De mest actuele tekening van het Brouwerspark. Foto: Buro Ontwerp & Omgeving
De mest actuele tekening van het Brouwerspark. Foto: Buro Ontwerp & Omgeving

Brouwersnös nadert zijn definitieve invulling

Algemeen

Naast speciaalbieren ook gedestilleerd

Door Henri Walterbos

GROENLO - De deelnemers aan de Midwinterhoornwandeltocht werden aan het eind van hun wandeling door Villa Adriana verrast met de meest actuele tekening van Brouwersnös, of zoals boven de tekening stond: 'Brouwerspark,' zoals het terrein als geheel gaat heten. Massaal stonden de wandelaars naar de laatste situatieschets te kijken. Louter enthousiaste reacties. Jos Oostendorp, het gezicht van de nieuwe brouwerij, kijkt van een afstandje glimlachend toe. "De tekening was vanmiddag pas klaar. We hebben vanmiddag nog een bespreking gehad met mensen van de gemeente, de Bomenwacht en Stichting Mooi Groenlo. We zijn constant in gesprek met alle partijen. Het mooie van vanmiddag was ook weer dat iedereen met een zelfde intentie aan tafel zit om er met elkaar uit te komen, dat men de brouwerij graag door ziet gaan, maar dan graag wat aanpassingen ziet op het gebied van groenvoorziening en bomen bijvoorbeeld. Het was een goed gesprek, al zijn er nog wel een paar discussiepunten die we in samenspraak met elkaar op willen lossen; maar het ziet er goed uit. Het gaat de goede kant op. De tekening zoals deze nu is benadert al heel erg de definitieve vorm. We willen graag dat iedereen er zich in kan vinden", omschrijft Oostendorp de actuele stand van zaken omtrent de nieuwe brouwerij. "Een deel van de dingen die spelen is aan de gemeente. Het groen straks op het openbare terrein is immers van de gemeente. We gaan het verder uitwerken, maar het komt al aardig in de goede richting. Binnenkort gaan we de vergunningsfase in."

In het clubblad van sv Grol, waar zowel Frans als Andries de Groen hun voetstappen hebben, vertelt Andries enthousiast over de totstandkoming van de brouwerij en de plannen. "Na de verkoop van Grolsch wilden we geen brouwerij in Nederland starten, niet in de Achterhoek of Twente, en al helemaal niet in Groenlo. Dat moet je niet willen. Dat voelde niet goed. In België, Duitsland en Amerika kunnen we mooi op de achtergrond acteren. Tot we op een bepaald moment, toevallig of niet toevallig, in gesprek raakten met Annette Bronsvoort, de burgemeester van Oost Gelre. Zij polste of we interesse hadden om een stadsbrouwerij in Groenlo te beginnen." Frans en Andries namen het idee in beraad. Ze vinden het van belang om met Grolsch te overleggen. SAB Miller, de nieuwe eigenaar, blijkt geen voorstander en niet enthousiast. Het initiatief lijkt daarmee te stranden. De gemeente Oost Gelre laat het er echter niet bij zitten. Ze vragen Jos Oostendorp en Alain Schepers, bierkenner uit Ruurlo, om een visie te maken op een stadsbrouwerij in Groenlo. "Door het onderzoek van Jos en Alain werd het enthousiasme om in Groenlo iets op te zetten toch weer aangewakkerd. We hebben toen voor een tweede keer geprobeerd toestemming te krijgen van Grolsch. We gingen er speciaal voor naar het Europese hoofdkantoor in Zug (Zwitserland). En we kregen groen licht! Dat was voor ons erg belangrijk, vanwege de verwevenheid met Grolsch. Het moest goed voelen. We wilden niet met ons zelf in conflict komen. We konden weer op een goede manier thuiskomen!"
Pas nadat Grolsch toestemming geeft, ontstaan ideeën over de meest geschikte locatie. Andries: "De Villa Huize Adriana stond te koop. Als we dat konden terugkopen dan zou de cirkel helemaal rond zijn. Pas toen hoorden we dat er ook een ander initiatief leefde. De gemeente heeft zich daarover uitgesproken. De banden met Grolsch willen de drie heren graag aanhalen in een vorm van samenwerking en misschien zelfs nog met participatie in de brouwerij. "Een van onze prioriteiten is dat we nog met de nieuwe eigenaar van Grolsch gaan praten. Japan is immers een land van tradities. We zullen zien."

Gedestilleerde dranken
De activiteiten in Brouwersnös zullen niet beperkt blijven tot het brouwen van speciaalbieren, laat Andries weten. "Naast het brouwen van bier gaan we in Groenlo ook gedestilleerde drank produceren. Een kleine stokerij waarmee je op kleine schaal bijvoorbeeld gin, jenever of rum kunt maken. Dat doen we in Wilderen ook en dat loopt bijzonder goed." Andries, Frans en Jos werken het concept nu verder uit. Onderdeel van het concept is dat de bezoeker aan de brouwerij straks de beleving van de bereiding van bier intens gaat meemaken. Andries: "Misschien gaan we wel organiseren dat bedrijven of vriendengroepen bij het bereiken van een mijlpaal zelf een vat bier met eigen identiteit kunnen brouwen. Bijvoorbeeld bij het 100-jarig bestaan van sv Grol."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids