Lars Gierveld heeft zojuist de award in ontvangst genomen en geeft Georgina Verbaan een reactie hierop.
Lars Gierveld heeft zojuist de award in ontvangst genomen en geeft Georgina Verbaan een reactie hierop. (Foto: PR House of Animals Awards)

Award voor RamBam met Lars Gierveld

'Ik vind het vreemd dat het Dolfinarium nog steeds geopend is'

Door Henri Walterbos

GROENLO -Op Dierendag werden voor het eerst de House of Animals Awards uitgereikt in de A'dam Toren in Amsterdam. Mediaproducties die op een bijzondere manier aandacht besteedden aan dieren en dierenwelzijn werden hiervoor beloond, aangezien media een sleutelrol spelen bij het onder de aandacht brengen van belangrijke dierenwelzijnsvraagstukken en -onderwerpen. Grollenaar Lars Gierveld mocht namens RamBam ook een trofee in ontvangst nemen.

De House of Animals Awards, ook wel de Oscars voor Dierenrechten genaamd, werden voor de eerste keer toegekend en uitgereikt. In de categorie 'TV/Radio: non-fictie (infotainment)' was het RamBam dat de publieksprijs won voor de door hun in maart 2016 uitgezonden undercover reportage over de, volgens hen, slechte leefomstandigheden van de dolfijnen in het Dolfinarium. De award werd uit handen van actrice Georgina Verbaan uitgereikt aan 'RamBammers' Jelte Sondij en Grollenaar Lars Gierveld. De bewuste reportage maakte veel los. Het Dolfinarium was 'not amused' over de reportage en bestreed de aantijgingen direct in alle toonaarden. "Het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren," zo stelden de makers van RamBam.

Verrast
Lars Gierveld zegt desgevraagd verrast te zijn over het toekennen van de Award, maar ook blij te zijn met de prijs. "Niet zozeer om de prijs zelf, maar dan krijgt het onderwerp ook weer aandacht," vertelt Gierveld in een eerste reactie. De makers van de spraakmakende reportage worden na anderhalf jaar nog steeds aangesproken over de betreffende uitzending. Zo ook de Grollenaar. "Ik vind het vreemd dat het Dolfinarium nog steeds geopend is. Het is gewoon een circus, en daar gelden hele andere regels voor dan voor een dierentuin. Ik spreek me zeker niet uit tegen dierentuinen en het is heus niet onze bedoeling geweest om voor de kinderen hun uitje te verpesten. Die denken 'goh, een leuk feestje,' maar het beeld dat er van het Dolfinarium bestaat, dat klopt gewoon niet. Natuurlijk is er een water waar ze de ruimte hebben om te vertoeven, maar grotendeels bevinden ze zich in te kleine bassins. Ik denk dat de situatie onhoudbaar is en dit geen tien jaar meer zo doorgaat." Dat het Dolfinarium nog geopend is, ligt volgens de tv-maker aan het feit dat het Dolfinarium een aangepaste vergunning heeft.

Dat RamBam nogal eens sensationele reportages brengt is niet het doel, laat Lars weten. "We zijn zeer onthullend, maar de sensatie is geen doel op zich. Het gaat vooral om de aandacht voor het onderwerp zelf. De mensen hebben er vaak geen weet van van wat er zich overal allemaal afspeelt." De bekroonde uitzending is terug te zien op: https://www.npo.nl/rambam/02-03-2016/VARA_101378109

Nieuwe afleveringen
In januari komt RamBam wederom met een serie van achtafleveringen op de buis. "We zitten midden in de opnames. Uiteraard kan ik nog niet zeggen waar we mee bezig zijn," lacht Lars. Onderwerpen en misstanden te over nog steeds, blijkbaar. "Jammer voor de maatschappij, leuk voor ons." In de nieuwe reeks is Lars degene met de langste staat van dienst. "Jelte is gestopt en we hebben ieder seizoen een of twee nieuwelingen in het team. Zelf doe ik geen grote undercoveracties meer, in verband met mogelijke herkenning, ondanks een pruik en een bril. Ik doe nog wel kleine rolletjes undercover. Dat is eigenlijk het allerleukste om te doen."

(APART KADERTJE)

House of Animals
House of Animals is het eerste en enige onafhankelijke Nederlandse kenniscentrum en denktank op het gebied van dierenwelzijn en –rechten. Het wil mensen die werkzaam zijn in de mediabranche stimuleren en vooral ook belonen voor het feit dat zij dierenwelzijnsonderwerpen in hun producties verwerken, omdat de organisatie weet dat dit een enorm effect heeft op het bewustzijn met betrekking tot dierenwelzijn van de kijkers. De organisatie heeft tot doel kennis en ideeën op het gebied van dierenwelzijn en –rechten bij elkaar te brengen, uit te breiden en te delen. "Wij geloven in een toekomst waarbij kennis in dienst komt te staan van het brengen van verbetering op gebied van dierenwelzijn, hetgeen de gezondheid en het welzijn van ons mensen ook ten goede komt. Wij ervaren dit als een maatschappelijke verplichting," aldus de organisatie op haar website. House of Animals werkt samen met wetenschappers, dierenbeschermers en specialisten om aandacht te vestigen op specifieke thema's.

reageer als eerste
Meer berichten