De Jeugdbrandweer Oost Gelre. Foto: PR
De Jeugdbrandweer Oost Gelre. Foto: PR

Tien jaar jeugdbrandweer: kweekvijver van de toekomst

OOST GELRE - Zondag 8 oktober Bestaat de Stichting Jeugdbrandweer Oost Gelre tien jaar. Op zondag 8 oktober van 14.00 tot 16.00 uur is er een receptie in de kazerne van de brandweer Groenlo aan de Oude Winterswijkseweg 20 in Groenlo. Een ieder is dan welkom om een kijkje te nemen in de brandweerkazerne waar diverse activiteiten zijn opgezet om een goed beeld te krijgen van de Jeugdbrandweer.

Aan de wieg Van de Jeugdbrandweer Oost Gelre stonden Theo Veerkamp, Wilfried Huinink, Roy te Boome, Frank Tijdink en Hennie van den Mosselaar. Doelstelling van de stichting was en is een kweekvijver te creëren met een mogelijke doorstroom van de jeugdleden maar de (volwassen) brandweer. De jeugdleden komen uit Oost Gelre, met een maximum van achttien leden en vier jeugdleiders. Er werd samen met het bestuur gekozen om elke veertien dagen op woensdag van 19.00 tot 21.00 uur te oefenen, afwisselend in Lichtenvoorde en Groenlo.
In de afgelopen jaren zijn zes jeugdleden doorgestroomd naar de brandweerposten van Lichtenvoorde en Groenlo.
Als men lid wil worden van de jeugdbrandweer Oost Gelre kan met contact opnemen met de voorzitter Hennie van den Mosselaar, te bereiken via de mail h.vandenmosselaar@vnog.nl , telefonisch (0544)- 464637 of via de website van de jeugdbrandweer Oost Gelre. www.jeugdbrandweeroostgelre.nl, onder contact. Op dit moment zijn er nog enkele plaatsen vrij voor de jongere leden. Jongens en meisjes zijn welkom bij de jeugdbrandweer Oost Gelre vanaf 12 jaar.
In de statuten was vastgelegd dat men tot 18 jaar lid mag blijven van de Jeugdbrandweer Oost Gelre. Maar in de praktijk is gebleken dat 18 jaar wel heel jong is om tot de professionele brandweer toe te treden. Daarom kan men tot 21/22 jaar lid blijven van de jeugdbrandweer Oost Gelre. Deze ´oudere jongeren´ krijgen dan een aanvullende opleiding met specifiek voor deze doelgroep aangepaste les-leerstof. Zoals levensreddende handelingen, reanimatie, technische hulpverlening en in samenwerking met de jeugdleiders mogen zij zelfstandig praktijk/ en theorielessen verzorgen aan de jongere jeugdleden.
Om het tienjarig bestaan luister bij te zetten is er een programma voorbereid, met in de ochtend activiteiten voor leden, oud-leden en hun familie en van 14.00 tot 16.00 uur is er een receptie in de kazerne van de brandweer Post Groenlo.

Meer berichten