De vriendinnen en bewoners klaar voor vertrek naar het centrum van Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos
De vriendinnen en bewoners klaar voor vertrek naar het centrum van Lichtenvoorde. Foto: Henri Walterbos (Foto: Henri Walterbos)

Uitje Vriendengroep 'Van Alles Wat' in dienst van ouderen

'Sommige ouderen hadden al 3,5 jaar niet zo'n uitje gehad'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - Eens per jaar organiseren zowel de heren als de dames van vriendengroep 'Van Alles Wat' (VAW) uit Groenlo een dag om met elkaar weer een keer gezellig bij te kletsen en samen te zijn. Afgelopen donderdag stond het jaarlijks uitje weer gepland, zij het enigszins in een andere vorm gegoten dan gebruikelijk.

De dames hadden er dit jaar namelijk voor gekozen om er een sociaal uitje onder het mom 'doe eens iets goeds voor een ander' van te maken en een handje te gaan helpen bij woonzorg complex van Careaz, 'de Flierbeek,' in Lichtenvoorde. Enkele leden van de vriendengroep zijn woonachtig in Lichtenvoorde. De vriendenclub bestaat al sinds de jaren '70 en had, de roemruchte tijd dat Groenlo nog het Las Vegas van de Achterhoek was, Pondarosa Bar in Groenlo als verzamelpunt en uitvalsbasis, de plek waar nu Rockcafé Taste gevestigd is.

Lange rij
Als de dames 's morgens op de Flierbeek aankomen staat er al een lange rij bemande en 'bevrouwde' rolstoelen klaar om er op uit te gaan voor een wandeling richting het centrum en aldaar bij Markt 5 met elkaar een kopje koffie te drinken. Organisatoren Lucie Arink en Marijke Giesen instrueren de rest van de vriendinnen die tot dat ze binnenstapten geen flauw idee hadden wat ze te wachten stond, wat het programma van de dag in zou houden. De ouderen zijn allen goed ingepakt. Het is nodig want er waait buiten een koude wind. De rij wordt aangevoerd door de van oorsprong uit Vragender afkomstige Miena Gebbink-Weyenborg (87). Ze heeft er zin in, heeft er naar uit gezien, weet dochter Dinette Gebbink te vertellen als ze lachend naast haar moeder staat. "Ze gaat er gelukkig regelmatig op uit. Uitjes vindt ze prachtig."

Liedjes zingen
Een goed tegen de kou ingepakt ouder heerschap in de rij wenkt een man die tussen de vriendinnen staat en vraagt of hij bij voetbal is. Als de man 'Ja, Grol' antwoordt, maakt de man enkel een wegwerpgebaar met zijn rechterhand. Zij gezicht spreekt boekdelen. De Grollenaar lacht. Binnen een half uur is het gezelschap bij Markt 5. "Het was erg gezellig," kijkt Lucie Arink na afloop terug. "Onderweg hebben we samen liedjes gezongen als 'Daar bij die molen' en 'Twee reebruine ogen'. De mensen zongen volop mee. Het zijn liedjes uit hun tijd. Bij Markt 5 hebben we twee kopjes thee of koffie gedronken met 'petit fours' erbij." Waren de dames van plan het uitje voor hen en hun gasten zelf voor hun rekening te nemen, begeleiders van de ouderen wijzigden dit voornemen echter. "Het is betaald uit het potje 'Waardigheid en Trots,' een potje dat de regering in heeft gesteld, " weet Arink die terugkijkt op een dankbare activiteit. "Iemand van ons had van een begeleidster gehoord dat sommige ouderen al zo'n drie en een half jaar niet zo'n uitje hadden gehad. Ze zeiden al dat ze zich aanbevolen hielden voor een nog weer een volgende keer. Het zou fijn zijn dat dit soort initiatieven navolging krijgt door anderen. De zorg zit te springen om vrijwilligers." Na de zinvolle ochtend werd gezamenlijk geluncht en werd aansluitend een High Art workshop tekenen gevolgd in Den Diek.

Mannen naar snackbar
De heren vulden de dag niet veel anders dan voorgaande jaren. Zij organiseerden een jaarvergadering in een Grols café, met 'een rondvraag' tot in de kleine uurtjes. Een vaste traditie hierbij is dat de heren, op de dag dat de dames er op uit zijn, zij eerst gezamenlijk gaan eten bij snackbar Floor in Groenlo, van eigenaarsechtpaar Peter en Anita Koppelman, beiden ook deeluitmakend van de vriendengroep. "Vroeger was dit samen met de kinderen want dan hadden de heren geen rompslomp met koken en afwassen," lacht Wiljo Giesen.

Meer berichten