Vlnr Bernou Wagenaar, Erik Mentink en Ben Verheij. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr Bernou Wagenaar, Erik Mentink en Ben Verheij. Foto: Kyra Broshuis

Negen vestingdagen moeten toeristen naar Groenlo lokken

Algemeen

"Meer aanleiding geven om naar Groenlo te komen door uitbreiding Vestingdagen."

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Na een intensieve periode van voorbereiding is afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat Groenlo er 5 Vestingdagen bij krijgt. Dat worden geen reguliere Vestingdagen maar Vestingdagen Cultureel.

Meer toeristen naar Groenlo
Erik Mentink van Groenlo Vestingstad Promotion heeft samen met Ben Verheij (Oude Calixtus) en Bernou Wagenaar (toeristisch coördinator Oost Gelre) een plan opgesteld om meer toeristen naar Groenlo te halen. "Maar ook om de inwoners van Oost Gelre zelf te bewegen de culturele hoogtepunten van onze gemeente te bezoeken," aldus Mentink. "Groenlo trekt eigenlijk op drie manieren bezoekers. Als eerste door de evenementen en ten tweede door de talrijke groepen die vaak op afspraak een toeristische bezienswaardigheid of activiteit bezoeken. Maar een derde en niet onbelangrijke manier is natuurlijk het spontane bezoek. En dat laat te wensen over. Mensen moeten toch een aanleiding hebben om ergens heen te gaan, vaak denken de mensen: ach dat bezoek kan nog wel een keer. Om de mensen toch een aanleiding te geven om naar Groenlo te komen hebben we de bekende Vestingdagen flink uitgebreid van maar liefst 5 tot 9 Vestingdagen."

Vestingdagen Cultureel
De organisatie heeft gekozen voor een duidelijk verschil tussen de Vestingdagen. "We organiseren vanaf nu de Vestingdagen Cultureel, de Vestingdagen Historisch en de Kids Vestingdag op 27 april (Koningsdag). Het verschil zit 'm hierin dat de Vestingdagen Cultureel op zaterdag zijn en Groenlo hiervoor niet afgesloten hoeft te worden. De nadruk ligt op het bezoeken van de deelnemers die mee doen. We geven aan elke Vestingdag Cultureel een thema en er zijn soms extra zaken te zien."
Toeristisch coördinator Bernou Wagenaar vertelt dat er veel gesprekken zijn geweest met de deelnemers om tot dit resultaat te komen. "Het gaat om een veelomvattend plan waar alle non-profit toeristische bezienswaardigheden in Groenlo aan mee doen."

Passe-partout en dukaten
"We hebben veel tijd gestoken in het realiseren van de passe-partout. Dit in goede samenspraak met Marveld Recreatie. Uitgangspunt was dat de passe-partout niet te duur mocht zijn. Dat heeft heel wat hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk is het gelukt om een passe-partout te realiseren die 5 euro kost voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot 12 jaar. Deze is alleen geldig gedurende de 5 Vestingdagen Cultureel in 2016. Op de Vestingstad passe-partout vind je 4 dukaten waarmee je de hele dag in Groenlo op pad kunt." De Vestingdagen Cultureel worden gefinancierd vanuit het toeristisch budget dat de gemeente met de aanstelling van Wagenaar heeft ingevoerd. De historische vestingdagen krijgen, naast een bijdrage van de gemeente, ook een bijdrage vanuit Geniet Stad Groenlo. Bezoekers kunnen tijdens de Vestingdag Cultureel met de Vestingstad Express langs de deelnemende organisaties en kiezen wat ze willen bezoeken. Erik Mentink is blij met het enthousiasme van de deelnemers. "Het is een hele mooie samenwerking. Meer reuring in Oost Gelre en meer toeristen naar Groenlo, dat is onze insteek. Het belooft een mooi toeristisch jaar te worden voor en in Groenlo!".

Data van de vestingdagen
Zaterdag 16 april, met als thema: Ambachtelijk Groenlo. Zaterdag 7 mei is het thema: Tachtigjarige Oorlog. Zaterdag 18 juni is het thema: Kunstig Groenlo (kunstwandelroute). Op zaterdag 3 september luidt het thema: Straatvermaeck. En op zaterdag 22 oktober ten slotte, is het thema: Tachtigjarige Oorlog.
De deelnemers aan deze dagen zijn: Stoomhoutzagerij, Slag om Grolle in de Oude Calixtuskerk, Stadsmuseum, Stadsboerderij Grolle, Huijs Basten Asbeck, Atelier Neuray, toren beklimmen Calixtusbasiliek, vervoer via de Vestingstad Express, Galerie Wij, Galerie Arte en Grolsch Brouwhuys de Lange Gang.
De historische vestingdagen worden gehouden op 10 en 24 juli en op 23 oktober.
Meer informatie over de Vestingdagen kunt u vinden op de Facebooksite van Vestingdagen Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant