Jan ten Brincke, Carin Lokken en Bertie Stoverinck achter de bar van De Mattelier. 'Het is een genot om hier te werken'. Foto: Kyra Broshuis
Jan ten Brincke, Carin Lokken en Bertie Stoverinck achter de bar van De Mattelier. 'Het is een genot om hier te werken'. Foto: Kyra Broshuis

De Mattelier is klaar voor de start

Algemeen

GROENLO- De informatiebijeenkomst voor de vaste gebruikers van De Mattelier is goed bezocht. Tijdens deze avond, in de gloednieuwe grote zaal van het Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, is er voor de gebruikers gelegenheid om het hele gebouw te bekijken, de nieuwe indeling te horen en vragen te stellen.

Door Kyra Broshuis

En dat gebouw ziet er prachtig uit. Een zeer uitnodigende bar met foyer en mooie kleuren in het hele pand. "De kleuren die er in het gebouw gebruikt zijn (blauw, geel, groen en bruin) zijn allemaal afgeleid van deze muurposter met de afbeelding van het bekende schilderij 'De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn die in het Rijksmuseum hangt", zo vertelt Maria Monasso van De Mattelier. Het gebouw oogt ruim, licht, gezellig en comfortabel.

Multifunctioneel
Directeur Tonnie Zieverink vertelt de aanwezigen dat het nog niet helemaal af is. "We hebben nog een paar weken nodig om alles af te ronden. De afgelopen maanden is er, zeker door alle vrijwilligers, ontzettend hard gewerkt en vanaf 28 september zijn we klaar voor het nieuwe seizoen." De Mattelier biedt een keur aan mogelijkheden en is er primair voor de verenigingen en organisaties die hier hun onderkomen hebben. Daarnaast is het gebouw een centrale ontmoetingsplek met sfeervolle huiskamers en alle ruimte voor een gesprek, een krantje en een kopje koffie. Het pand gaat uiteraard ook dienst doen als theater en heeft daarvoor alle benodigdheden in huis. Per aanstaande januari zal de Mattelier ook dienst doen als filmhuis, hiervoor is een samenwerking aangegeven met filmhuis Het Doek uit Lichtenvoorde. Beneden in de kelder bevindt zich de zogenaamde creatieve werkplaats. Dit is de plek waar onder andere Prikkelz haar activiteiten heeft. Ook wordt deze werkplaats gebruikt voor het RepairCafé en verschillende workshops.

Uitvaart
"Het is mooi dat we nu dit gebouw kunnen gebruiken voor herdenkingsdiensten. We hebben een aparte kamer waar de overledene opgebaard kan worden tijdens de bijeenkomst. Voor de familie is het fijn dat ze nu heel veel zelf kunnen beslissen. We kunnen een totaalpakket voor een uitvaart bieden nu we een aparte sfeervolle foyer hebben en ruimere horecamogelijkheden." Er zijn in het gebouw verschillende ruimtes die geschikt zijn voor de verhuur. "We denken daarbij bijvoorbeeld aan vergaderingen en seminars en zullen straks het plaatselijke bedrijfsleven daarvoor gaan benaderen. Ook zien we mogelijkheden om intensiever te gaan samenwerken met de toeristische sector", zo zegt Zieverink.

Creatieve Werkplaats
De gebruikers van De Mattelier zijn onder de indruk van hun nieuwe onderkomen. Beneden in de creatieve werkplaats is Thirsa van der Kieft van Prikkelz nog druk aan het schilderen: "We zijn ontzettend blij met deze ruimte. Het nieuwe programma voor Prikkelz is bijna rond en we gaan straks op alle basisscholen een programmaboekje van ons in de stijl van het Zwarte Cross-boekje uitdelen." Ook Henk Schut en René Penterman van het Repaircafé zijn enthousiast: "Het wordt natuurlijk even wennen straks maar de randvoorwaarden voor een succesvol Repaircafé zijn absoluut aanwezig." Eén van de vrijwilligers van De Mattelier, André van Avesaat, vertelt over de mogelijkheden van het nieuwe theater: "We hebben hier aparte kleedkamers met douchegelegenheid voor de artiesten. Op deze beeldschermen kunnen zij, vanuit de kleedkamer, live volgen wat er op het toneel gebeurt. Er is werkelijk overal aan gedacht, er zijn schmincktafels, spiegels en kledingrekken die allemaal verplaatsbaar zijn. Zo kunnen deze ruimtes ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Op het dak komen zonnepanelen dus we zijn straks, wat elektriciteit betreft, zelfvoorzienend."

Goede akoestiek
De nieuwe voorzitter van de Muziekvereniging Groenlo, Frank Raben, bekijkt de ruimte onder het toneel waar de vereniging straks haar spullen kan opslaan. "Dat wordt nog wel een beetje passen en meten. Wat dat betreft zaten we bij De Bron niet verkeerd maar de akoestiek schijnt hier een stuk beter te zijn. Wij geven hier straks ook muzieklessen en hebben dan de beschikking over een speciaal geïsoleerde drumkamer, super."

Genot
Boven aan de bar zijn vrijwilligers Jan ten Brincke, Carin Lokken en Bertie Stoverinck aanwezig om de gasten te voorzien van koffie. "We hebben een ontzettend fijne groep vrijwilligers en we werken heel servicegericht. Samen moeten we het doen en dat doen we met veel plezier. Het is een genot om hier te werken", vertelt Ten Brincke.

Verderop staat Niek Beurskens van de Stichting Welzijn Ouderen het gebouw te bewonderen. "Dit is prachtig. De Bron was, hoe je het wendt of keert, toch een kerk. Hier heerst een hele andere sfeer." Directeur Zieverink is blij met alle lovende reacties. "We merken dat De Mattelier echt leeft in Groenlo. Op onze oproep om nieuwe vrijwilligers in de Groenlose Gids en social media hebben veel reacties gehad. We mogen 22 nieuwe vrijwilligers verwelkomen, een prachtig resultaat."

De opening
Deze week gaan de gebruikers verhuizen van De Bron naar De Mattelier en op 28 september staat het allereerste theateroptreden gepland. Een dag later, vrijdag 29 september, zal de officiële opening plaatsvinden. Op 14 oktober is er een open huis met medewerking van de verenigingen en organisaties en tijdens de Slag om Grolle is De Mattelier het officiële coördinatiepunt. "En er staat nog veel meer op planning. Dat zullen we bekend maken via de Groenlose Gids en natuurlijk op onze nieuwe website www.demattelier.nl die binnenkort online zal zijn. Daar komt ook het weekrooster en de indeling van de ruimtes op te staan." De Mattelier heeft ook een eigen facebooksite.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant