Het kostersechtpaar Henk en Ina Slotboom-Geessink. Foto: Theo Huijskes
Het kostersechtpaar Henk en Ina Slotboom-Geessink. Foto: Theo Huijskes

Kostersechtpaar sluit de deur van de NH Kerk

Na Henk wordt nu ook Ina Slotboom uitgezwaaid

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Ik stop absoluut niet met de kerk, maar alleen met het werk als koster. Met betrekking tot mijn kerkbezoek zal er weinig tot niets veranderen. Ik ben vanaf mijn geboorte met de kerk opgegroeid en daarin zal aan de vooravond van mijn 70e verjaardag niets veranderen. Hooguit wanneer wij in het weekend in onze stacaravan in Holten verblijven, hoef ik mij straks niet meer verplicht te voelen om voor de zondagsdienst van de Hervormde Gemeente naar de Oude Calixtuskerk in Groenlo te komen."

Aan het woord is Ina Slotboom- Geessink, die tijdens de kerkdienst op zondag 28 mei afscheid neemt van de NH Gemeente in Groenlo. Daarmee komt er officieel een eind aan een periode van 21 jaar, waarin eerst Henk en daarna echtgenote Ina de functie van koster bekleedde. Vervulde Henk die plicht van 1996 tot 2007, Ina behartigde de afgelopen 10 jaar dat werk evenals haar partner op een warme, tevens accurate wijze.

Kostershuis gekocht
"We zijn in 1972 vanuit Eibergen naar Groenlo verhuisd. Wat heden ten dage nog steeds onze woning is (Schoolstraat 2), werd toen nog als kostershuis te koop aangeboden", vertelt Henk Slotboom (72). "Zeker niet in de laatste plaats vanwege onze band met de kerk, heb ik in de jaren daarna een drietal kosters gedurende bepaalde periodes waargenomen. Deze waren achtereenvolgens Jan ter Bogt, Jan Donselaar en Willem te Nijenhuis. Dat werk deed ik blijkbaar zo goed, dat ik in 1996 de functie van koster kreeg toebedeeld. In mijn periode kwam de kerk in handen van de Stichting Oude Gelderse Kerken en kregen wij van 2005 tot 2007 te maken met omvangrijke restauratiewerkzaamheden. In die periode vonden de kerkdiensten plaats in de basisschool De Hoeksteen."
Het feit dat de Oude Calixtus vervolgens een multifunctionele functie kreeg, met het gevolg dat er ook feesten en partijen plaatsvonden, was voor Ina Slotboom bij haar aantreden als koster in 2007 wel even wennen. "Eerlijk gezegd heb ik daar in eerste instantie, zeker gevoelsmatig, wel de nodige moeite mee gehad. Vergeet niet dat je als koster enorm betrokken bent bij het totale kerkgebeuren. Ondanks dat het hier in Groenlo een relatief kleine gemeente betreft, weet een buitenstaander niet wat het kosterswerk inhoudt."

Gastheer en gastvrouw
Henk en Ina Slotboom, ouders van twee kinderen en opa en oma van drie kleinkinderen, hebben ook deel uitgemaakt van de Kerkenraad. "Daarnaast ben je in deze NH Gemeente niet alleen koster, maar ook huismeester en schoonmaker en zelfs torenwachter tegelijkertijd. Zeker omdat wij met onze neus zo'n beetje bovenop de kerk wonen, hebben wij daar nooit een punt van gemaakt. Wij hebben het altijd met ontzettend veel plezier en voldoening gedaan", aldus het echtpaar Slotboom. De kostersfunctie wordt overgenomen door enkele vrijwilligers en de functie van huismeester is bij Joop Derksen al een tijdje in goede handen." Wat tenslotte Ina wil beklemtonen, is het gegeven dat je met name gastheer of in haar geval gastvrouw moet zijn. "En dat laatste heb ik in mijn beleving en zeker naar mijn eigen gevoel altijd met de nodige toewijding en vooral veel plezier gedaan."

4 reacties
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>