Het pand (rechts) waarin binnenkort Markt 2 wordt gevestigd. Foto: Theo Huijskes
Het pand (rechts) waarin binnenkort Markt 2 wordt gevestigd. Foto: Theo Huijskes

Komst ambachtelijke bierbrouwerij lijkt een zekerheidje

Algemeen

Markt 2 in Groenlo hoopt begin juli de deuren te openen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Niet alleen als vesting- en uitgaansstadje gaat Groenlo zich verder profileren, maar ook als toeristische trekpleister. Het door het gemeentebestuur van Oost Gelre vastgestelde Programma Stad Groenlo (PSG), en dan met name de daadwerkelijke uitvoering van dat programma, heeft daarvoor reeds de nodige injecties gegeven.

In het vervolg op al die injecties wordt verder in de loop van dit jaar een toeristische verbinding aangelegd van het vakantiepark Marveld Recreatie met het centrum van Groenlo, waarbij de heraanleg van een gedeelte spoorbaan nabij het gerestaureerde stationsgebouw wordt meegenomen. Ook schijnt naar aanleiding van allerlei berichtgeving de komst van een ambachtelijke bierbrouwerij steeds meer vorm en inhoud te krijgen. Daarnaast krijgt het monumentale pand op de Markt in Groenlo, waarin tot voor kort 't Grols Gemack was gehuisvest, een nieuwe in dit geval horecabestemming met de naam Markt 2.

Groenlo en bier
In de onlangs gepresenteerde, overigens nog door de gemeenteraad van Oost Gelre vast te stellen, actualiseringsnotitie met betrekking tot de gang c.q. stand van zaken inzake het Programma Stad Groenlo, heeft het college van B&W aangegeven een mogelijk initiatief tot de vestiging van een ambachtelijke bierbrouwerij in Groenlo te zullen stimuleren en daar waar mogelijk te faciliteren.
Wethouder René Hoijtink, verantwoordelijk portefeuillehouder voor de uitvoering van het Programma Stad Groenlo, is er veel aan gelegen dat de vestiging werkelijkheid wordt. "In het kader van het PSG was en is het nog steeds onze opzet om de economische en dus toeristische pijler van Groenlo te verbeteren. Het bourgondische karakter van onze vestingstad Grolle speelt daarbij een belangrijke rol. 'Vakmanschap is meesterschap', waarbij we ook de biertraditie in Groenlo wilden betrekken. Immers Groenlo en bier horen onlosmakelijk bij elkaar."
Omdat er nog gesprekken lopen, moet Hoijtink zich noodgedwongen op de vlakte houden.
"Het enige wat ik er op dit moment over wil zeggen, is dat het zeker niet alleen een idee betreft. Wij zijn al enkele stappen verder, maar desalniettemin nog in een prematuur stadium. In eerste instantie heeft er een onderhoud plaatsgevonden met Ben Weenink (eigenaar van het Brouwhoes Erve Kots, ThH), maar die heeft op dit moment andere prioriteiten. Ook een gesprek met de Grolsch Bierbrouwerij heeft niet geleid tot een daadwerkelijk plan. Vandaar dat wij andere bronnen hebben aangeboord, die mogelijk een rol van betekenis kunnen spelen. Met hen praten wij medio april verder. Indien het zover komt, is het tevens zo goed als zeker dat een ambachtelijke bierbrouwerij niet in het centrum van Groenlo gevestigd gaat worden. Groenlo binnen de gracht kent daarvoor een te compact karakter, waarbij bovendien het historische stratenpatroon onaangetast moet blijven. Zeker omdat een dergelijke voorziening heeft te maken met veel aan- en afvoer, ligt een vestiging direct buiten het centrum voor de hand."

Markt 2
Desgevraagd deelt Ben Weenink, eigenaar van Erve Kots, mee dat hij het enerzijds best zou willen om een ambachtelijke bierbrouwerij in Groenlo te realiseren, maar dat er anderzijds andere zaken zijn die alle aandacht voor zich opeisen. Weenink doelt daarmee onder meer op de in een vergevorderd stadium verkerende plannen om de locatie 't Grols Gemack op de Markt in Groenlo in te richten als horecagelegenheid.
"Het is onze bedoeling om naast het Huys van Frederik Hendrik, waarvoor het huidige concept volledig intact blijft, een klein café-restaurant in te richten. Een laagdrempelige locatie met een afzonderlijke ingang, garderobe, toiletgroepen en dergelijke. Een plek waar je niet alleen een hapje kunt eten, maar ook een kop koffie of een drankje kunt nuttigen. Het krijgt dus ook een nadrukkelijke barfunctie, waarbij te allen tijde zowel bij het een als bij het ander de kwaliteit voorop staat."
Weenink hoopt begin juli aanstaande de deuren te kunnen openen.
"Omdat het hier om een gemeentelijk monument gaat, moet het even een procedure doorlopen. Bestemmingsplantechnisch gezien zijn er geen obstakels. Derhalve moet het al met al, en dat met medewerking van de gemeente, lukken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant