De locatie Beltrumsestraat 10, waar de escaperoom wordt gevestigd. Foto: Theo Huijskes
De locatie Beltrumsestraat 10, waar de escaperoom wordt gevestigd. Foto: Theo Huijskes

Groenlo krijgt escape room

Thema gebaseerd op de Slag om Grolle in 1627

Door Theo Huijskes

GROENLO - In het kader van het Programma Stad Groenlo dan wel van het Grolse Vestingstadbeleid krijgt Groenlo er weer een toeristische trekpleister bij. Het gaat in dit geval om een escape room, die gevestigd wordt in de leegstaande locatie Beltrumsestraat 10. Het initiatief voor het realiseren van een escape room komt uit de koker van het in de Lepelstraat gevestigde bedrijf Steam Entertainment.

Een escape room behelst een interactief spel, waarbij een gezelschap in een ruimte wordt opgesloten. De opgesloten personen krijgen vervolgens de opdracht om met behulp van sleutels, codes, aanwijzingen en dergelijke, alsmede door het oplossen van puzzels en raadsels de afgesloten ruimte binnen een bepaalde tijd te verlaten. Het spelconcept, dat oorspronkelijk in Zweden is uitgevonden, is medio 2015 in Nederland geïntroduceerd.

Onder enkele, in dit soort situaties gebruikelijke, voorwaarden heeft het college van B&W van de gemeente Oost Gelre principemedewerking verleend aan het verzoek. Volgens wethouder Vincent van Uem past het initiatief in de invulling van de Grolse binnenstad. "Ondanks dat de gewenste ontwikkeling niet kan volgens het geldende bestemmingsplan, is wel de mogelijkheid aanwezig om via een afwijkingsprocedure ondersteunende horeca mogelijk te maken. In het verlengde hiervan is het plan besproken in het kwaliteitsteam Ruimte en Wonen, en dit team heeft met het aangeven van enkele voorwaarden een positief advies uitgebracht. De medewerking is met name toegespitst op het Programma Stad Groenlo, dat de bedrijvigheid en de levendigheid in het centrum van Groenlo wil versterken en daarbij alle mogelijkheden wil aangrijpen om de kansen in de recreatieve sector verder te benutten."
In het pand komt voor de gasten een gezellig ingerichte wachtruimte, waar tevens zogenoemde lichte horeca-activiteiten kunnen en mogen worden ontplooid, waarbij licht-alcoholische dranken kunnen worden geschonken. De openingstijden van de escape room zijn voorlopig vastgesteld op van 9.00 uur tot 22.00 uur.

Een nieuwe uitdaging
Michaël Lammers van Steam Entertainment reageert verheugd op de medewerking van de gemeente. "Met een groepje enthousiaste Grollenaren hebben wij in de zomer van 2015 een aantal ideeën op papier gezet. Vervolgens heeft Christian ten Broeke het in een stageopdracht verpakte verzoek gekregen om te zoeken naar een geschikte locatie. Verschillende panden in Groenlo zijn daarbij de revue gepasseerd, en uiteindelijk is de keuze gevallen op het pand Beltrumsestraat 10, in eigendom van de familie Van Os. Dezelfde zoekperiode hebben wij tevens aangegrepen om een creatieve denktank te formeren. Deze is er gekomen en bestaat uit Bjorn Vije, Niek Molendijk en Nick Oostendorp, met wie het script en de spellen zijn bedacht en uitgewerkt. Nu het college van B&W inmiddels zijn ja-woord heeft gegeven, kunnen we echt aan de slag", aldus een enthousiaste Michaël Lammers, die nog wel een aantal creatieve mensen kan gebruiken.

"Wij zijn op zoek naar met name belangstellenden, die handig en creatief kunnen omgaan met hout, bijvoorbeeld houtbewerkers of timmerlieden, alsmede met metaal, stof, elektriciteit en dergelijke. Ook zij die de tekenkunst machtig zijn, heten wij van harte welkom. Hopelijk kunnen wij burgers begroeten, die het als een uitdaging zien om Grolle te verrijken met een nieuw creatief en tevens toeristisch project, dat straks een ware trekpleister wordt."

Belangstellenden kunnen zich aanmelden of contact opnemen via www.escaperoomgroenlo.nl of telefonisch via het nummer 0544-461213.

Meer berichten