilorkestenland."De huidige reputatie van ons orkest hebben wij mede te danken aan Groenlo. Ik ben nu 25 jaar en in Groenlo kwam ik al toen ik nog maar 14 jaar was, zij het toen als supporter van De Bierleppen. Ik weet bij wijze van spreken met een blinddoek op de weg te vinden van De Lange Gang naar de Markt en als het moet naar Marveld Recreatie. Sassenheim heeft een sterke band opgebouwd met Groenlo. De goede relatie met het gezellige stadje in de Achterhoek is groot. Dat geldt niet alleen voor de leden van ons orkest, maar zeker ook voor ook tal van burgers uit Sassenheim."
Overigens is de formatie De Flierefluiters naast op de Dweilorkestendag ook een graag geziene gast op Carnavalszondag in Groenlo. Al enkele jaren zijn ze dan niet uit de optocht meer weg te denken met hun succesvolle optredens. Met name bij hun aankomst op de Markt en dat voor het bordes van het Grolse Stadhuis, met daarop het prinsenpaar van Carnavalsvereniging De Knunnekes, wordt een altijd bijzonder in de smaak vallende muzikale aubade verzorgd. Al met al een overduidelijk bewijs dat De Flierefluiters uit Sassenheim Groenlo omarmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant