Nederlands Kampioen Carmen Geurtsen bij haar werkstuk. Foto: Theo Huijskes
Nederlands Kampioen Carmen Geurtsen bij haar werkstuk. Foto: Theo Huijskes

Carmen Geurtsen Nederlands Kampioen Bloembinden

Algemeen

Trotse gevoelens overheersen bij Bloemsierkunst Weenink

GROENLO - Carmen Geurtsen, woonachtig in Ruurlo en werkzaam bij Bloemsierkunst Weenink in Groenlo, heeft onlangs in de finale van Skills Heroes in de RAI van Amsterdam de titel Nederlands Kampioen Bloembinden en daarmee goud in de wacht gesleept. Aan de eindstrijd namen een zestal finalisten uit het gehele land deel.

Door Theo Huijskes

Een prestatie die, bekeken vanuit een tweetal invalshoeken, mag worden aangemerkt als geweldig en uniek. Geweldig omdat dit grote succes is behaald door een nog maar 21-jarig talent en uniek omdat het nog nooit eerder is voorgekomen bij de inmiddels meer dan 125 jaar bestaande, in de Grolse Beltrumsestraat gevestigde, bloemisterij Weenink dat een medewerker van dit bedrijf een dergelijks prestatie neerzette. Dat deze weken de trotse gevoelens, en dat zowel bij de bedrijfsleiding als bij de klanten in de altijd kleurrijk en bijzonder creatief en gezellig ingerichte bloemenzaak overheersen, laat zich gemakkelijk raden. Ellis Stroet uit Beltrum, sedert 1 september 2013 exploitant van de bloemenzaak, straalt van oor tot oor.
"Dit is toch helemaal geweldig en dat niet alleen voor Carmen, maar ook voor ons allemaal. Een ongelooflijk mooie prestatie wanneer je, mede gelet op het grote en sterke deelnemersveld, als de beste van geheel Nederland uit de bus komt."
Ook Dick Weenink, nog altijd werkzaam in de plaatselijk en regionaal populaire bloemisterij, kan zijn geluk niet op.
"Als examinator heb ik Carmen voor het eerst ontmoet. Aan alles zag en merkte ik toen al dat zij iemand is die ons vak helemaal in de vingers heeft. Wij zijn het dan ook geweest, die haar gevraagd hebben om hier te komen werken."

Europese kampioenschappen
Naast het vier dagen per week werkzaam zijn bij Weenink, studeert Carmen Geurstsen nog op één dag per week op niveau 4 aan het Groenhorst College in Velp.
"Ik heb het altijd interessant en uitdagend gevonden om met bloemen te werken. Het geeft me altijd een aangenaam, voldaan gevoel wanneer ik op een creatieve wijze met bloemen bezig kan zijn. En dan is het mooi dat ik hier bij Bloemsierkunst Weenink helemaal aan mijn trekken kom."
Carmen heeft een lange weg moeten afleggen, alvorens zij in de finale stond. Allereerst moest zij binnen Groenhorst de strijd aangaan met een groot aantal medeleerlingen. Omdat er maar één leerling per school mocht worden afgevaardigd naar de voorrondes in Zwolle, was de overwinning op haar eigen school al een groot succes. Ook in Zwolle, waar 25 kandidaten uit het gehele land moesten strijden om de zes finaleplaatsen, was zij superieur. De opdracht, die de zes finalisten vervolgens in Amsterdam moesten uitvoeren, betrof een uit bloemen bestaande lichaamsversiering. Naast deze hoofduitvoering moesten de kandidaten onder andere een moodboard verzorgen, alsmede een handgebonden boeket in een constructie, een ruimtelijke schikking van twee onderdelen en een tafelschikking. Na een bijzonder spannende finale, mede als gevolg van zes prachtige werkstukken, werd Carmen Geurtsen met een puntentotaal van 543 gekroond als de eindoverwinnaar.
Een fantastisch resultaat, zeker wanneer daarbij aangetekend wordt dat zij als de enige vertegenwoordiger van Nederland mag deelnemen aan de in november van dit jaar in Zweden te houden Europese Kampioenschappen.
Overigens staat voor belangstellenden de door Carmen in de finale gemaakte lichaamsversiering opgesteld in de winkel van Bloemsierkunst Weenink in Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant