De Grolse Maestro

Algemeen Columns

De Grolse Maestro

Het is beste lezers altijd een grote wens van mij geweest, het dirigeren van een groot harmonieorkest. Ondanks dat ik geen noot kan lezen en met uitzondering van een drumstel geen enkel instrument kan bespelen, is het afgelopen zondag zover. Onder de noemer van nota bene 'bekende Grollenaar', ben ik één van de vier uitgenodigde gastdirigenten, die in het openbaar voor de muziekleeuwen wordt gegooid. Dit ten faveure van de uitverkiezing 'De Grolse Maestro' als een breed aangekondigd programmaonderdeel van de door de 90-jarige en dus jubilerende Muziekvereniging Groenlo georganiseerde Muziek Marathon. En dat bovendien in de fraaie theaterzaal van het nieuwe sociaal cultureel centrum De Mattelier.

Is de blijdschap, beter gezegd het enthousiasme bij mij bijzonder groot op het moment dat ik hiervoor gevraagd wordt, in de aanloop naar de dag waarop het dan echt moet gaan gebeuren, word ik ietwat onzeker en gespannen, waarbij tegelijkertijd de vraag bij mij op komt: 'Waar ben ik in vredesnaam aan begonnen?' Gevoelsmatig ga ik aan alles en iedereen twijfelen. Tot overmaat van ramp komt in mijn gedachten ook nog eens een bekende Nederlandse muziekrecensent voorbij, die zich gigantisch stoort aan het door de doorsnee Nederlander zo bejubelde tv-programma Maestro, waarin bekende Nederlanders proberen een orkest te dirigeren. Dit in zijn ogen met totale minachting voor de schoonheid van muziek, alsmede voor de zware opleiding van vele jaren, die het kost om het vak van dirigent te kunnen uitoefenen. En om zijn afschuw voor het programma verder te verduidelijken, kruipt de desbetreffende recensent ook nog in de huid van de componisten. Hun vakmanschap, waarmee mooie muziek wordt gemaakt, zou geridiculiseerd worden door een ondeskundige als dirigent voor het orkest te zetten.
Daarover een nachtje te hebben geslapen, neemt de onrust bij mij verminderde vormen aan. Dit laatste omdat het plotseling bij mij opkomt dat ook op tal van andere podia in niet alleen het vrijetijdsleven, maar ook in het werkzame leven dirigenten voor een orkest staan, die geen opleiding hebben gehad voor hetgeen zij mee bezig zijn. Een projectontwikkelaar, een manager, een afdelingshoofd, een politicus en ga zo maar door. Daaronder bevinden zich toch ook talrijke dirigenten waarbij de vakbekwaamheid ontbreekt. Ja toch? Vervolgens verder filosoferende, boort zich plotseling nieuwe energie bij mij aan wanneer ik mij realiseer dat het juist de orkestleden en hun dirigenten zijn die rekening houden met het publiek, dat uiteindelijk de doelgroep is. Immers daarvoor wordt toch de muziek gemaakt en gespeeld.
Wanneer ik deze tekst intik, is het the day after en kan ik constateren dat Maestro erg veel mensen blij en enthousiast heeft gemaakt. Een zeer voldaan gevoel geeft het mij dat ik daar een steentje aan heb mogen bijdragen en dat ik, afgaande op de vele reacties, mijn rol als dirigent met passie en met name erg veel plezier heb ingevuld.
Zondagmiddag 29 oktober 14.00 uur. Van achter de coulissen van De Mattelier wacht ik op mijn beurt. Als tweede in de rij van vier gastdirigenten moet ik het rocknummer 'The Final Countdown' dirigeren. Dat dit nummer in de jaren tachtig van de vorige eeuw in maar liefst 25 landen de nummer 1-positie bereikt en daarmee de grootste hit van Europa wordt, is geen garantie voor de titel 'Maestro', zo blijkt uit het moment suprême waarop de driehoofdige jury de einduitslag bekend maakt. De door de vakjury opgemerkte schoonheidsfoutjes doen dan niet meer ter zake, immers het goede, voldane gevoel overheerst bij mij. In mijn beleving heb ik de organisatie gegeven wat ik in mij heb.
Wanneer de uitspraak 'Meedoen is belangrijker dan winnen' ergens op van toepassing is, dan is het wel op deze door Muziekvereniging Groenlo perfect georganiseerde Muziek Marathon. Ga er maar aanstaan, alle geledingen van de vereniging die van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds een twaalf uur durend mammoet concert verzorgen. Over verenigingsliefde gesproken! Dat daarbij ook nog eens extra aandacht wordt besteed aan de niet minder dan 60 leden tellende jeugdafdeling, zegt meer dan voldoende over deze in alle opzichten bruisende Grolse muziekvereniging!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant