Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Wel of geen griepprik?

Algemeen Columns

Wel of geen griepprik?

Hebt u beste lezers ook moeite met momenten van twijfel? Zelf kan ik er niet tegen dat ik ergens een keuze voor moet maken en daarbij tegelijkertijd geconfronteerd wordt met het gegeven dat de twijfel de overhand heeft. Dezelfde twijfel gaat mij vervolgens extra parten spelen wanneer mensen in mijn directe omgeving ook niet in staat blijken om mij van die besluiteloze omstandigheid te bevrijden.

Dit alles overkwam mij in de afgelopen weken toen ik mijzelf de vraag stelde of ik nu wel of niet moet gaan voor een jaarlijkse griepvaccinatie of minder geleerd omschreven: griepprik. Vanwege mijn leeftijd krijg ik sedert een aantal jaren in de maand oktober een brief c.q. uitnodiging van mijn huisarts voor het komen halen van een griepprik. En ondanks dat ik nog nooit op die uitnodiging ben ingegaan, en dat ook deze keer niet, blijft de twijfel overheersen.

Ook dit jaar krijgen miljoenen Nederlanders een griepprik. Kan wel zo zijn, denk ik dan, maar waarom plaatste het Ministerie van Financiën dan afschaffing van de griepprik op de 'Ombuigingslijst 2017' oftewel de inventarisatie van mogelijke rijksbesparingen? Ook de gezamenlijke Nederlandse Geneeskunde sprak zich in een eigen magazine nog niet zo lang geleden afwijzend uit over het nut van griepvaccinaties. In een land als de onze, beste lezers, waar men de gezondheidszorg naar een dergelijk hoog niveau heeft opgekrikt, mag dit alles anno 2017 toch niet gebeuren wanneer het om zinvolle vaccinaties gaat! Is hier sprake van tal van conflicterende, tevens beslissende belangen? Of is het toch de extreem hoge financiële beloning, een soort extra najaars bonus, die de huisartsen voor het vaccineren in de zak steken?

Terugkomende op het aspect twijfel, beschouw ik het als heel opmerkelijk, vreemd dat het niet bekend is hoeveel mensen er in ons land jaarlijks overlijden aan de gevolgen van een griep. Ook een onderscheid daarbij of er wel of niet sprake is van vooraf griepvaccinatie, is onbekend. Men komt, zo schreef onlangs het dagblad De Gelderlander, niet verder dan de constatering dat zo'n slordige 7.500 sterfgevallen een jaar geleden 'hoogstwaarschijnlijk' samenhangen met de griep. Verder las ik een tijdje geleden in de wachtkamer van mijn cardioloog in een tijdschrift dat de griepvaccinatie inmiddels al veertig jaar plaatsvindt en dat, jawel nog steeds zonder proefondervindelijk bewijs. Dit laatste zette mij op dat moment aan om toch maar even mijn leesbril ter hand te nemen. Heb ik dat echt goed gelezen? Ja dus! Toen ik enkele minuten later die verbazingwekkende constatering voorlegde aan mijn cardioloog, kon die mij zelfs vertellen dat een daarvoor benodigd onderzoek slechts een aantal maanden in beslag neemt en ook nog eens een fractie kost van het bedrag dat we jaarlijks aan griepvaccinaties uitgeven. Het zal toch niet zo zijn dat een dergelijk onderzoek niet heeft plaatsgevonden, omdat vaccinproducenten dan hun huidige miljardenomzet in de waagschaal stellen en artsen een niet te onderschatten financieel extraatje zien verdampen? In het verlengde daarvan is het voor mij onbegrijpelijk, maar voor u misschien begrijpelijk dat, wanneer het aan de ziekenhuisbesturen ligt, zo veel mogelijk zorgwerknemers verplicht worden om jaarlijks een prik te nemen. Echter de animo is niet groot bij de betreffende werknemers of overheerst bij hen dezelfde twijfel als bij mij?

Vanzelfsprekend is medicatie, in welke vorm en omvang dan ook, onontbeerlijk. Zeker als dezelfde medicatie wordt voorgeschreven ter genezing of voorkoming van ziekten of aandoeningen. Maar wanneer het een en ander niet aan de orde is, houdt ons lichaam toch niet van vreemde indringers? Hiervan zijn voorbeelden te over. Ga alleen nog maar eens een avondje verkeerd tafelen en zie hoe ons lichaam reageert. Wat vindt het lichaam dus eigenlijk van al die vaccinaties? Wie kan mij dat vertellen. Ik vrees niemand. Is het mogelijk daarom dat wij heden ten dage te maken hebben met zo veel van al die onverklaarbare ziekten en aandoeningen, waarvan de medische sector gedwongen moet zeggen: 'We weten echt niet hoe het komt!' Dus al met al twijfel en nog eens twijfel ………………………….

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant