Fried te Brake (rechts) en Mark de Graaf op de torentrans van de Groenlose basiliek. Foto: Kyra Broshuis
Fried te Brake (rechts) en Mark de Graaf op de torentrans van de Groenlose basiliek. Foto: Kyra Broshuis

Abseilen van de Grolse basiliek

GROENLO - Pastoor Herman de Jong van de St. Paulusparochie (R.K. geloofsgemeenschappen Beltrum, Eibergen, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen) zal zondag 13 augustus aanstaande als eerste abseilen van de H. Calixtusbasiliek in Groenlo. Daarmee geeft hij het startschot voor het abseilevenement dat de groep torenklimbegeleiders van de kerk organiseert op deze derde braderiedag.

Door Kyra Broshuis

"Het idee is geboren toen pastoor Pikkemaat ging abseilen in Meddo. Toen pastoor De Jong hier zijn intrede deed was zijn eerste vraag aan mij: 'Fried, wanneer gaan wij dit doen? Ik wil dan wel als eerste", vertelt Fried te Brake. Samen met Mark de Graaf is hij druk bezig met de voorbereidingen voor het abseilen. "We doen dit in goed overleg met het GOV, het is natuurlijk een prachtige en spectaculaire aanvulling op de activiteiten bij de braderie."

42 meter hoogte
Om te laten zien vanaf welke hoogte de liefhebbers af zullen dalen, klimmen we de meer dan 200 treden op naar de torentrans van de kerk. We staan op 42 meter hoogte en hebben gelukkig een uitstekende dag uitgekozen. Het zicht is fenomenaal. We zien de Grolsch in Boekelo, de windmolens in Duitsland en zelfs de vuilverbrandingsinstallatie in Duiven. Ook kunnen we goed zien hoe krom de straten in de oude binnenstad lopen en hoe groen Groenlo eigenlijk is.

Professionele begeleiding
Mark de Graaf vertelt over de voorwaarden voor het abseilen: "In principe kan iedereen vanaf twaalf jaar hieraan meedoen. We hebben een speciale introductieprijs van 17,50 euro per persoon. Uiteraard gaan we wel per persoon bekijken of iemand geschikt is. We hebben vanzelfsprekend een professioneel bedrijf ingeschakeld dat alles begeleidt. Deze mensen, van Viking Adventure Sports uit Doesburg, werken met instructeurs die allemaal gerelateerd zijn aan defensie. De instructeurs zijn uiteraard gecertificeerd en behoren tot de absolute top op dit gebied."

84 afdalingen
Het abseilen van de basiliek is mogelijk van 12.00 tot 19.00 uur. "We hebben twee afdaallijnen en er kunnen zes mensen per lijn per uur naar beneden. Er zijn dus in totaal 84 afdalingen mogelijk. Er is ruim de tijd voor een volledige instructie." City Lido is gedurende de dag open zodat mensen ook 'rustig' iets kunnen drinken terwijl ze genieten van het schouwspel.

Deelnemers en toeschouwers
Terwijl we naar beneden kijken, verheugt zich Mark zich al op zondag. "Dat wordt fantastisch, een prachtige kans voor mensen om dit te doen. We verwachten mensen uit de hele parochie en natuurlijk ook veel toeristen en Grollenaren. We willen in de toekomst nog veel meer gaan doen met en rondom de toren. Bijvoorbeeld met oud en nieuw vuurwerk kijken vanaf de toren, dat zou echt fantastisch zijn. Of de jaarlijkse lichtjesroute van bovenaf bekijken. Maar eerst het abseilen, we rekenen op veel deelnemers maar ook toeschouwers. Een prachtige aanvulling op de braderie in de stad."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5756737&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groenlosegids.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=703,713,714,715,800,801,802,803,804" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>