Neuge pils eine sjoes maakt debuut in Groenlo. Foto: PR
Neuge pils eine sjoes maakt debuut in Groenlo. Foto: PR

Limburgs feestje in de Achterhoek met Neuge pils eine sjoes

"Met Grolsch als hoofdsponsor verwacht ik niet dat wij nog terug kunnen rijden"

Door Henri Walterbos

"We zitten vanavond net bij elkaar om een plan de campagne op stellen voor Groenlo. We gaan voor het eerst naar Groenlo toe en aangezien we overnachten komt er organisatorisch het nodige bij kijken. Met Grolsch als hoofdsponsor verwacht ik niet dat wij nog terug kunnen rijden 's avonds. Grolsch is bij ons in Limburg ook zeker geen onbekende." Aldus Mathijs Wielders van 'hermenieke' - de Limburgse benaming voor dweilorkest - Neuge pils en eine sjoes uit Einighausen, een kerkdorp in Zuid-Limburg, deel uitmakend van fusiegemeente Sittard-Geleen. Met 15 muzikanten en een tiental supporters komt het Limburgse gezelschap naar de Achterhoek. "Eén van onze muzikanten was afgelopen jaar op vakantie in de buurt van Groenlo en kwam er toen achter dat in Groenlo met Hemelvaart een dweilorkestendag is. Na overleg en googlen hebben we een mail gestuurd naar de voorzitter Frank Beurskens. Na enkele filmpjes opgestuurd te hebben kregen we na de strenge selectieprocedure het verlossende woord dat we mochten komen. Frank was enthousiast. Zijn ouders komen allebei uit Limburg dus een stukje chauvinisme zal wel meegespeeld hebben," lacht Mathijs.

'Hermenieke'
Van hun debuut in Groenlo wordt geen half werk gemaakt. Het 'hermenieke' bereidt zich gedegen voor op. "We hebben de concurrentie bekeken en gezien dat wij toch wel enigszins anders zijn. Er zitten orkesten bij die vanuit een showorkest komen. Wij komen gewoon braaf uit een harmonie." Gezien de reputatie van Neuge pils en eine sjoes mag Groenlo toch het een en ander verwachten van de Limburgers. In 2013 werd het Limburgs kampioenschap 'Zaate hermeniekes' binnengehaald. "Dat was een hoogtepunt voor ons, net als de opening van het carnavalsseizoen afgelopen jaar op de elfde van de elfde op het Vrijthof in Maastricht, toen we op mochten treden voor 25.000 tot 30.000 mensen. Toen we kampioen werden zijn we gehuldigd door de gouverneur."

Repertoire
Op Hemelvaartsdag brengt Neuge pils en eine sjoes een mix van haar repertoire, zo tilt Mathijs alvast een tipje van de muzikale sluier op. "We hebben drie verschillende sets. Van twee sets gaan we een mix spelen. Dat is een mix van een 'Toppers-achtige' act met een 'over the top' 'Malle Babbe' en van onze wereldreis, waarbij we starten in Limburg en via Brazilië, Afrika, Amerika in ons eigen Limburgse America terugkeren met 'Een kwestie van geduld' van Rowwen Heze." Limburgers in de Achterhoek. Het beste uit twee werelden. Beiden streken waar Feest met een hoofdletter gevierd wordt.


http://www.neugepilseinesjoes.nl

Meer berichten