Columns

Frank Zand | Kunstje

Kunstje

Het kabinet dat eraan schijnt te komen wil dat schoolkinderen verplicht elke dag naar de Nachtwacht gaan kijken en een keer in hun leven het Wilhelmus zingen, of in elk geval een paar coupletten.

Misschien was het wel andersom, maar ik moest zo lachen en huilen tegelijk om dit voorstel, dat ik misschien dingen door elkaar ben gaan halen.
Bovendien was ik toch al van het rit door de breuk die er al aan zat te komen: die tussen YouTube-vlogger Enzo en zijn Dee. "En al die fucking haters vinden het nou opeens zielig," hoorde ik iemand van 12 ofzo zeggen.
Gelukkig won die andere jonge held, Max, de grand prix van Maleisië, waardoor ik toch weer zin kreeg om een week door te leven, te eten en te schrijven.
Iets wat een oudere held, Tom Petty, niet is gelukt. Hij was in de media dood en toen weer niet en toen weer wel. Het zal nu wel waar zijn: drie of vier akkoorden en de waarheid.

Terug naar de polder.
Dat kinderen - en sowieso iedereen - kennis neemt van de geschiedenis en cultuur van toch een van de meest fatsoenlijke landen ter wereld, Nederland, juich ik toe. Maar dit soort Vadertje Staat-betutteling?! Geef me een breek of ik lach mijn broek af. (Als Tom Petty dit in het Engels zou zingen, klinkt het nog mooier.)

Misschien moeten schoolkinderen in Oost Gelre - die paar die er nog zijn de komende jaren - wel naar Achterhoekse schilderijen en andere Achterhoekse kunst gaan kijken. Het wordt tijd dat die regiokunst wat zichtbaarder wordt, en eigen plekken krijgt, in musea en niet (alleen) in de gangen van instellingen waar de nachtzuster haar catering- en medicijnenkarretje eronder parkeert.
Linda Commandeur had het er vorige week over in haar column elders in dit blad. En ik ben het met haar eens.

Ik lees ze trouwens allemaal, die andere columnisten in de Groenlose Gids en de Elna. Elke keer.

Moeten kinderen van onze lezers - ervan uitgaande dat kinderen zelf niet de lezers zijn - misschien zelfs naar Oost Gelrese of Groot-Beltrumse kunst gaan kijken. Moeten die lokale kunstwerken misschien in een museum komen? Of wordt dat een te klein galerijtje? Een kunstje?

Is er trouwens een Achterhoeks volkslied, of zelfs een Oost Gelres volkslied? Dat laatste denk ik niet, wie kan er nou in twaalf jaar een lied schrijven?

Linda had het ook over broedplaatsen van kunst in Oost Gelre. Met zelfs een artist in residence. Slaapt die daar dan ook?
Ik wil wel een tijdje columnist in residence worden. Mijn kunstje laten zien.

Reageer als eerste
Meer berichten