Toontje Ongeregeld, de latere winnaar van de Publieksprijs.
Toontje Ongeregeld, de latere winnaar van de Publieksprijs.

Flierefluiters Sassenheim voor de vierde keer op rij winnaar Dweilorkestendag

'Het enthousiasme waar die mensen het mee brengen is prachtig om te zien'

Door Henri Walterbos

GROENLO - 'C'est une belle histoire' van Michel Fugain klinkt uit het koper van de Bierbengels uit Voorschoten over een bomvolle Markt. 'Een mooi verhaal' inderdaad, het Open Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap, oftewel Dweilorkestendag in Groenlo. Een succesverhaal bovenal.

Zo ook deze 21e editie. Het Vestingstadje puilde uit deze zonovergoten Hemelvaartsdag. Liefst dertig dweilorkesten uit het gehele land streken goedgemutst in Groenlo neer om zich de longen uit het lijf te blazen, en de vele duizenden bezoekers te vermaken. De gezellige Grolse binnenstad is één groot feestterrein deze dubbele feestdag. Kunnen Pasen en Pinksteren spreekwoordelijk niet op één dag vallen. Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag wel. Iedereen is uitgelaten. Bij elk van de zeven podia is het dringen geblazen. Als Toontje Ongeregeld uit Winterswijk op het podium in de Beltrumsestraat staat, is er bijna geen doorkomen aan. Niet voor niets is het zo enorm druk bij het Winterswijkse ' blaas- en drumensemble' . "Ze gooien ieder jaar hoge ogen met topklasseringen. Afgelopen jaar werden ze 'ex aequo' tweede," informeert presentator Charles Koppelman het publiek. "Dames en heren, genieten met een grote G." Het orkest pakt direct goed uit met Bohemian Rapsody van Queen, dat naadloos overgaat in 'Viva la Vida' van Coldplay. Strak en zuiver. Jurylid Emile Laarveld heeft het er maar moeilijk mee. "Het wordt een zware keuze. Dit is het elfde orkest dat ik zie vandaag. Het niveau is wederom bijzonder hoog, maar de top zit heel erg dicht bij elkaar."

'Ene sjikkeren'
In de Beltrumsestraat komt tegen drieën een stralende organisator Berry Koehorst aangelopen. Hij kijkt tevreden om zich heen. "'t Is onmundig drok. Mooi mazzel met 't weer he'w. Den drokten wordt nog völle gekker. De meeste Grolsen mot nog van de fietse kommen van 't dauwtrappen." Dan wordt hij aangesproken door een ouder echtpaar. "Wet ie misschien woar de Pleardöpkes no spölt?", vraagt de mannelijke helft aan Berry, die zijn draaiboek open slaat. "Eh, de Pleardöpkes spölt nans. Ze hebt pauze. Kö'j d'r zelf ok mooi ene sjikkeren." De man lacht en dankt Koehorst.

Op het Europlein is presentator Henk Nijhof enthousiast over de Deurdweilers uit Angeren, vandaag gestoken in broeken vol 'stars and stripes'. De Amerikaanse vlag is overduidelijk de grote inspiratie geweest voor de uitdossing, die zeer feestelijk aandoet. "Als Hillary Clinton jullie in laat vliegen om haar te begeleiden tijdens de presidentsverkiezingen dan wordt ze geheid de nieuwe president," roept hij ze toe als ze al spelend het podium verlaten.

'Bonanzaliedje'
Op weg naar de parkeerplaats keuvelen twee oudere dames na over hun 'dweilorkestendagbeleving'. "Dat Bonanzaliedje vond ik niet zo geweldig van dat laatste orkest," roept de een. "Ja, maar het enthousiasme waar die mensen het mee brengen is prachtig om te zien hoor," antwoordt de ander. " Ja, dat dan weer wel," antwoord de eerste mevrouw. En ze vervolgen hun weg. Ze hebben een leuke dag gehad, en met hen vele duizenden.

Winnaar van de 21e editie werd voor de vierde achtereenvolgende keer de Flierefluiters uit Sassenheim. Een grootse prestatie. De publieksprijs ging voor de tweede maal naar Toontje Ongeregeld uit Winterswijk, met ook nog eens een zeer verdienstelijke derde plek in de eindrangschikking. 

Uitslagen
1. De Flierefluiters - Sassenheim 563,5; 2. De Utlopers - Sneek 559,5; 3. Toontje Ongeregeld - Winterswijk 553; 4. De Eierjongens - Winterswijk 548; 5. De Feesttoeters - Sassenheim; 515; 6. De Feestbende - Cromvoirt 514,5; 7. De Gespleten Klomp - Leiden 502,5; 8. De Diezebloazers - Den Bosch 491; 9. Grollstars O.K.S.V - Groenlo 479,6; 10. Valse Loch - Beltrum 467,5.
'Dweilmuzikant van de dag': Arnold Harkema van de Utlopers.
Publieksprijs: Toontje Ongeregeld uit Winterswijk
Gezelligheidsprijs: Valse Loch uit Beltrum
Leutklasse: 1. RODL - Rijen; 2. Pleardöpkes - Geesteren; 3. De Klooiers - Oss.


www.dweilorkestendag.nl

Meer berichten